Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Petru Antal: „Pecica s-a schimbat radical în bine. Vrem să continuăm pe aceeaşi linie”

Petru Antal: „Pecica s-a schimbat radical în bine. Vrem să continuăm pe aceeaşi linie”
Comentează 1

Pecica este unul dintre oraşele importante ale judeţului Arad şi este, ca număr de locuitori pe primul loc după municipiul Arad. Proiectele puse în practică aici au devenit model pentru alte administraţii locale din judeţ.

Primarul oraşului Pecica, Petru Antal, aflat la finalul celui de al doilea mandat şi înscris în cursa electorală pentru încă patru ani la conducerea oraşului, din partea PNL, spune că cele mai mari laude le-a primit de la cei care vin mai rar în Pecica sau nu au văzut localitatea de ani de zile. Nefiind aici zi de zi, aceştia remarcă cel mai uşor schimbările radicale prin care a trecut Pecica în ultimul deceniu şi jumătate.

În urma investiţiilor realizate, Pecica are un aspect din ce în ce mai urban, iar cetăţenii beneficiază de tot confortul vieţii la oraş. Fiind oraş de doar 12 ani, am avut de recuperat un dezavantaj major faţă de celelalte oraşe din judeţ, dar am reuşit acest lucru, pas cu pas, proiect după proiect” explică primarul.

Proiecte importante puse în practică de-a lungul timpului

În anul 2011 a fost demarat proiectul intitulat „Modernizare centru urban Oraş Pecica”, cel mai amplu proiect de dezvoltare a infrastructurii, care a schimbat complet aspectul străzii 2, care traversează zona centrală, dar şi alte 17 străzi adiacente.

Proiectul a cuprins asfaltarea străzilor, pavarea trotuarelor şi a podeţelor, amenajarea şanţurilor de scurgere a apei pluviale, refacerea spaţiilor verzi, modernizarea pistei pentru biciclişti şi montarea de mobilier urban.

Au fost amenajate 640 de locuri de parcare pe cea mai circulată arteră de circulaţie din oraş şi pe străzile adiacente, din care 30 pentru persoane cu dizabilităţi.

Proiectul în valoare de aproape 28 de milioane de lei a inclus şi refacerea Parcului Sfânta Treime, aflat în vecinătatea Bisericii Romano-catolice. Spaţiul verde din centrul oraşului a devenit unul dintre cele mai populare locuri de plimbare şi de întâlnire mai ales la sfârşitul săptămânii.

În anul 2014 a fost semnat contractul pentru realizarea proiectului „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Arad”, partea a Masterplanului judeţean cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu” şi implementat de Consiliul Judeţean Arad.

Proiectul în valoare de 26,6 milioane de lei a reprezentat un uriaş pas în dezvoltarea oraşului şi crearea confortului urban pentru că a prevăzut extinderea reţelei de distribuţie apă potabilă cu o lungime de 23,26 km, respectiv extinderea reţelei de canalizare cu o lungime totală de 44,967 km şi extinderea conductelor de refulare cu 1,47 km.

În urma acestei investiţii pe 90% din străzile oraşului există reţea de apă potabilă, iar reţeaua de canalizare acoperă acum 80% din străzile din Pecica. În total, au fost realizate 3080 de racorduri individuale, prin care cetăţenii se pot branşa în mod gratuit la reţeaua de apă şi de canalizare.

Tot în cadrul acestui proiect a fost reabilitată şi extinsă staţia de epurare, pentru a putea deservi numărul mai mare de consumatori: de la 3000 la 15 000 şi s-au exectut patru staţii intermediare.

După ce a fost amenajată zona IRIL, am continuat cu curţile şi împrejurimile blocurilor din zona „Juncanu”, acolo unde locuiesc un număr mare de persoane pe o suprafaţă relativ mică. Am pavat curţile, trotuarele şi locurile de parcare şi am demolat vechile garaje, construind altele în locul lor, spre mulţumirea locatarilor.

În aceeaşi zonă a fost asfaltată strada care trece pe lângă Gara CFR şi duce la mai multe fabrici, unde lucrează sute de pecicani.

De asemenea, au fost amenajate trotuare de ambele părţi ale Drumului Naţional 7 de la capătul străzii 1 până la zona industrială de la ieşirea din oraş spre Arad.

Una dintre cele mai importante investiţii realizate în ultimii ani la Pecica a fost construirea podului peste Mureş, care leagă Crişana de Banat. Este vorba despre un proiect de 29 de milioane de lei finanţată de Consiliul Judeţean Arad.

Momentul inaugurării în decembrie 2013 a fost unul cu adevărat istoric, pentru că visul de peste un secol al pecicanilor a devenit realitate, la fel ca şi dorinţa cetăţenilor din localităţile situate pe partea sudică a râului Mureş, care s-au simţit oarecum izolaţi de restul judeţului Arad şi au avut de ocolit distanţe mari pentru a ajunge pe partea aceasta.

Pe lângă oficialităţi, la inaugurare au participat zeci de persoane din Pecica, Sâmpetru German, Secusigiu şi alte localităţi.

Cele 45.000 de persoane care locuiesc pe malurile Mureșului au acces rapid spre localităţile învecinate, iar efectele au apărut în scurt timp: fabricile din Arad şi Pecica au angajat personal din localităţile de dincolo de pod, elevi care fac naveta la Pecica, comercianţi care vin cu produsele lor la piaţa din oraş etc.

Pentru ca traficul care vine dinspre Banat să nu traverseze oraşul Pecica, a fost construit şi un drum de centură care leagă podul cu Drumul Naţional 7 la ieşirea din oraş spre Nădlac. Maşinile care se îndreaptă spre Vama Nădlac au acum un traseu mai scurt, în afara oraşului.

 

Oraşul Pecica vrea să profite de locaţia sa strategică, dar şi de renumele său dat de pâinea favorită a lui Nicoale Ceauşescu pentru a dezvolta turismul local şi a atrage vizitatori din ţară, dar şi de peste hotare.

Ferma de Bivoli construită în anul 2012 a devenit cunoscută rapid în tot judeţul, dar şi în regiune, datorită promovării în presăşi părerilor pozitive ale vizitatorilor. Proiectul a fost continuat în 2013 cu construirea unui Centru de Vizitare, o clădire ecologică cu formă inedită, proiect arhitectural lăudat în revistele de specialitate. Aceasta are dotări moderne, dar şi un cuptor tradiţional unde poate fi pregătită pita de Pecica pentru grupurile care vin în vizită.

În anul 2015 administraţia locală a continuat dezvoltarea fermei cu amenajarea unui pavilion multifuncţional, al unui loc de joacă şi a unei parcări.

Tot la capitolul modernizare poate fi amintită clădirea secundară a Şcolii Gimnaziale nr. 2. Imobilul situat în plin centrul oraşului, lângă Piaţa Regele Mihai I a fost renovată complet, pornind de la sălile de clasă şi continuând cu toată partea exterioră.

În spatele clădirii se află hala agroalimentară modernă, care, după obţinerea tuturor avizelor va oferi condiţiile adecvate comerţului pe toată durata anului. Firmele vor avea posibilitatea să închirieze boxele amenajate atât la parter, cât şi la etajul clădirii.

Primăria a modernizat şi clădirea fostului Cazinou din vecinătatea sediului său. Aici a fost amenajată o sală festivă spaţioasă unde au loc evenimentele oficiale, dar şi concerte, spectacole sau alte evenimente culturale. În sala alăturată a fost amenajată sala de şedinţă a Consiliului Local Pecica, cu încăperi pentru şedinţele comisiilor de specialitate.

Localităţile aparţinătoare nu au fost uitate

Administraţia locală pecicană nu a uitat nici satele aparţinătoare, care se dezvoltă în limita posibilităţilor bugatare.

La Turnu a fost modernizată clădirea în care funcţionează biroul Primăriei Oraşului Pecica şi a fost amenajată o casierie, astfel că localnicii nu mai sunt nevoiţi să meargă la Pecica pentru a achita taxele şi impozitele locale. Tot în clădire a fost amenajată o bibliotecă publică, inaugurată cu ocazia Zilei Satului în 2014, de unde pot fi împrumutate sute de volume din diferite domenii şi genuri, atât în limba română, cât şi limba maghiară.

În vecinătatea clădirii se află Oficiul Poştal din sat, de asemenea modernizat, iar lângă spaţiul verde de vizavi a fost amenajat un parc pentru copii din sat, dotat cu leagăne şi jucării.

Şcoala din sat a fost, de asemenea, reabilitată complet, pentru a oferi elevilor condiţii ca la oraş.

La Sederhat administraţia locală a modernizat complet grădiniţa, a reasfaltat drumul de legătură dintre sat şi Drumul Naţional 7 şi a betonat mai mult de jumătate din trotuare, lucrare care va continua până în anul 2017.

„Consider că realizările ultimilor ani sunt o dovadă a faptului că suntem pe drumul cel bun şi strategia noastră de dezvoltarea a oraşului Pecica şi a satelor aparţinătoare dă roade. Avem o echipă experimentată, care cunoaşte priorităţile pecicanilor şi dorim să continuăm împreună înfrumuseţarea şi urbanizarea oraşului nostru” a încheiat primarul Petru Antal, candidat al PNL pentru un nou mandat în fruntea oraşului.

Galerie foto (62)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite