Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

O femeie de 100 de ani din Buzău NU A MAI DORMIT din tinereţe. Cum explică medicii specialisti faptul că lipsa de somn nu a afectat-o

Drăguţa Ardeleanu este o legendă vie în comuna buzoiană Săgeata. Renumele-i izvorăşte din măiestria de croitoreasă, dar şi din ciudăţenia care i-a marcat viaţa: zeci de ani nu a dormit, iar acum abia dacă aţipeşte câteva minute pe noapte.

O femeie de 100 de ani din Buzău NU A MAI DORMIT din tinereţe. Cum explică medicii specialisti faptul că lipsa de somn nu a afectat-o
Comentează 0

Pe tanti Drăguţa bătrânii o ştiu de când erau tineri, pentru că era croitoreasa care le lucra hainele pentru bal. Până şi părinţii lor se numărau printre clienţii croitoresei. Tot vecinii o cunosc şi pentru ciudăţenia ei: femeia nu a mai dormit o noapte întreagă din tinereţe.

Drăguţa Ardeleanu, născută pe 14 februarie 1917, a fost sărbătorită de Valentine`s Day de către rude şi vecini cu tort şi şampanie, la împlinirea unui centenar de viaţă. Pentru oaspeţii bătrânei, întâlnirea organizată în căsuţa ei deloc încăpătoare a fost un prilej pentru a depăna amintiri despre cea mai longevivă localnică din Săgeata.

S-a vorbit mai ales despre talentul ei în a coase frumoase rochii şi costume bărbăteşti, despre puterea de muncă şi despre efortul supraomenesc care, în timp, avea să-i schimbe viaţa ireversibil. Încă din anii adolescenţei, Drăguţa Ardeleanu obişnuia să îşi petreacă multe ore la maşina de cusut. După ce şi-a întemeiat o familie, mergea ziua la muncile câmpului, la fermă, apoi îngrijea gospodăria până la lăsarea întunericului. După cântatul cocoşului, se punea la maşina de cusut, pentru a termina comenzile care veneau în avalanşă.

În numai câţiva ani, tanti Drăguţa şi-a dezvoltat o rezistenţă nemaipomenită la oboseală, astfel încât nu simţea deloc nevoia să pună capul pe pernă. „Cum eram tineri, veneam de la distracţie şi veşnic la ea era lumină. Puteai circula noaptea fără grijă, pentru că la jumătatea uliţei era lumină: lucra tanti Drăguţa. Lucra săraca şi la lampă. De regulă se zice că pierderea somnului dăunează sănătăţii, dar la dânsa e contrariul. Avea o voinţă extraordinar de mare când era vorba de posturi sau regim alimentar. Cred că şi asta a contribuit la sănătatea ei“, spune una dintre sătence, fostă ucenică a bătrânei.

Vecinii mărturisesc, la rândul lor, că în perioada în care femeia era în putere permanent se vedea lumina aprinsă în camera de lucru. Dimineaţa pleca la CAP, iar noaptea croia, acest ciclu fiind repetat continuu timp de multe decenii. „De copil o ştiu, pentru că suntem şi vecini. O ştiu că a fost foarte muncitoare. Până la 80 şi ceva de ani a lucrat croitorie, iar la ea lumina nu se stingea niciodată. Plus că a învăţat foarte mulţi tineri meserie. Oamenii o apreciau şi îşi croiau diverse modele de îmbrăcăminte, iar printre cliente au fost şi bunica mea, mama, fina noastră. Era foarte vestită“, spune Sorin Tănase, primar în Săgeata.

După pensionarea din agricultură, tanti Drăguţa a continuat mulţi ani să coasă la bătrâna maşină Singer, pe care o are şi acum în casă. Nu a mai putut să doarmă, chiar dacă ar fi vrut. Rudele spun că uimirea le era mare atunci când observau că, în ciuda nopţilor albe pe care le făcea, femeia nu simţea oboseală şi nu dădea semne de slăbire fizică. Despre consăteanca lor care nu închidea un ochi noaptea au aflat repede toţi localnicii din Săgeata, de la cei mici, până la cel mai vârstnic. „Mergeam şi noi din când în când la dânsa să o ajutăm la croitorie, noaptea, iar nouă când ni se închideau ochii renunţam. Doamna Drăguţa îşi făcea treaba în continuare, iar dimineaţa o vedeai cum pleacă la muncă fără nicio problem“, a povestit una dintre vecine.

Explicaţia specialiştilor

Deşi literatura de specialitate abundă în informaţii conform cărora lipsa somnului are consecinţe grave asupra sănătăţii, specialiştii în neuropsihiatrie spun că domeniul nu a fost intens explorat. Aceştia bănuiesc că, în cazul femeii din Săgeta, ar fi vorba despre o particularitate genetică extrem de rară, întâlnită doar la delfini şi cetacee. „Nu dispunem la momentul acesta de o explicaţie ştiinţifică. Sunt convinsă că ceva este engramat în genomul acestei persoane, pentru că, trebuie să recunoaştem, fiecare om are ritmul său circadian, fiecare om are ceasul său biologic programat. Unul doarme două-trei ore, se reface şi este bun de muncă, iar altul doarme şapte, zece ore şi se scoală neuroastenizat. Altul nu doarme deloc şi poate să lucreze, să performeze“, spune medicul psihiatru Maria Cristache.

Drăguţa Ardeleanu s-a lăsat de croitorie în urmă cu peste zece ani, însă nici până astăzi nu şi-a recăpătat somnul. Femeia spune că abia dacă aţipeşte în câteva scurte reprize pe noapte, iar de când nu mai lucrează i se pare că dimineaţa vine extrem de greu. Nu a mers la medic, pentru că nu s-a simţit niciodată rău din cauza nopţilor pierdute.

Sursa: Adevarul

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite