Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

PROCES RĂSUNĂTOR la Paris, în urma lucrărilor de modernizare a căii ferate în Arad

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a fost reclamată la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris de către o divizie germană a gigantului finlandez de consultanță industrială Poyry, fostul proiectant și furnizor de asistență tehnică pentru proiectul reabilitării liniei de cale ferată Curtici-Simeria.

PROCES RĂSUNĂTOR la Paris, în urma lucrărilor de modernizare a căii ferate în Arad
Comentează 4

"Litigiul se referă la contractul de prestări servicii nr.1/7195/23.10.2007 pentru proiectul de "Reabilitare a liniei de cale ferată Frontieră – Curtici – Simeria, parte componentă a Coridorului IV Pan-European, pentru circulația trenurilor cu viteză maximă de 160 km/h" semnat între CNCF CFR SA și Poyry Deutschland GmbH (Poyry Infra GmbH). CFR SA a fost reclamată de Poyry Deutschland GmbH la Curtea Internațională de Arbitraj Paris (ICC Paris), în condițiile în care contractul a încetat de drept, iar Poyry Deutschland GMBH nu și-a îndeplinit în totalitate obligațiile contractuale asumate în termenul contractual stabilit", au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții CFR SA.

Aceștia au precizat că o parte dintre neconformitățile constatate de CNCF CFR SA au fost menționate și de Curtea de Conturi a României într-un raport de control din mai 2012.

Cei de la Poyry nu au răspuns solicitării de informații și comentarii a Profit.ro.

CFR a mai transmis că regulile de confidențialitate ale Curții de Arbitraj de la Paris o împiedică să facă publice date din dosar, cum ar fi în ce constau pretențiile reclamantului Poyry Deutschland GmbH.

"CNCF CFR SA își menține poziția pe care a avut-o față de Poyry Deutschland GmbH, solicitand Curții pretențiile ce i se cuvin de la consultant, ca urmare a nerealizării și nefinalizării tututror prestațiilor prevăzute în contract. Dosarul ICC nr. 22322/MHM/2016 a fost înregistrat în data de 04.10.2016. Curtea Internațională de Arbitraj a solicitat părților să numească fiecare câte un arbitru, urmând ca cel de-al treilea arbitru să fie numit de Curte. În acest moment, CNCF CFR SA așteaptă răspunsul Curții Internaționale de Arbitraj cu privire la numirea celui de-al treilea arbitru", se mai menționează în răspunsul transmis Profit.ro de către CFR SA.

În octombrie 2007, CFR SA a semnat cu Poyry un contract în valoare de 14 milioane euro de proiectare, asistență tehnică și asistență la achiziții pentru proiectul reabilitării liniei de cale ferată Curtici-Simeria-frontiera cu Ungaria. Ulterior, la sfârșitul anului 2010, contractul a fost suplimentat cu 6,9 milioane euro.

Întreg proiectul de reabilitare a liniei de cale ferată Curtici-Simeria-frontiera cu Ungaria a beneficiat de un împrumut acordat de Banca Europeană de Investiții (BEI).

Citește continuarea pe Profit.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite