Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Nadăș - o monografie mult așteptată

Duminică 2 aprilie 2017, în localitatea Nadăș din județul Arad, a avut loc lansarea monografiei satului în biserica ortodoxă din localitate, o carte mult așteptată care face lumină în trecutul satului Nadăș, atât de discutat în ultimii ani.

Nadăș - o monografie mult așteptată
Comentează 0

Prezenți la acest eveniment au fost oficiali din partea Consiliului Județean Arad, domnul Iustin Cionca, domnul Doru Sinaci, directorul Centrului Județean Cultural Arad, scriitorul și profesorul Ioan Tuleu autorul mai multor volume legate de al-II-lea Război Mondial în ținuturile Aradului, profesorii Corneliu Pădurean, Horia Truță și Vasilie Faur, cel care pregătește monografia comunei Chisindia, cu satele Paiușeni și Văsoaia adunând un material inestimabil.

Desigur, pentru a se scrie o monografie este nevoie de timp, uneori durează câțiva ani pentru că este o lucrare foarte complexă, se consultă arhive istorice, lucrări de specialitate, date oficiale și multe alte surse etnografice și religioase. Iată că această lucrare a fost finalizată de Prof.Univ. Dr. Ioan Biriș, un fiu al satului Nadăș , un om care și-a petrecut copilăria pe aceste frumoase meleaguri.

Este un lucru extraordinar să scrii monografia satului în care te-ai născut pentru că fiecare filă a cărții este scrisă cu acea nostalgie a copilăriei,  este scrisă din suflet pentru sufletele rămase acasă în sat, în amintirea celor care au plecat la ceruri, pentru urmașii satului și pentru cei plecați peste mări și țări, dar cu sufletul mereu acolo pe ulița copilăriei.

Această lucrare se datorează și unui om cu suflet mare care din păcate nu mai este printre noi, Nicolae Lădar (Nica Lădariului), un om care și-a petrecut toată viața la Nadăș, fiind tehnician silvic (,,brigadir silvic,,) a străbătut cu pasul pădurile și hotarele Nadășului de la un capăt la altul, a fost un om cu dragoste pentru satul copilăriei, care a dorit ca istoria satului să nu rămână necunoscută și care de-a lungul vieții a adunat un material de o valoare inestimabilă pentru monografia Nadășului.

A adunat date, informații, mărturii, legende, poze vechi, schițe care sunt de un real folos, obiceiuri și datini din sat,  o adevărată arhivă personală. Aceste materiale au fost ca un punct de plecare și un imbold pentru domnul Ioan Biriș, autorul acestui excepțional volum.

Nu trebuie uitat nici fiul domnului Lădar, Ionel Lădar care a păstrat cu sfințenie acel manuscris  rămas de la tatăl său punîndu-l la dispozitia autorului. De asemenea o contribuție la acest volum o are și profesorul de istorie Dorin Văsonan, un fiu al satului Nadăș, profesor la Școala Gimnazială din Tauț care a făcut o încercare monografică asupra Nadășului, fiind o lucrare de grad didactic, dar care a ajutat la realizarea acestei monografii.

De asemenea  aș vrea să aduc în atenția cititorilor faptul că implicarea domnului Doru Sinaci, Directorul Centrului Cultural Județean Arad, este foarte importantă nu numai în această lucrare care a fost publicată cu sprijinul Centrului Cultural Județean Arad, ci în multe alte lucrări monografice din Județul Arad. Cred cu tărie că dânsul este omul potrivit la locul potrivit, lucru concludent prin faptul că în prezent județul Arad are deja realizate aproximativ 75% din monografiile comunelor, un lucru extraordinar care aduce lumină în trecutul nostru pe aceste meleaguri pentru ca noi și cei care vin după noi să-și cunoască trecutul.

Vom fi primul județ din țară cu monografia fiecărei comune realizată. De asemenea domnul Sinaci are o mare implicare fructuoasă în tot ceea ce înseamnă partea culturală a județului Arad, știe să țină aproape oamenii de valoare culturală fiind un om care apreciază   frumosul , tradiția, folclorul și trecutul nostru din Țara Zărandului.

P.S. : Niciodată nu m-am gândit că voi lua parte tocmai la lansarea acestei monografii a satului Nadăș, un sat de care mă leagă prietenii, oamenii și locurile dragi alături de care am trăit  o perioadă scurtă, dar de care m-am atașat sufletește și de care mi se face uneori  dor , mai ales când înfloresc salcâmii de la capătul satului de pe Valea „Ceșa”.

Galerie foto (121)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite