Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

“Mișcare pentru sănătatea ta!”

“Mișcare pentru sănătatea ta!”
Comentează 0

        De curând s-a finalizat a patra ediție a proiectului ”Mișcare pentru sănătatea ta!”, din  cadrul programului  ”Proiecte de tineret, învățământ și recreative”, cu finanțare nerambursabilă organizat de Primăria Municipiului  și Centrul Municipal de Cultură Arad.

 Asociația Profesorilor de Educație Fizică și Sport din județul Arad, organizație neguvernamentală cu atribuții în domeniu, a mai avut ca parteneri în realizarea acestui proiect: Colegiul Național”Moise Nicoară” și Inspectoratul Școlar județean Arad.

Scopul proiectului a fost de conștientizare a participanților și beneficiarilor, despre consecințele negative provocate de lipsa de mișcare și  de  a sublinia efectele pozitive ale practicării exercițiului fizic.

Sedentarismul și  obezitatea infantilă au devenit o problemă de stringentă actualitate în România de astăzi, unde  un  copil din doi are probleme cu greutatea corporală și situează țara noastră pe un nedorit loc trei într-un top european.

Practicarea exercițiului fizic regulat, adoptarea unui stil de viață sănătos, în care mișcarea să devină o obișnuință, trebuie să devină o preocupare de primă importanță  pentru guvernanți și pentru cei care se ocupă de educația tinerei generații.

Insuficiența orelor de educație fizică  din școlile din România, obiceiurile alimentare și de viață defectuoase, timpul exagerat petrecut în fața televizorului și a calculatorului, pot duce în timp la dobândirea unor boli grave,  cele cardiovasculare și obezitatea fiind printre cele mai răspândite.

           În vederea realizării obiectivelor acestui proiect au fost editate broșuri care să reflecte aceste aspecte, au fost dezbătute problemele medicale și sociale legate de inactivitatea fizică, de vigoarea și tonusul fizic  și psihic pe care numai practicarea mișcării o poate oferi.

            Aspectele teoretice ale proiectului au fost întărite și printr-o frumoasă și disputată competiție de volei-fete și baschet-băieți, nivel liceal, la care au participat elevi de la Colegiul  Național ”Elena Ghiba-Birta”, Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici”, Liceul cu Program Sportiv și Colegiul Național ”Moise Nicoară” și care a fost  urmărită cu viu interes de numeroșii elevi, cadre didactice, părinți și suporteri prezenți.

            La volei fete au câștigat fetele de la Liceul Teologic Baptist (profesor Ovidiu Țăndău), iar la baschet băieții  de la ”Moise Nicoară” (profesor Marius Cirin), dar nu acesta este lucru cel mai important, ci faptul că manifestarea sportivă a creat modele și a stârnit spiritul de emulație în rândul elevilor, care unii chiar au început să joace volei și baschet în timpul liber, sau  sub îndrumarea profesorilor de educație fizică și nu numai.

            Organizarea impecabilă, implicarea catedrei de educație fizică și a doamnei profesoare doctor Diana Achim, de la Colegiul Național ”Moise Nicoară”, antrenamentele asidue dinaintea competiției,  au făcut ca și această  ediție să constitue o reușită, pe care elevii o doresc și o așteaptă în fiecare  an școlar.

            De asemenea materialele informative editate cu acest prilej, vor continua să fie diseminate în cadrul lecțiilor de dirigenție și educație fizică,  de la diferite unități școlare din județul Arad.

           ”Considerăm în final că desfășurarea cât mai multor manifestări de acest gen, implicarea factorilor de decizie de  pe plan local în finanțarea acestor proiecte, ar contribui la formarea unei generații mai sănătoase fizic și moral, cu o capacitate sporită de adaptare la greutățile vieții și cu un grad de socializare  mai ridicat.”

 

                                                           Responsabil de proiect,

                                                           Profesor Marius Cirin

 

 

           

           

           

           

 

 

 

 

Galerie foto (4)


Scrie un comentariu

trimite