Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Perseide 2015. Punctul culminant din acest an va avea loc în noaptea de miercuri spre joi. Vezi LIVE pe ARQ!

Perseide 2015. Punctul culminant din acest an va avea loc în noaptea de miercuri spre joi. Vezi LIVE pe ARQ!
Comentează 0

Unul dintre cele mai numeroase roiuri de meteori activi într-un an, Perseidele, va avea în acest an punctul maxim de activitate în noaptea de 12 spre 13 august. Specialiştii precizează că activitatea maximă va fi foarte uşor de observat în acest an pentru că cerul va fi liber, fără lumina satelitului natural al Pământului.

Potrivit Societăţii Astronomice Române de Meteori, în perioada 10 – 15 august, curentul de meteori Perseide este foarte activ, iar momentul de activitate maximă va fi anul acesta între 12 august, ora 21.00, şi 13 august, ora 17.00.

Curentul de meteori Perseide, unul dintre cele mai strălucitoare fenomene de acest tip, are loc în fiecare an între 17 iulie şi 24 august. Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Capitală, orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge la constelaţia Cassiopeia este o „perseidă”. Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseus, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, arată Mediafax. Fenomenul de stea căzătoare este cunoscut de toată lumea. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă mai mică de un milimetru diametru ,ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracţiune de secundă cei interesaţi pot vedea acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Această particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte „meteoroid”, iar piatra care cade pe Pământ se numeşte „meteorit”. În cazul Perseidelor, toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, atunci când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.

Pentru a putea vedea fenomenul trebuie să urmăriţi cerul cel puţin o oră

Aceste fenomene astronomice pot fi urmărite cel mai bine din locurile cu aer curat, lipsit de orice sursă de lumină. Din acest motiv, din marile oraşe nu se pot vedea mulţi meteori. Specialiştii precizează că cel mai bun loc pentru observaţii este la ţară sau la munte, însă şi la marginea oraşului se poate observa. Cei care aleg să meargă într-un loc cu cer curat pot vedea, în general, între 60 şi 100 de meteori pe oră. Cei ce observă din oraşe vor vedea în general 10-20 de meteori pe oră. Mai mult, cei care vor să vadă ploaia de meteori nu au nevoie de un instrument astronomic, ci doar să se uite pe cer.

Cei care nu au posibilitatea să iasă din oraș ca să admire ploaie de stele, pot accesa mai jos live streaming-ul pus la dispoziție de NASA. Transmisia va începe joi, 13 august 2015, în jurul orei 04:00 dimineața.


Broadcast live streaming video on Ustream

sursa: adevarul.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite