Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Marșul pentru viață (VI)

Marșul pentru viață (VI)
Comentează 2

În după amiaza zilei de 25 martie 2017, în ziua praznicului Buneivestiri, s-a desfășurat la Arad a șasea ediție a Marșului pentru viață, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Arhiepiscopul Aradului. Anul acesta, Marșul pentru viață s-a desfășurat în peste 285 de localități din România și Republica Moldova, sub genericul Ajută Mama și Copilul! Ei depind de tine! În Arad, organizarea din acest a aparţinut Asociaţiei Filantropia Arad și Asociaţiei IKON. Marșul de anul acesta s-a desfășurat pentru a doua oară, cu implicarea deosebită a preoților, și în alte 10 orașe din eparhie unde au avut loc activități provita asemănătoare: Chişineu Criş, Curtici, Pecica, Sântana, Ineu, Lipova, Pâncota, Săvârşin, Sebiş, Gurahonţ.

În Arad, aproape o mie de credincioși s-au adunat sâmbătă la ora 13 în piaţa Avram Iancu, de unde au plecat într-un marş spre Spitalul Matern (unde există și un Cabinet de consiliere provita al Arhiepiscopiei Aradului), iar mai apoi spre Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” de la Podgoria. A existat şi un mic program artistic înainte de plecarea în marş, susţinut de grupuri de copii şi tineri din parohiile arădene: cântece şi poezii creştin ortodoxe dedicate mamei, neamului şi lui Dumnezeu.

În cadrul marșului s-au putut vedea foarte mulți copii cu icoane în mâini alături de părinți și de bunici, unii îmbrăcaţi în costume populare. Pe parcursul marșului au fost cântate pricesne specifice Postului Mare, au fost făcute rugăciuni și au fost rostite mai multe îndemnuri de susținere a vieții. Alături de enoriașii lor, au stat și majoritatea preoților din comunitățile unde a fost organizat marșul.

Prezent ca de fiecare dată, în mijlocul copiilor, a părinților, a preoților și a tuturor credincioșilor participanți la marș, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Arhiepiscop al Aradului i-a binecuvântat pe toți participanții și le-a adresat un cuvânt de întărire duhovnicească: „Ați parcurs întregul centru al orașului ca să dovediți că sunteți păstrători a unor principii valabile pentru toată lumea. Și să nu alunecăm și să ferim și pe alții care poate nu își dau seama că încalcă unele rânduieli ale oricărei obști. (...) Maica Domnului, în sărbătoarea Buneivestiri, s-a arătat ascultătoare față de o poruncă dumnezeiască. Maica Domnului ascultă cuvântul lui Dumnezeu și se supune la ceea ce este Lege divină, ceea ce înseamnă buna rânduială în orice familie. Să avem și noi această conștință care ne îndatorează cu ascultarea față de glasul conștinței noastre, față de glasul înaintașilor care au lăsat niște principii, glasul conștiinței în fața poruncilor dumnezeiești și desigur buna rânduială în societatea noastră.”

Marșul pentru viață reprezintă una dintre cele mai importante inițiative civice prin care se contribuie la lupta împotriva avortului, „o mărturie vie despre importanța și sensul creștin al vieții umane, despre efectele dezastruoase ale avortului asupra familiei și societății și despre necesitatea sprijinirii femeilor care urmează să nască pe copilul binecuvântat de Dumnezeu” conform comunicatului Patriarhiei Române. Potrivit învăţăturii Bisericii, avortul este o crimă comisă împotriva unei fiinţe (persoane) nevinovate care nu se poate apăra. Biserica Ortodoxă Română binecuvintează şi încurajează adopţia şi îndeamnă parohiile să ajute familiile cu mulţi copii vulnerabile social și, totodată, să susțină educarea tinerei generații în spiritul valorilor familiei creştine tradiţionale şi să apere permanent darul vieţii umane.

 

Pr.cons. Gabriel Mariș – președintele Asociației Filantropia Arad

 


Scrie un comentariu

trimite