Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Obiceiul mai nociv decât fumatul! Ce te îmbolnăveşte fără să ştii

Ştiai că există un obicei extrem de banal, dar care este mai nociv decât fumatul? Majoritatea persoanelor fac acest lucru, fără să ştie la ce riscuri uriaşe se expun!

Obiceiul mai nociv decât fumatul! Ce te îmbolnăveşte fără să ştii
Comentează 1

Specialiștii recomandă o pauză de câteva minute la fiecare jumătate de oră petrecută pe scaun. Cercetătorii au descoperit că statul pe scaun este periculos pentru sănătate, poate chiar mai nociv ca fumatul.

Un individ ce stă mai mult de 6 ore din zi pe scaun are cu 40% mai multe șanse să moară mai devreme cu 15 ani decât o persoană ce stă 3 ore. Cercetătorii au descoperit o legătură strânsă între creșterea timpului petrecut pe scaun și șansele de moarte timpurie. "Stați mai puțin, mișcați-vă mai mult!", este recomandarea Asociației Americane a Inimii. Dar asta nu este suficient, fapt ce reiese din cercetările lui Keith Diaz, de la Departamentul de Medicină al Universității Columbia. 

"Este ca și cum le-ai spune oamenilor să facă exerciții, dar fără să le spui și cum să o facă. Și pentru statul pe scaun trebuie să existe indicații specifice, cum ar fi: "După fiecare 30 de minute consecutive de stat pe scaun, trebuie să te ridici/să te miști/să te plimbi pentru a reduce riscul apariției problemelor de sănătate", a spus Keith Diaz. 

Statul pe scaun aduce cu sine și probleme de greutate. Persoanele suprapoderale stau pe scaun mai mult cu 2,5 ore față de cele cu greutate normală. Aparent, 1 din 3 americani sunt obezi, iar studiile au arătat că între anii 1980 - 2000, rata exercițiilor fizice a rămas neschimbată, statul jos a crescut cu 8% și rata obezității s-a dublat.

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite