Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Martor la avalanşa ucigaşă: Am auzit din vale ţipete de ajutor. Cineva striga "Ajutor, avalanşă! ". Era un ţipăt disperat

Cătălin Berenghi, unul dintre martorii tragediei din munţii Retezat, spune că s-a întâlnit cu grupul surprins de avalanşă şi că a recomandat să meargă pe traseul pe care el se deplasa alături de echipa sa. Ulterior, bărbatul a auzit strigăte, intervenind pentru a ajuta supravieţuitorii.

Martor la avalanşa ucigaşă: Am auzit din vale ţipete de ajutor. Cineva striga
Comentează 0

Cătălin Berenghi povesteşte că sâmbătă a plecat cu şcoala de ghizi pe care o conduce pe traseul Cabana Gentiana- Şaua Bucurei - Şaua Berbecilor - Vârful Peleaga, iar în drum spre vârf s-a întâlnit cu un grup de şapte persoane, doi bărbaţi, două femei şi trei copii. Din grupul de şapte persoane făceau parte cei doi copii care au murit suprinşi de avalanşă.

"Ne-am salutat, aşa cum se face pe munte, am discutat cu ei şi le-am zis că noi vom merge spre vârf pe traseul de creastă şi că ar fi recomandat şi pentru ei să meargă pe acelaşi traseu, am insistat şi a doua oară spunându-le că este risc de avalanşă pe traseul de vară. Am pornit către vârf dar la scurt timp am fost depăşiţi de cele şapte persoane, care au pornit pe traseul de vară, adică pe curba de nivel. Am rămas surprins că nu au venit pe traseul de creastă aşa cum este indicat în turele de iarnă şi au continuat pe traseul cu risc de avalanşă. Am continuat ascensiunea către vârful Peleaga urmând linia crestei, iar la un moment dat când mai aveam cam 100 metri până în Şeaua Pelegii, opriţi fiind pentru a echipa o nouă traversare, am auzit din vale ţipete de ajutor venite de la o femeie. Cineva striga "Ajutor, avalanşă!", era un ţipăt disperat", scrie Berenghi pe pagina sa de Facebook.

Bărbatul povesteşte că a trimis o echipă de trei persoane, echipată cu corzi, truse de prim ajutor şi staţii de emisie recepţie, pentru a vedea care este starea persoanelor surprinse de avalanşă. 

Citeste mai mult pe romaniatv.net


Scrie un comentariu

trimite