Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Pericolul ordonanței 13 nu a trecut. Cum poate intra în vigoare peste două zile

În situația în care CCR va respinge azi excepția de neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului la OUG 13, dar la un control ulterior va decide că OUG 14 este în totalitatea sa neconstituțională, atunci OUG 13 va intra in vigoare. Sunt și alte scenarii în care "ordonanța neagră" ar putea intra în vigoare încă de sâmbătă, 11 februarie.

Pericolul ordonanței 13 nu a trecut. Cum poate intra în vigoare peste două zile
Comentează 0

OUG 13 (cea lansată marți noaptea) are foarte mari șanse să intre în vigoare după data de 10 februarie 2017, spun unii specialiști în drept. Aceasta fiindcă OUG 14 (teoretic menită să anuleze OUG 13) este viciată — în realitate amână producerea efectelor și nu șterge modificările ce au fost aduse Codului Penal.

Art. 58 din această lege spune că actele normative precum OUG 13 pot fi abrogate (între data publicării în Monitorul Oficial și data intrării în vigoare) “cu condiția ca intervențiile propuse să intre în vigoare la aceeași dată cu actul normativ supus evenimentului legislativ”.

Această unică condiție nu a fost respectată de către Guvernul României deoarece cele două acte normative intră în vigoare la date diferite: OUG 13, în 10/02/2017; OUG 14, în 5/02/2017.

Fiindcă OUG 14 nu respectă condiția prevăzută la art. 58 creează un viciu de legalitate, spune profesorul de drept Silvia Maria-Tăbușcă. 

În practică, OUG 14 poate fi contestată în instanța de contencios administrativ (de către orice persoană vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim).

Dacă OUG 14 nu este adoptată prin lege în Parlament, OUG 13 intră în vigoare

Sursa realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite