Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

POVERI pentru românii cu credite. Analiştii financiari, previziuni sumbre

Rate mai mari la creditele românilor pentru anul viitor. Asta anunță analiștii în contextul în care se așteaptă la un leu tot mai slab, iar ROBOR ar continua să crească și atunci ar lovi în special în cei cu venituri mici.

POVERI pentru românii cu credite. Analiştii financiari, previziuni sumbre
Comentează 0

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează ratele la creditele în lei, cu dobândă variabilă, este anticipat să ajungă la 3,25% spre finalul anului viitor, susțin analiștii financiari. Astfel, la un credit ipotecar de 225.000 de lei, creșterea ratei față de nivelul actual ar fi de peste 13%, adică o persoană va plăti cu aproximativ 160 de lei mai mult pe lună. 

Care sunt consecințele? Un grad de îndatorare de 80% pentru românii cu venituri reduse. Doar la nivelul actual, creșterea unei rate a fost de 18% față de cel de anul trecut. Specialiștii spun că oamenii au devenit mai precauți când se împrumută.

"Deja în lunile octombrie, noiembrie, în care s-au suprapus, ratele de dobândă mai ridicate, un curs mai depreciat, incertitudini privind veniturile din perspectiva politicilor fiscale pentru anul următor, am văzut un recul destul de puternic în încrederea consumatorilor. Probabil, impactul va fi mai degrabă de moderație decât o ajustare puternică", spune Ciprian Dascălu, economist-șef bancă comercială.

Nici inflația nu stă pe loc. Estimările sunt că va ajunge la 3,38% în decurs de un an. Cam ce prognozează și BNR, care vede un nivel mai ridicat la începutul anului și 3,2% spre final de 2018. Economiștii susțin că Banca Centrală va mai tempera consumul prin creșterea dobânzii de politică monetară.

"Nu ai cum să crești economic fără să ai și inflație într-o economie preponderent consumeristă, cum suntem noi, cu presiune evidentă pe deficitul de cont curent, pe deficitul bugetar, pe deficitul structural și, implicit, și pe dobânzile de finanțare a acestor deficite, și, implicit, și pe curs", spune Adrian Mitroi, CFA România.

Leul va continua să scadă în raport cu euro. Potrivit estimărilor analiștilor, moneda europeană ar putea depăși 4,73 lei în următoarele 12 luni.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite