Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Mircea Titus Dobre, propus ministru al Turismului. Controversele din jurul său şi legătura cu Mazăre

Coaliţia de guvernare PSD- ALDE l-a propus pe Mircea Titus Dobre pentru postul de ministru al Turismului. Dobre este deputat PSD aflat la al doilea mandat, fiind de altfel, un apropiat al lui Radu Mazăre, dar şi al lui Nicuşor Constantinescu.

Mircea Titus Dobre, propus ministru al Turismului. Controversele din jurul său şi legătura cu Mazăre
Comentează 0

Mircea Titus Dobre este deputat PSD de Constanţa, fiind ales pentru a doua oară în această funcţie.

În 2014, Consiliul Judeţean Constanţa, condus de Nicuşor Constantinescu (PSD), avea contracte de furnizare cu firma de panificaţie SC Dobre & Fiii SRL, care aparţine unui consilier local Constanţa, Mircea Dobre (PSD), şi fiului acestuia, Mircea Titus Dobre, actual deputat PSD de Constanţa, cel propus acum pentru funcţia de ministru al Turismului,

Potrivit SEAP, ultimul contract a fost atribuit firmei în luna noiembrie 2013, pentru Programul „Cornul şi Laptele”, valoarea contractului fiind de 61.770.272 RON, pe o durată de patru ani, în urma participării la licitaţia publică.

Contractele pe care le are firma au intrat şi în atenţia Agenţiei Naţionale de Integritate, după ce, în iulie 2013, ANI a sesizat cazul de incompatibilitate a lui Mircea Dobre, pentru contractele pe care le-a avut cu autorităţile locale, în timpul mandatului de consilier local. Pe de altă parte, Mircea Titus Dobre, deputatul PSD, a declarat, referitor la contractele atribuite firmei la care este acţionar, că firma are 20 de ani de activitate, şi a mai adăugat, „dacă eu sau tatăl meu am intrat în politică, vreţi ca firma să nu mai participe la licitaţii publice?”.

Conform datelor de atribuire, contractul din noiembrie câştigat de firma familiei Dobre prevede furnizarea şi distribuţia produselor lactate şi de panificaţie pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de patru ore. Contractul a fost atribuit în conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 96/2002 în cadrul Programului Naţional LAPTE-CORN, pentru 4 ani şcolari, 2013-2017.

Ce contracte a mai avut firma

Pe de altă parte, firma nu este la prima convenţie cu statul, întrucât contractele firmei Dobre au intrat în atenţia ANI, care anunţa, în iulie 2013, că Mircea Dobre se afla în incompatibilitate întrucât a avut contracte cu autorităţile locale din Constanţa. Totodată, potrivit SEAP, dar şi site-urilor de achiziţii publice, firma lui Dobre a avut mai multe contracte semnate cu CJ Constanţa, dar şi cu Primăria. Contractele sunt ataşate în print-screenurile din cadrul articolului. Astfel, firma de panificaţie a mai avut  un contract câştigat în 10.09.2009, de 51.303.360 RON, pentru distribuţie produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din clasele I-VIII.

Sesizarea ANI: Contracte de milioane de lei

În iulie 2013, ANI a trimis o sesizare în care informa că Mircea Dobre se află în incompatibilitate. În sesizarea inspectorilor se precizează că: „DOBRE MIRCEA s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, în perioada exercitării mandatului de consilier local în cadrul C.L. al Municipiului Constanţa, Jud. Constanţa, a încheiat prin intermediul SC Dobre & Fiii SRL (societate în cadrul căreia acesta deţine funcţia de administrator şi calitatea de asociat) diverse contracte de furnizare produse cu Primăria Municipiului Constanţa, în valoare totală de 4.355.258,2 lei. DOBRE MIRCEA nu au respectat dispoziţiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora «consilierii locali care au funcţia de (...) administrator (…) precum şi calitatea de (…) asociat la societăţi comerciale cu capital privat (…) nu pot încheia contracte (…) cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile (…) aflate în subordinea ori autoritatea consiliului local respectiv (…)»”, se arată în adresă.

Funcţiile deţinute de cei doi în PSD

Mircea Dobre este, potrivit site-ului  Consiliului Local Constanţa, consilier local la Primăria Constanţa, în timp ce fiul său, Mircea Titus Dobre, este din decembrie 2012 deputat PSD, fiind ales în iunie 2012 consilier judeţean Constanţa, dar  în urma câştigării alegerilor parlamentare a renunţat la mandatul de consilier. Totodată, conform aceloraşi site-uri de achiziţii publice, firma a avut mai multe contracte pe care trebuia să le onoreze, pentru furnizarea laptelui pentru Programul „Cornul şi Laptele”. 

Declaraţia deputatului

Pe de altă parte, Mircea Titus Dobre a dat unele detalii despre contractele pe care firma le are cu statul. Întrebat ce statut mai are în firma SC Dobre şi Fiii SRL, actualul deputat PSD a declarat: „Sunt doar asociat în cadrul firmei, după cum este scris şi în declaraţiile mele de avere şi de interes. Este destul de transparent, sunt publice informaţiile, le găsiţi în Registrul Comerţului”.

Întrebat dacă este legal ca firma la care el este asociat şi la care tatăl său, consilier local, a fost administrator să aibă contracte cu statul, Dobre a replicat: „Firma e înfiinţată în 1994, acum dacă eu sau tatăl meu am intrat în politică, vreţi ca firma să nu mai participe la licitaţii publice? Că şi dacă participam şi la o altă licitaţie, în alt judeţ, sigur mi-aţi fi zis că acolo sunt consilii deţinute de către PNL, că doar fac parte şi ei din USL, nu?”

Sursa realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite