Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

MultiCultural Foundation a găzduit în aceste trei luni de vară primul voluntar internațional, venit în cadrul proiectului “Media Literacy”

Proiectul Media Literacy este implementat de echipa MultiCultural Foundation pe parcursul a 6 luni, în perioada 01.04.2017-30.09.2017, finanțat de Comisia Europeana prin Programul Erasmus+.

MultiCultural Foundation a găzduit în aceste trei luni de vară primul voluntar internațional, venit în cadrul proiectului “Media Literacy”
Comentează 0

Organizația parteneră, respectiv organizația de trimitere a voluntarei, este organizația ADVIT “Europa fără frontiere” din Republica Moldova. Activitatea principală a presupus un stagiu de voluntariat transnațional cu o durată de 3 luni, în Arad, România, perioada de desfășurare a stagiului a fost 10.06.2017-05.09.2017.

Despre experiența trăită în aceste 3 luni de voluntariat, aflați de la voluntara proiectului “Media Literacy”:

EVS în Arad – o lecție despre provocări și schimbări

Istoria mea de EVS a început printr-o provocare, vocea mea interioară mi-a sugerat să ies din zona de confort în care mă simțeam foarte bine, iar impactul programului îl resimt și îl voi mai simți încă mult timp după finisarea lui.

Am început Seviciul European de Voluntariat în luna iunie și experiența mea a durat 3 luni, care au zburat atât de repede că nici nu le-am simțit. Mi-a fost ușor să mă acomodez cu orașul, Aradul este un oraș nu foarte mare, dar plin de evenimente culturale interesante, oameni frumoși și locuri care merită descoperite. Deși nu avem mari diferențe culturale și de limbă între România și Moldova, cel mai mult timp mi-a luat să percep un alt tip de mentalitate și să mă debarasez de vechile concepții și stereotipuri. Proiectul în care am fost implicată, Media Literacy m-a ajutat să dezvolt competențe digitale prin activitățile de zi cu zi. De asemenea, am avut posibilitatea să îmi organizez singură planul personal de învățare, am reușit să citesc mult, să merg la spectacole, să interacționez cu alți voluntari din diverse țări, chiar am reușit să leg și prietenii strânse cu unii din ei. Am avut parte de tot felul de activități în cadrul oficiului MultiCultural Foundation, organizația gazdă, cât și în afara ei, cum ar fi mersul la pădure, cu bicicletele, călătoriile, seri de jocuri de societate, proiecții de film și multe altele. O parte componentă a fost ON – Arrival training, care a fost un training de inițiere în EVS care a avut loc la București și a reunit voluntari veniți în România din aproximativ 18 țări. Acolo am avut parte de sesiuni interactive, unde am învățat prin educația non-formală despre diversitate, multiculturalism, managementul conflictelor, managementul echipei și alte teme interesante și practice. Toată această experiență m-a schimbat spre bine, am devenit mai deschisă, mai sociabilă, mai tolerantă, mai open-minded la tot ce se întâmplă în jur. Am început să înțeleg mai bine procesele dintr-un ONG și chiar planific pe viitor să mă încadrez în acest sistem.

Ca concluzie pot spune că participarea în cadrul acestui stagiu a fost una dintre cele mai bune decizii luate în viața mea, iar impactul lui se simte asupra mea ca persoană, cât și asupra comunității în care voi activa. Vreau să menționez că acest stagiu nu ar fi fost posibil fără implicarea și munca de calitate a organizației de trimitere, ADVIT Moldova, organizației gazdă, Multicultural Foundation și desigur a finanțării oferite de programul Erasmus+.  Pentru tinerii care se gândesc să meargă într-un EVS sau în orice alt program de voluntariat vă recomand să nu ezitați și să o faceți, deoarece această experiență vă poate schimba viața.

Victoria Bobeică


Scrie un comentariu

trimite