Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

“Life, Inside Outside” se numește ediţia a XVI-a a expoziției internaţionale de arte vizuale de la C.N. “Moise Nicoară”

Comentează 0

“Life, Inside Outside” se numește ediţia a XVI-a a expoziției internaţionale de arte vizuale de la C.N. “Moise Nicoară” din perioada mai-iunie 2017. Sunt invitaţi pentru vizionare toţi iubitorii de artă fotografică, dar şi părinţii, bunicii, dascălii, prietenii sau alte rude ale participanţilor. Expoziţia este deschisă lucrărilor din sfera  fotografiei, graficii pe calculator, fotoreportaje, eseistică, poezie, icoană/schiţă de icoană.

La secțiunea elevi de gimnaziu au fotografii expuse elevii : Mihai Aioanei cls. 8A, Ariana Botiş cls. 8C, AnaMaria Mustață cls. 8C, Ioana Pîrv cls. 8C, Otilia Popa cls. 7A (debut), Noémi Szép cls. 8C de la C.N. “Moise Nicoară”, şi Andreea Sîrbuţ cls. 6C de la C.N. “Dimitrie Țichindeal”.

La secțiunea elevi de liceu, au fotografii în expoziție : Tia Alb 11F, Cristina-Adelina Avrămuţ 10F, Francisc Bogdanov 11F, Betina Brîncovan 9C, Ioana Crişan 10D, Ioana Drăgoiu 9E (debut), Iulia Fekete 11A, Patricia Gal 9C, Andra Gros 12C, Ioana Groza 10A, Maria Iuga 10A, Mădălina Mager 11A, Alexandra Mândra 11F (debut), Patricia Mihailovici 10A, Vlad Nicoraş 11C,  Andrada Pop 11A, Cezara Pop 10A,  Alina Popa 11A, Astrid Schriffert 12C, Serena Şteţcu 9E, Maria Stoica 12F, Flavia Suciu 12E, Maria Țica 11D,  Alexandra Tudorescu 10A, Alexandra Ţurcanu 9E şi Vlad Vălean 11C de la C.N. “Moise Nicoară”, Czeglédi Karina 9D şi Georgiana Vanea 9D de la C.N.”Vasile Goldiş”, iar de la Lic. Naţional de Informatică  a participat elevii  Sorin Botizan 11A şi Vlad Popescu 9A.

La secțiunea absolvenţi de liceu participanții sunt:  Ioana Puraveț, studentă II litere Universitatea “Aurel Vlaicu” Arad şi Claudiu Sîrbu, student II medicină Universitatea Ulm Germania.

La partea de grafică PC au expuse lucrări în expoziţie: Tia Alb şi  Astrid Schriffert.

La partea de fotoreportaj are o lucrare Ioana Puraveț.

La partea de eseu&poezie are contribuţii în expoziţie, alături de unele imagini expuse, Tia Alb.

La partea de icoană/schiţă de icoană au lucrări în expoziţie elevii: Maria Dărăban 10D de la C.N.”Moise Nicoară”, Elena Dărăban cls. 7D şi Ioana Hanc cls. 7D de la Şc. Gen. Nr. 5, Sofia Hanc cls. 1B  L.T. “A.M. GutterBrunn”, Nectarie Hanc cls. 4C Şc. Gen. Nr. 1, Anastasia Negreanu cls. 10B de la C.N.”Dimitrie Ţichindeal”, iar de la C.N.”Vasile Goldişau lucrări în expoziţie Ioana Negreanu cls.8C şi  Alexandru Negreanu cls. 6B.

Împreună cu ei, ca invitat, are lucrări expuse în expoziţie Ieromonah Pantelimon Şuşnea de la Mănăstirea Oașa, din județul Alba. Părintele, absolvent de Arte Frumoase din Timişoara, este pictor iconar al mănăstirii, dar şi artist fotograf, şi are până în prezent numeroase participări la expoziţii importante de gen (iconografie şi fotografie), atât în ţară, şi anume în Bucureşti, Timişoara, Sibiu, Deva, Cluj, cât şi în străinătate, mai precis în Austria, la Viena, în Atlanta SUA, în Toronto Canada şi în Franţa la Paris.

Nou la această ediţie specială de Paşti, este realizarea unui montaj de lucrări de icoane pe sticlă şi schiţe de icoane, de către copii îndrumaţi de artistul vizual Angela Hanc (angelahanc.ro). Lucrările sunt realizate de unii copii la o vârstă foarte fragedă, toate fiind imprimate de o inocenţă, naturaleţe, spontaneitate aparte, specifice vârstei, de care se poate bucura şi încărca pozitiv orice privitor.

Și la această ediţie au fost diverse tipuri de fotografii, de la peisaj, macro, portret, conceptuale, macro, fie color, fie alb-negru, toate exponatele emanând clipe de lumină speciale surprinse de către participanţi, din această perioadă Pascală, de primăvară.

Elevii voluntari care au participat la implementarea proiectului sunt: din clasa a 11-a F Tia Alb, ea fiind şi lidera echipei de volutari, Alice Călbează 10A, Maria Iuga 10A, Andrei Mădărăsan 10B, Patricia Mihailovici 10A, Ştefana Mihailovici 10A, Andra Muntean 10A, Andrada Pop 11A, Nicoleta Şuşca 11C, Maria Ţica 11D, Maria Ţop 10A de la C.N. “Moise Nicoară cărora le mulţumim.

 

Câteva impresii ale copiilor

 

Încă o dată elevii şcolii noastre şi-au arătat talentul şi în domeniul artistic. Astfel, prin intermediul expoziţiei au avut ocazia să împărtăşească  privitorilor amintiri şi emoţii, toate captate în câteva imagini. De asemenea, datorită temei foarte vaste, participanţii au reuşit să creeze un mic univers format din locuri şi momente din viaţa fiecăruia. (Oana  Apetre, 11D)

În general, o fotografie reprezintă o poveste, în spatele respectivei imagini. Esența unei fotografii stă în mesajul pe care aceasta îl transmite, care poate însemna ceva diferit pentru fiecare persoană care ajunge să o vadă. Astfel, chiar și în cazul acestei expozitii,fiecare fotografie în parte exprimă un mesaj, iar per total am rămas plăcut impresionată. Sunt de părere că elevii au facut o treabă excelentă atât prin implicarea în această activitate, cât și prin selecția atentă a fotografiilor, astfel elevii talentați ai scolii ar trebui să aibă cât mai multe oportunități să se afirme. (Alexandra Bock, 11D)

Religia constituie pentru poporul român punct de reper în stabilirea unui set de valori, de principii. Nicicând în existența umanității nu a existat o mai mare nevoie de revenire la origini, de reorganizare interioară. Un astfel de îndemn către meditație este acela transmis de către expoziția de fotografie “Life, inside outside”. Ființa umană adeseori nu realizează necesitatea de a se raporta la natură, la universul înconjurător, în temerara-i, eterna-i încercare de înălțare. Alteori, credința este așezată pe un plan secundar, devenind opțiune, iar nu datorie față de sine însuși. Apariția și existența noastră aici, pe Terra nu este destinată nimicniciei, lipsei de orizonturi. “Life, inside outside” își propune să ne reamintească natura noastră divină, capacitatea introspecției, întoarcerii spre sine dar și imposibilitatea de a le accesa în lipsa evlaviei, sacrificiului în planul profan. Solitudinea nu înseamnă singurătate stearpă, ci apropiere de Dumnezeu, de eul interior, cheie către continuă redefinire, răspuns la nenumăratele întrebări ce frământă sufletul uman încă de la începuturi. A trăi însă o viață întreagă în solitudine este numai privilegiu al acelora inițiați, iar nouă, profanilor, nu ne rămâne decât aspirația către un asemenea stadiu de puritate sufletească. Societatea în care trăim nu permite depășirea completă a inhibițiilor impuse de însuși statutul nostru vremelnic. Lăcașele de cult, locuri cu puternică încărcătură spirituală, constituie  refugiu de la zbaterea aceasta necontrolată, goală care este existența în aparență, alături de natură, cu a ei furtună vegetală, nestatornică însă eternă, reînnoită întotdeauna cu aceeași prospețime revelatoare. Dar uităm să ne detașăm spre a înțelege însemnătatea unei vieți trăite în continuă comuniune cu natura, cu principiile noastre morale, și deci, cu noi înșine. Sacralitatea vieții rezidă în oricare detaliu din jurul nostru, în fiecare culoare, sunet, aromă iar menirea ființei umane este aceea de a sesiza că viața este visul sufletului nostru, proiecție a sacrului în profan, așadar neîncetat prilej de sondare a profunzimilor sufletești, de redescoperire a ființei eterne prin transcendere a barierelor ce ne caracterizează . (Claudiu Chişereu, 10A)

Expoziţia de fotografie intitulată “Life inside outside” a Colegiului Național “Moise Nicoară” Arad, sesiunea mai-iunie 2017, reprezintă un eveniment deosebit al acestei școli ,o modalitate de a introduce elevii în minunata lume a artei și de a le da acestora posibilitatea de a vedea dincolo de lumea reală, dincolo de adevăr, trecând într-o lume  fotografică în care ficțiunea și simbolistica fotografiilor predomină și impresioneză prin frumusețea lor. Personal, am rămas profund impresionat de imaginația elevilor şi de implicarea lor în acest tip de proiect și consider că o astfel de expoziție este benefcă pentru toată lumea. În concluzie, îi sfătuiesc pe toți elevii să încerce acest tip de experiență, fiind o activitate mai deosebită cu rolul de a-i implica în cât mai multe proiecte și de a le deschide acestora ochii spre lumea fantastică a artei. (Emanuel Ciurescu, 11D)

Şi în acest sezon, expoziţia de fotografie din şcoala noastră a reuşit să le inducă privitorilor o stare de contemplare, tema, „Life-inside and outside”, reuşind să aducă în atenţia elevilor o provocare în plus faţă de dătile trecute: transmiterea de idei, expunerea unor reflecţii personale asupra vieţii, pe care le-au camuflat prin subtilităţi, imaginile prinzând astfel total alte semnificaţii. Fotografii s-au folosit cu mare îndemânare de primele unde ale primăverii pentru a pune în contrast efemeritatea şi fragilitatea lumii din exterior cu consistenţa şi imortalitatea gândurilor unei vieţi interioare, proprii. Cu alte cuvinte, au ridicat problematici aproape filosofice, care, pentru a fi descoperite, necesitau o privire mai profundă până şi asupra modului în care sunt aşezate anumite obiecte.( Dodea Astrid,  11D )

Sesiunea aceasta tratează în egală măsură sensibilitatea artistică interioară şi magia lumii care ne înconjoară, lucru sugerat chiar și de titlul expoziției „Life, inside outside”. Din primul moment în care am privit expoziția am simțit pur și simplu că îmi vorbește într-o limbă a luminii și a culorilor. Astfel mă cheamă într-o lume a artei și a talentului în care să pot face cunoștință cu esența fiecărui participant. Zecile de fotografii expuse în școală dau clădirii un aer artistic și primitor, o căldură aparte. Expoziția, care este cât se poate de variată ne poartă cu gândul și cu sufletul de la peisaje naturale și naturi statice până la portrete si fotografii abstracte. Eu personal am fost impresionată de expoziție ca întreg și ştiu că mi-ar fi imposibil să fac o departajare între fotografii. Fiecare participant a venit cu o viziune aparte, absolut originală, imaginile completându-se astfel între ele. ( Ioana Grovu  11D)

Sărbătoarea Sfintelor Paşti şi totodată venirea primăverii nu puteau fi mai frumos marcate decât printr-o expoziţie de fotografie care să surprindă mirajul pe care îl traversează sufletul omului în această perioadă. Elevii Colegiului Naţional “Moise Nicoară”, dar şi absolvenţi de liceu sau de facultate, alături de Părintele Pantelimon Şuşnea şi-au unit creativitatea şi pasiunea pentru arta fotografică şi iconară şi în ediţia a XVI-a. Personal, consider această activitate ca fiind mai mult decât o simplă expoziţie de fotografie, ea reprezentând de fapt o activitate colectivă, în care fotografii amatori, voluntarii şi profesorii contribuie la surprinderea “vieţii, înăuntru şi înafară”, după cum se şi intitulează această activitate deosebită. ( Andra Muntean  10A)

La ediția anterioară a expoziției de fotografie, cu tema “Enigma Mantiei albe”, care s-a desfășurat la noi în școală în perioada  februarie-martie  2017, premianții au fost :

 

  • La secţiunea gimnaziu: PREMIUL I: Ioana Pîrv 8C, AnaMaria Mustaţă 8C PREMIUL II: Bianca Mogoşan 8A, PREMIUL III:  Ariana Botiş 8C.

 

  • La secţiunea liceu: PREMIUL I: Cezara Pop 10A,  Maria Ţica 11D, PREMIUL II: Diana Ciuban 11F, Ioana Crişan 10D, Iulia Fekete 11A, Ciprian Ponta 10A, Andrada Pop 11A,  Alexandra Poşta 10D, Anca Stoica 11F, Astrid Schriffert cls. 12C, Ciprian Ursuleac 12B, PREMIUL III: Anda Marinescu 12C, Alexandru Matei 12MI, Vlad Nicoraş 11CCarina Petraş 12B,  MENŢIUNE: Tia Alb 11F, Larisa Alb 11A, Cristina Avrămuţ 10F, Vlad Bereteu 10A, Betina Brîncovan 9C, Petra Torge 10A, PREMIUL DE POPULARITATE: Ioana Puraveţ II litere UAV.

 

  • La secţiunea absolvenţi de liceu: PREMIUL I:, Claudiu Sîrbu II medicină, Ioana Puraveţ II litere UAV,  PREMIUL III Gabriela-Nicoleta Zaha I medicină Timişoara.

 

  • La partea de Grafică PC - PREMIUL I : Tia Alb 11F, Astrid Schriffert cls. 12C.

 

În școala noastră, cercul de fotografie, pentru elevi de gimnaziu/liceu, se desfășoară, în general, joia de la orele 14.30. La acest cerc pot participa elevi din școala noastră sau de la alte școli din oraşul nostru sau din alte oraşe. Ca traineri au fost şi sunt invitaţi artişti fotografi din oraşul nostru sau din ţară, cum ar fi – Mircea Boran de la FotoClub Arad, Ciprian Hord - instagram.com, Claudiu Moţ - hobbyfoto.ro, Părintele Pantelimon de la Mănăstirea Oaşa, Horea Preja – Carpatica- Timișoara, şi alţii.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite