Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

M. Finanţelor, încurcat de taxa de solidaritate: "90% merge la buget, pentru cheltuieli sociale"

Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor, a venit cu noi explicaţii despre taxa de solidaritate pentru angajator, explicaţii în care s-a încurcat. Acesta a spus că este o taxă care stă la baza unei directive europene şi ar urma ca 90% din această taxă să meargă către bugetul de stat, pentru diverse cheltuieli sociale, iar 10% către sprijinirea salariaţilor care sunt în situaţii dificile, atunci când angajatorul intră în insolvenţă. Ministrul a precizat ca proiectul este deja pe circuitul de avizare si va intra in vigoare de la 1 ianuarie.

M. Finanţelor, încurcat de taxa de solidaritate:
Comentează 0

Potrivit ministrului, ar urma ca angajaţii firmelor în insolvenţă să fie protejaţi, întrucât restul de 10% din cei 2% aplicati fondului de salarii, adica 0,2%, va merge tot la buget si va fi folosit pentru achitarea contributiilor sociale ale salariatilor companiilor care au intrat in insolvenţă.

Acesta a mai spus că toate ţările din UE aplică această contribuţie, dar nu este stabilit un cuantum anume.

Mişa a afirmat si ca a existat si pana acum o taxa de 0,25%, în baza legii 200/2006 pentru un fond de sprijinire a salariatilor pentru care angajatorul nu plateste contributii si ca aceasta este redusa prin noile prevederi la 0,2%, adica o zecime din noua contributie de solidaritate de 2%.

Pe de altă parte, Mişa a ţinut să mai sublinieze că nu este o taxă nouă, ci de fapt, este o contribuţie. 

 „Din anul 2006, există un fond de sprijinire a salariaților pentru care angajatorul nu plătește contribuții. Există, de asemenea, o directivă europeană (...) care reglementează instituirea unui fond pentru toți angajații ale căror companii la care au lucrat au intrat în insolvență. (...) Discuțiile au fost purtate inclusiv cu sindicatele, care au atras atenția asupra faptului că atunci când se realizează un transfer de contribuții în integralitate la nivelul angajatului, angajatorul nu ar mai avea practic nicio obligație. Și atunci au spus este bine și este important ca și angajatorul să rămână angajat față de statul român și să existe mijloace de coerciție și față de el, pentru a încasa aceste sume. (...) Conform directivei, nu este stabilit un procent fix, poate fi stabilită orice valoare. (...) Acest 2% nu înseamnă integral fondul de salarii. O parte din acest 2% se va constitui ca venit la bugetul de stat, urmând ca de la bugetul de stat să fie acoperite finanțări pentru partea de sănătate și partea de asigurări sociale. Din acest 2%, 90% va merge la bugetul de stat (...) și 10% va merge către sprijinirea tuturor salariaților, care se pot confrunta cu situații deosebite, când angajatorul intră în insolvență și nu le plătește contribuțiile. (...) Nu este vorba de o taxă nouă. Este vorba de o contribuție stabilită printr-o lege din 2006”, a spus Ionuț Mișa.

Ce a anunţat prima dată Mişa, despre taxa de solidaritate

Reamintim că miercuri seară, Mişa a anunţat, la un post de televiziune, că angajatorii vor fi plăti o ”taxă de solidaritate”, care va fi ”de 2%”, a anunţat miercuri seară la Antena 3 ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, care a precizat că taxa ar urma să fie introdusă de anul viitor. 

"Va mai fi o taxă de 2% care va reveni angajatorului", a anunţat Mişa.

Ulterior, el a spus că este o taxă prevăzută la nivelul Comisiei Europene, care se aplică şi în sistemul de stat, şi în mediul privat.

"Există o directivă europeană care ne obligă să aplicăm un anumit procent fondurilor de salarii", a precizat ministrul Finanţelor, spunând că această taxă nu poate fi eliminată sau comasată cu alte categorii de contribuţii.

Ministrul Finanţelor a mai anunţat că impozitul pe venit va fi de 10% pentru toate persoanele, inclusiv pentru cei cu salarii de sub 2.000 de lei. "Scăderea de la 16% la 10% va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018 pentru absolut toate veniturile”, a precizat Mişa.

Sursa: realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite