Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Previziunile sumbre ale CIA. Cum va arăta lumea în următorii 20 de ani

Previziunile CIA asupra viitorului lumii nu sunt deloc optimiste, relevă raportul agenției americane publicat în acest sfârșit de săptămână și intitulat "Lumea în 2035, văzută de CIA și de Consiliul național al informațiilor: Paradoxul progresului", potrivit relatării ziarului francez Liberation.

Previziunile sumbre ale CIA. Cum va arăta lumea în următorii 20 de ani
Comentează 0

Cele 300 de pagini ale raportului, publicat de CIA la fiecare patru ani, au ajuns pe biroul președintelui american Donald Trump în ziua învestiturii sale.

Agenția americană își imaginează cum va arăta lumea viitoare încă din primele rânduri: "În următorii cinci ani, vom asista la o creștere a tensiunilor între state și în interiorul acestora'. Paralel, creșterea economică mondială se va încetini. Amenințarea teroristă va spori sub diferite forme, iar statele — tot mai divizate — se vor strădui să-i riposteze. "Miza centrală a guvernelor și a societăților va fi să concilieze talentele individuale, colective și naționale pentru a aduce securitate, prosperitate și speranță.'

CIA dezvoltă trei scenarii imaginare ale stării lumii între 2020 și 2035: "insule", "orbite" și "comunități".

Scenariul nr. 1 prevede o lume a "insulelor" izolate. Lumea va suferi efectele unei creșteri atone și ale unei mondializări care pierde din intensitate, în fața căreia guvernele nu au știut ce să facă. După 20 de ani de la criza financiară din 2008, economiștii din toată lumea observă state fragilizate, repliate în ele înseși. "Combinația tuturor acestor evenimente a dat naștere unei lumi fragmentate și intrate în defensivă, unde state îngrijorate încearcă metaforic și fizic să construiască ziduri pentru a se proteja de probleme externe, formând astfel 'insule' într-un ocean de instabilitate", relatează raportul.

Citeste mai mult pe realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite