Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Pecica din trecut și orașul modern de astăzi

Așezată la doar 25 de kilometri de municipiul Arad, spre granița de vest a României,orașul Pecica se dezvoltă și se modernizează de la o zi la alta.Pecica este o așezare foarte veche spun arheologii , încă de pe vremea dacilor, cu un trecut istoric tumultos, pe teritorul orașului fiind localizată în trecut și cetatea dacică Ziridava. Multe descoperiri arheologice au fost în această zonă și au dat numele unei importante perioade istorice cunoscută sub denumirea de Cultura Periam-Pecica.

Pecica din trecut și orașul modern de astăzi
Comentează 0

Prima mențiune documentară a ,,așezării,, datează din anul 1329, iar atestarea documentară a localității Pecica datează din anul 1335, așezarea fiind cunoscută sub denumirea de Petk. Sederhatul este consemnat doar din anul 1913, iar Turnu din anul 1333 sub denumirea de Mok .

Bodrogu Vechi este atestat documentar pe la anul 1422 sub denumirea de Bodruc. În 1689 Imperiul Austriac a dispus o colonizare masivă cu sârbi pentru paza graniței de pe Mureș, împotriva turcilor. Astfel, au trecut în ținutul Aradului aproximativ 70-80.000 de sârbi, împreună cu episcopul lor din Ipec Arsenie Petrovici. Coloniștii au beneficiat de multe privilegii în schimbul serviciilor grănicerești.

Între 1751 și 1752, la Pecica are loc revoluția căpitanului Pero, fiind însă înăbușită, după care emigrează un număr de circa 32.000 de sârbi plecând în stepele din dreapta Nistrului, iar un mare număr de sate rămân depopulate.

În perioada interbelică însă, Pecica a fost reședința unei plase din județul Arad, fiind  o comună mare de importanță majoră în regiune atât comercial, cât mai ales agrar, datorită holdelor mănoase de aici și datorită așezării pe ruta comercială cu Imperiul Austro-Ungar.

În trecut, locuitorii din Munții Apuseni ajungeau până la Pecica cu căruțele și caii aducând scânduri și  ciubere și întorcându-se înapoi cu grâne din Câmpia Pecicană. În vremea comunismului, Pecica era renumită ca și grânarul județului Arad, iar „Pita de Pecica” era foarte apreciată și atunci ca și acum.

De două ori pe săptămână trimiteau Pecicanii „Pită de Pecica” lui Ceaușescu, iar atunci când Tovarășul  vizita județul Arad, întotdeauna în programul de vizită era inclusă Pecica. Astăzi, pita de Pecica este foarte apreciată și de românii care se întorc acasă din Europa și nu numai, iar atunci când ajung la Pecica, opresc și cumpără Pita Pecicană să aducă acasă la părinți.

Fiind o comună foarte mare, cu potențial agricol deosebit, s-a dezvoltat și comercial creându-se multe locuri de muncă, iar prin anii 80 devine un important centru de extracție a petrolului din zonă, lucru care  avantajează și mai mult comuna de atunci.

Astăzi, Pecica nu mai are acel iz agricol de altă dată, din anul 2004 fiind declarată oraș, modernizându-se de la un an la altul. Numai în ultimii ani a luat un avânt extraordinar atât economic, cât și cultural,  devenind un oraș frumos, curat, iar ca număr de locuitori este primul după Arad.

Cu doar câțiva ani înainte, s-a realizat și legătura printr-un pod peste Mureș cu partea Banatului, ceea ce face din Pecica un oraș cu un potențial și mai mare.

Am stat de vorbă cu primarul orașului, domnul Petru Antal, despre ceea ce a realizat în oraș și în satele aparținătoare, Turnu și Sederhat, despre investițiile realizate și despre ceea ce dorește să realizeze și în acest an pentru Pecica.

„Anul trecut am reușit să inaugurăm hala agroalimentară  în cadrul pieței din Pecica, iar acum se pot vinde și produse  de origine animală, un lucru benefic pentru cetățeni. De asemenea am reabilitat Școala Gimnazială Numărul 2, unde funcționează clasele I-IV și am finalizat și ,,construcția a 49 de case sociale” , printr-un program finanțat de ANL.

Am finalizat și trotuarele pe o stradă întreagă, pe ambele părți în Sederhat, fiind vorba de strada nr. 3, urmând ca în acest an să modernizăm încă 20 de străzi în Pecica prin asfaltare, trotuare, pistă pentru bicicliști, șanțuri de scurgere, podețe, spații verzi si parcări.

La fel urmează și introducerea rețelei de apă potabilă și canalizare, fiind vorba de 10% apă potabilă și 20% canalizare pe străzile unde au rămas nefinalizate lucrările, iar în cele două sate, Sederhat și Turnu, vom începe de la zero și toate lucrările le vom face cu fonduri europene.

Căminul Cultural din Turnu va fi modernizat și el, însă  vom continua construirea de  trotuare la Sederhat și pe celelalte străzi. Tot anul acesta dorim să modernizăm șapte școli și grădinițe în Pecica și Turnu, având deja proiectele depuse. Ne-am apucat recent de modernizarea străzii 22 din Pecica și a drumului în extravilan spre Bătania. 

Un alt proiect de anvergură pentru Pecica pentru care am depus deja documentația, este construirea unui parc de agrement modern pe o suprafață de cinci hectare lângă ferma de bivoli, fiind de fapt un complex de agrement, incluzând și o scenă pentru spectacole. Acest proiect a fost depus pe fonduri europene, el momentan este în curs de jurizare.

Anul acesta avem și multe evenimente culturale atât în oraș, cât și în satele aparținătoare și voi enumera doar câteva: „Praznicul de pită nouă” - un eveniment tradițional la Pecica, „Folk pe pâine”, „Zilele orașului Pecica” și a satelor Turnu Bodrogu-Vechi și Sederhat, hramurile bisericilor, „Pomana porcului”, baluri inter-etnice, „Spectacol de muzică și poezie” , spectacole folclorice, „Balul pensionarilor”, „Gala de muzică populară maghiară” și multe altele având de-a lungul anului peste 100 de activități culturale.

Desigur nici turismul nu l-am uitat și aici aș vrea să punctez faptul că la ferma de bivoli (animale pe cale de dispariție) din Pecica, anul trecut am avut peste 10.000 de vizitatori.

De asemenea și la centrul de vizitare turistică vin grupuri organizate, deoarece se pot face circuite cu bicicletele închiriate de la noi, folosind pista de biciclete care trece prin pădure până la mănăstirea Bezdin peste Mureș. Am avut turiști și din străinătate, din America de Sud, America de Nord, Asia și foarte multe țări din Europa și putem spune că numărul turiștilor crește cu cel puțin 1500 persoane de la un an la altul.

Dorința noastră este de a moderniza orașul Pecica și satele aparținătoare pentru ca cetățenii să beneficieze de un nivel de trai ca în orașele mari, dar în liniștea unui orășel curat, elegant, având toate cele necesare pentru un trai civilizat”. a încheiat domnul primar Petru Antal.

Galerie foto (138)

Articole asemanatoare