Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Proiectul de 3,6 milioane de euro privind amplasarea de containere subterane intră în Consiliului Local

Proiectul de 3,6 milioane de euro privind amplasarea de containere subterane intră în Consiliului Local
Comentează 1

Documentația privind realizarea unei rețele de containere subterane în oraș, care vor înlocui actualele platforme gospodărești, va fi prezentată Consiliului Local Municipal în ședința de vineri.

Studiul de fezabilitate prevede amenajarea a 303 rampe subterane, amplasate în toate zonele orașului. Fiecare rampă va avea mai multe containere pentru colectarea selectivă a diferitelor tipuri de deșeuri.

În vara anului trecut, primarul Gheorghe Falcă anunța că la nivelul administrației locale s-a luat decizia renunțării la rampele de gunoi de suprafață din cartiere, urmând ca acestea să fie înlocuite cu platforme subterane, care vor fi aduse la suprafață de un sistem automatizat atunci când containerele trebuie golite.

”În Arad au venit foarte mulți oameni care își trăiesc viața recuperând din rampele  actuale, de aceea vrem să le introducem în subteran în următorii trei ani”, spunea Falcă.

Costul unei platforme automatizate era estimat anul trecut la aproximativ 30.000 de euro, astfel că investiția s-ar fi ridicat la suma de 10.000.000 de euro. Studiul de fezabilitate a arătat însă că proiectul va costa doar 3,6 milioane de euro, sumă ce va fi asigurată din bugetul local.

Primele 29 de platforme vor fi instalate în Alfa, acolo unde sunt cele mai mari probleme din cauza celor care caută în gunoaie. În vecinătatea cartierului se află celebra stradă Mărului, unde există zeci de colibe ale unor persoane venite din alte județe, majoritatea de etnie romă. Adesea, animalele de casă, precum porcii, caii sau vacile, ajung în cartier în căutarea hranei.

Reprezentanții administrației locale spun că alte avantaje ale sistemului de depozitare temporară a deșeurilor menajere în subteran sunt aspectul și confortul din cartiere, urmând să fie eliminate și mirosurile.

Investiția se va realiza în paralel cu lucrările din cadrul proiectului ”Regenerarea urbană a cartierelor de blocuri construite înainte de 1989”, pentru care Primăria Arad a obținut de la BERD un credit de 20.000.000 de euro.

Galerie foto (3)


Scrie un comentariu

trimite