Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Merkel anunţă o RUPTURĂ între SUA şi Europa. Prima reacţie a preşedintelui Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis nu s-a aratat ingrijorat cu privire la avertismentul cancelarului german Angela Merkel ca europenii "trebuie sa-si ia soarta in propriile maini" pentru nu se mai pot baza pe americani.

Merkel anunţă o RUPTURĂ între SUA şi Europa. Prima reacţie a preşedintelui Iohannis
Comentează 0

Seful statului a comentat, luni, aceasta declaratie si perspectivele relatiei transatlantice, cu precadere cea intre Uniunea Europeana si Statele Unite.

"Nu este cazul sa ne facem griji ca aceasta relatie va disparea, ea poate sa fie mai intensa sau poate sa fie mai putin intensa, daca conditiile politice se schimba. Relatiile raman importante si raman solide. Si Romania este de parere ca trebuie sa ramana unite", a spus Iohannis.

In plus, acesta este de parere ca declaratia Angelei Merkel a venit ca urmare a unor "asteptari care nu au fost atinse" in cadrul summit-ului NATO de la Bruxelles, de joi.

Duminica, Angela Merkel a spus ca Germania si Europa urmaresc sa ramana in relatii bune cu Statele Unite si cu Marea Britanie, insa "trebuie sa ne luptam pentru propriul nostru destin".

„Vremurile în care ne puteam baza în totalitate pe alţii s-au cam sfârşit, dupa cum mi-am dat seama în ultimele zile. Noi, europenii, trebuie să ne luăm cu adevărat destinul în propriile mâini, bineinţeles, având drept prieteni Statele Unite, Marea Britanie şi, atunci când e posibil, chiar Rusia şi alte ţări", a declarat cancelarul german Angela Merkel duminică, la München, la un miting electoral .

„Dar trebuie să ştim că trebuie să luptăm noi înşine pentru soarta noastră", a punctat cancelarul federal, adăugând că relaţiile cu preşedintele francez, Emmanuel Macron, trebuie să fie mai strânse. Aceste declaraţii au avut un ecou nu numai la Berlin, ci şi în multe cancelarii.

Luni, Berlinul a venit cu precizari, prin purtatorul de cuvant al lui Merkel, Steffen Seibert, care a transmis ca afirmatiile de duminica vin din partea unei persoane care este o "atlantista convinsa", relateaza ziare.com.

"Pentru ca relatiile trans-atlantice sunt extrem de importante pentru cancelar, este corect, din punctul sau de vedere, sa vorbeasca deschis despre diferende", a mai spus Siebert. Cu alte cuvinte, tocmai importanta acestor relatii face ca si vorbele cancelarului sa cantareasca mai mult.

Ministrul de Interne britanic, Amber Rudd, a răspuns că Marea Britanie va rămâne un aliat puternic al Uniunii Europene şi după ce va ieşi din blocul comunitar. „În cadrul negocierilor privind ieşirea din UE, vom putea asigura Germania şi alte ţări europene că le vom fi un partener solid. Un partener solid pentru apărare, securitate şi sperăm şi pentru comerţ“, a subliniat ministrul britanic de interne la BBC.

Uniunea Europeană a reacţionat prin vocea purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene,  Margaritis Schinas. Aceasta a spus că . Acesta a spus că „UE trebuie să-şi asume propriul destin“, dar în acelaşi timp să rămână „deschisă către lume“.  

Întrebat despre cheltuielile militare ale europenilor, cărora preşedintele Donald Trump le-a cerut să-şi sporească bugetele apărării, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a răspuns că această instituţie va publica la începutul lunii iunie un document de reflecţie asupra acestui sector. 

Însă el a menţionat de asemenea că Jean-Claude Juncker consideră că în evaluarea contribuţiei UE în sectorul apărării trebuie să se meargă „dincolo de dezbaterea privind 2%'' din PIB pentru bugetele apărării, adică să se ţină cont şi de contribuţia europeană pentru ajutorul umanitar destinat refugiaţilor, care în opinia CE joacă de asemenea un rol în ''stabilitatea şi pacea mondială“.

Sursa realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite