Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Locuri care dispar de pe Pământ. Ţara care îşi strămută întreaga populaţie, din cauza încălzirii globale

Locuri care dispar de pe Pământ. Ţara care îşi strămută întreaga populaţie, din cauza încălzirii globale
Comentează 0

Kiribati, un teritoriu format din mai multe insule aflate in Oceanul Pacific a fost dintotdeauna vulnerabil la cresterea nivelului marii. Insa fostul presedinte Anote Tong a facut si primul pas pentru a-si apara proteja poprul de furia apei.
In 2014, Tong a cumparat o bucata de pamant in Fiji, unde sa poata muta intreaga populatie de 100.000 de oameni, atunci cand pamantul natal va fi inghitit de ape.

Si comunitati din Fiji au, insa, au probleme cu cresterea nivelului marii. In 2014, locuitorii satului Vunidogoloa si-au abandonat casele si s-au mutat in alta parte a insulei, mai departe de coasta. 30 de case noi au fost construite pentru ei, precum si ferme de legume si de pescuit.

Vunidogoloa a fost primul sat care a fost mutat in baza programului guvernamental al Republicii Insulelor Fiji, autoritatile avand in vedere stramutarea populatiei din alte 30 de sate.

In 2016, cercetatorii australieni au descoperit ca cinci insule din arhipelagul Insulelor Solomon au disparut deja din cauza cresterii nivelului marii si a eroziunii. Atolul de corali Taro se afla acum la doi metri sub nivelul marii, iar locuitorii au fost evacuate de mai multe ori in timpul unor tsunami-uri. In prezent, se lucreaza la mutarea capitalei provinciei - Choiseul, pe un amplasament mai inalt, creandu-se un nou oras denumit Choiseul Bay Town.

La capatul celalat al planetei, departe de insulele paradisiace din Pacific, cei 600 de locuitori din Shishmaref, un sat aflat pe o insula din Alaska, se pregatesc sa se mute, din cauza cresterii nivelului marii.

Locuitorii au luat decizia sa se mute in urma unui referendum organizat in 2016, din cauza topirii gheturilor, care le ameninta casele. Aflati foarte aproape de cercul polar, locuitorii din Shishmaref sunt printre ultimii eschimosi care mai traiesc in zona.

Ultimele 29 de case care au mai ramas pe Insula Jean Charles, din sudul statului Louisiana, se scufunda in Golful Mexicului. Insula, care este locul de nastere al membrilor triburilor Biloxi-Chitimacha-Choctaw si United Houma Nation, s-a scufundat deja in proportie de 98%, incepand din 1955.

La inceputul anului 2016, guvernul americana aprobat o finantare de 48 de milioane de dolari pentru relocarea locuitorilor de pe insula, iar in prezent acestia sunt in plin proces de a alege un loc in care sa se mute.

sursa: incont.stirileprotv.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite