Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Praznicul de pită nouă de la Pecica

Praznicul de pită nouă de la Pecica
Comentează 0

Atunci cînd ultimele spice de grîu cad secerate de combină și cînd tot grîul este la adăpost pecicanii au sărbătorit dintotdeauna sfîrșitul secerișului. Pecica  a fost și este grînarul județului Arad  și este firesc ca acolo, în pusta pecicană, să se  plămădească cea mai bună pîine după rețete care încă sînt ținute secret de brutari, rețete  pe care le-au moștenit din trecut, iar astăzi pîinea pecicană este considerată un deliciu străbătînd Europa, deoarece multe restaurante care se respectă din Austria, Germania sau alte țări europene  pun pe masa clienților selecți pîine de Pecica.

Și în acest  an Praznicul de pită nouă de la Pecica  a fost un prilej de bucurie pentru locuitorii orașului și nu numai pentru ei, pentru că în fiecare  an praznicul adună mii de oameni pentru a sărbători împreună. Duminică  20 august sala festivă a Primăriei din Pecica a fost  gazda unui frumos eveniment organizat de Primăria orașului,  prin care instituția a evidențiat oamenii de frunte ai urbei . Administrația  orașului și-a cinstit oamenii care și-au adus aportul într-un fel sau altul la propășirea comunei din trecut și orașului de astăzi.  S-a acordat titlul  de ,, cetățean de onoare al orașului Pecica ,, domnului Sabău Gheorghe din Pecica, iar doamnei profesor Elvira Ponta și Domnului Lenat Ștefan titlul de ,,Excelență,,.Familiei Szabo Andrei și Rozalia le-a fost conferită ,,Diploma de aur ,, pentru  50 de ani de căsătorie. Invitați de onoare la acest eveniment a fost  Ministrul  economiei, domnul Mihai Fifor și D-na Florentina Horgea Prefectul Județului Arad. De asemenea   la eveniment a participat și președintele C.J. Arad, domnul Iustin Cionca, un fiu al Pecicăi, precum și  domnul Dorel Căprar (P.S.D.) și alții. Membrii filialei A.L.D.E. Arad au fost  de asemenea prezenți la eveniment, însă au fost și mulți invitați în sală. 

 Așa cum este obiceiul locului, praznicul începe cu aducerea pîinii într-o căruță trasă de cai pînă în piața Regele Mihai I, unde un sobor de preoți sfințesc pîinea. La ceremonia de sfințire au participat preoți ortodoxi, catolici și reformați, care pe rînd au sfințit pîinile mulțumind  Creatorului pentru un an bun și rodnic. De la orele 18,00 a avut loc concursul de prins purcei, un concurs tradițional la Pecica, apoi au urmat dansuri populare cu ansamblul ,,Păstrătorii tradiției,, din Pecica și un recital cu solistul bihorean Cornel Borza, urmat de Simona Costin cu formația. Spre miezul nopții focuri de artificii și-au revărsat luminițele colorate peste oraș. Parcă ieri am văzut focul de artificii de anul trecut deasupra orașului și iată că încă un an a trecut iar Pecica se schimbă de la o zi la alta propășind ca oraș. Și anul acesta Dumnezeu a dat soare și ploaie la vreme potrivită iar spicul grîului s-a copt unduindu-se lin în bătaia vîntului de seară,  dînd o recoltă bogată, iar pita de Pecica va ajunge din nou  pe masa Romînilor și în Europa în cele mai nebănuite locuri, ducînd faima orașului de cîmpie și a pîinii coaptă în vatra cuptoarelor, care va fi mereu o carte de vizită frumoasă pentru Pecicani.

Doamne ajută!

pn


Scrie un comentariu

trimite