Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Praznicul de Pită Nouă de la Beliu, (ediția 44)

Praznicul de pită nouă de la Beliu este o sărbătoare foarte veche care vine din negura istoriei, încă nu se știe exact anul în care a debutat, dar cert este că după Primul Război Mondial nu s-a mai putut ține pentru că au pierit cinci generații de feciori pe front și abia după anii ‘70 sărbătoarea a renăscut.

Praznicul de Pită Nouă de la Beliu, (ediția 44)
Comentează 0

În anii ‘80 era cea mai mare sărbătoare câmpenescă din zona Ineu – Beliu - Sebiș și nici sistemul comunist nu a interzis-o, însă așa cum era atunci, avea și o tentă socialistă. Din cele mai vechi timpuri se adunau codrenii și oamenii din zonă, de la Botfei și Urviș până la Groșeni și Barzești, de la Prunișor și Sebiș, până la pusta Cermeiului și Bocsig, la Praznicul de pită nouă din Pădurea Dumbrava.

Astăzi, la Praznic vin și musafiri din Bihor sau chiar de la Arad, Ineu și Chișineu-Criș. Este o sărbătoare mult așteptată de locuitorii zonei și nu numai, pentru că și cei plecați peste mări și țări așteaptă cu nerăbdare sărbătoarea cu dorul de cei dragi, așteaptă să vadă ce e nou pe acasă. Prin intermediul nostru ajung și ei la orice articol legat de satele județului pentru că articolele sunt distribuite în Canada, SUA, Germania, Spania, Austria și alte țări Europene, ca fiecare român plecat să poată vedea ce se întâmplă în satul natal.

Articolele noastre au ajuns să fie vizualizare inclusiv în Africa de Sud, Elveția, Australia și Noua Zeelandă, pentru că este de dorit ca fiecare român din depărtare să poată ține legătura cel puțin sufletească, cu locul unde s-a născut și a copilărit.

Revenind la sărbătoare, aș vrea să punctez faptul că a fost o reușită deși vremea era destul de schimbătoare,însă nu a perturbat programul artistic. La eveniment a participat și doamna Florentina Horgea, prefectul Județului Arad, precum și alți politicieni, domnul deputat Florin Tripa și președintele filialei PSD Arad d-l Dorel Căprar și alții.

Programul a debutat cu o rugăciune a părintelui paroh, după care primarul comunei Beliu, domnul Horhat – Coraș Emanuel a făcut deschiderea oficială a programului printr-o cuvântare de bun venit și a cuprins un scurt istoric a sărbătorii.

Ansamblul de dansuri „Spicul Grâului” din Beliu a făcut deschiderea tradițională, cu grâu și colaci mari împletiți după obiceiul locului lăsat din bătrâni. Pe sub o feleagă ținută de către un băiat și o fată, intră o fată care aduce un colac împletit și un ștergar, iar în urma ei vine un băiat cu un troc de grâu, urmat apoi  de ansamblul de dansuri care au susținut un spectacol dedicat pâinii. Solist vocal , o tînără voce  care de altfel promite mult în cîntacul popular este Roxana Drimuș (Beliu).

Ansamblul de dansuri „Codrenii din Groșeni”, cordonați de instructor Aurel Rezban, solist Ghiță Bulza din Beliu au încântat publicul cu frumoasele cântece și dansuri codrenești, iar apoi au urmat pe scenă ansamblul „Druscelile” din Bîrsa, instructor Nelu Todica.

Soliștii vocali prezenți au fost Denisa Avram care este și dansatoare , Roberta Tomșa , Mihaela Suciu și Denis Draga la saxofon. „Ștabul”de la Bîrsa a acompaniat soliștii și dansatorii de la „Druscelile” pentru că iată Bîrsa mai păstrează tradiția șiîncă mai are ȘTAB ca în vremurile frumoase. Grupul vocal de fete din Șicula în frumoasele lor costume populare cu cizme roșii au încântat și ele publicul , iar solistă vocală a fost Teodora Sîrbu.

O solistă de marcă și o fiică a locului,(din Tăgădău), Daniela Dudaș, a interpretat  câteva frumoase piese populare. Lorena Dănilă, Gabriela Negrea , de asemenea au interpretat câteva piese populare frumoae pe scena de la ,,Dumbrava Beliului,,.

Invitați speciali au fost ansamblul “Stelele Bihorului” din Oradea și Mariana Deac. Ansamblul de dansuri „Zestrea Buduresii” au urcat pe scenă, încântând publicul cu dansurile originale de Bihor din zona Beiușului, care au întregit frumoasa sărbătoare.

Primarul comunei Beliu , d-l Hortat Coraș Emanel mulțumește tuturor celor care au participat la acest frumos eveniment, celor care într-un fel sau altul s-au implicat împreună cu dânsul la realizarea acestei frumoase sărbători.

„Sperăm ca și la anul să avem măcar așa de mulți vizitatori, iar frumoasa pădure Dumbrava cu umbra ei să ne adăpostească la o nouă ediție,  în cântec, joc și voie bună la a 45 –a ediție” a spus primarul  comunei Beliu.

Galerie foto (632)