Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Pentru luna mai Complexul Muzeal Arad propune publicului arădean

Pentru luna mai Complexul Muzeal Arad propune publicului arădean
Comentează 0

Pentru luna mai, Complexul Muzeal Arad propune publicului aradean o serie de evenimente culturale, organizate la Arad (Muzeul de arta, Sala Clio si Palatul Cultural) si Lipova (Muzeul Orasului Lipova).
Primul eveniment a fost vernisajul expozitiei de grafica ILUSTRATIE LA DIVINA COMMEDIA, semnata de artista aradeana SIMÓ MARGARETA, eveniment care a avut loc la Muzeul de arta Arad (str. Gh. Popa 2-4, etaj 2, Sala Ovidiu Maitec), miercuri, 10 mai, orele 18.00. A prezentat: Adriana Pantazi (istoric/Complexul Muzeal Arad) si Fekete Károly (Asociația ”Kölcsey” Arad).

Expoziția de grafică

ILUSTRAȚIE LA ”DIVINA COMMEDIA”

MARGARETA SIMÓ MARGIT

(Arad)

Timp de șapte secole poemul medieval ”Divina Commedia” a generat întrebări, comentarii, aprecieri în spațiul literar și a provocat un adevărat discurs artistic

Timp de șapte secole poemul medieval Divina Commedia a generat întrebări, comentarii, aprecieri în spațiul literar și a provocat un adevărat discurs artistic. Demersul artistic este și finalitatea provocării pe care a perceput-o ca atare graficiana arădeană Margareta Simó Margit.

Artista s-a reîntâlnit în 2011 cu poemul lui Dante, iar mai apoi a urmat bucuria și truda imaginării nu doar a unei cosmogonii de inspirație medievală, ci și aflarea unor răspunsuri la întrebări despre sensul existenței umane.

”Margareta Simó propune pentru fiecare dintre cele o sută de cânturi câte o ilustrație decriptată printr-un citat. Călătoria lui Dante prin Infern, Purgatoriu și Paradis, încheiată prin contopirea cu Divinitatea, călăuzit de Virgiliu, iar mai apoi de Beatrice, înseamnă întâlnirea cu Viciul și Virtutea, dimensiuni personificate prin împărați romani și bizantini, diverși contemporani ai autorului sau figuri alegorice. Accentele dramatice, obținute prin linie sau culoare, lumina și umbra care modelează desenul - toate nuanțate în funcție de momentul imaginat - sunt mărturii, subiective, ale aflării și înțelegerii, la un moment dat, a sensurilor existențiale căutate de artistă.” - Adriana Pantazi, istoric, Complexul Muzeal Arad.

Ajunsă la sfârșitul unui drum, Margareta Simó Margit are îndoieli: „Uneori am convingerea că abia acum sunt pregătită să încep lucrarea propriu-zisă. ”

Expoziţia este deschisă publicului arădean, până în data de 10 iunie, program de vizitare: Marți-Duminică, 09.00-17.00, Luni – închis.

Eveniment realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad.

 

                                                                                          Adelina Stoenescu,

Compartimentul de Relaţii Publice al

 

 

Galerie foto (5)


Scrie un comentariu

trimite