Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Libraria CORINA a sărbătorit 25 de ani cu Mircea Mihăieș lansându-și cartea despre James Joyce

Libraria CORINA a sărbătorit 25 de ani cu Mircea Mihăieș lansându-și cartea despre James Joyce
Comentează 2

Recent Librăria CORINA a ținut să puncteze cel de-al 25 an de existență cu lansarea volumului „Ulysse, 732. Romanul romanului”, carte de critică literară, scrisă de către Mircea Mihăieș, prof. univ. și scriitor ale cărui origini, copilărie și adolescență sunt legate de Arad.

Despre cartea proaspăt apărută la Editura Polirom și care se bucură de un paradoxal succes (dacă ne gândim că este, totuși, o monografie dificilă, adresată unui public cât de cât faliliarizat cu experimentele literare ale secolului XX) a vorbit Adriana Babeți, colegă de universitate a autorului și tovarășă fidelă în mai multe aventuri spirituale:  „Intrând în librăria aceea (pariziană) devastată de flăcări, am trăit un sentiment dublu. Aceasta (Librăria Corina) este o librărie superbă, care speră că o să fie încă 25 de ani tot așa. Când vezi o librărie sau o bibliotecă arse, te gândești cu groază, cu oroare, cu disperare că e sfârșitul sfârșitului. Numai că în clipa imediat următoare se naște în tine și un sentiment întremător, pe care cărți ca aceea a lui Mircea ți-l dă că, după acest sfârșit, după acest incendiu, ca un fel de pasăre Phoenix, cartea, lumea noastră, tot mai mică, dar tot mai rezistentă, are resurse să renască. Și acest semn de viață mereu reluată, mereu renăscută, ca un Phoenix superb, animă paginile cărții lui unice și care e în topul vânzărilor la Polirom, paradoxul paradoxurilor. O carte care onorează și e onorată de cei 25 de ani ai Librăriei CORINA. Să fie un nou început fast pentru toți”.

Și iată și Mircea Mihăieș "par lui-même": „Am gândit cartea asta ca un fel de spectacol al romanului lui James Joyce, un fel de arheologie și am avut și norocul să am prieteni prin marile universități din Occident și care mi-au adus rarități, deci lucruri pe care nu le găsești decât printr-un mare noroc și eu am avut acel noroc și eu am avut acel noroc să știu ce să le cer și ei să știe unde să le găsească, lucruri pe care nu le-am găsit nici măcar în bibliografia unor cărți importante despre Joyce ( și aici fac o paranteză afirmând că nu sunt foarte multe cărți cu adevărat importante despre Joyce, cred că pot fi numărate pe degetel de la o mână, hai și jumătate, adică 6-7 cărți. Restul este o enormă maculatură, așa cum se întâmplă întotdeauna în activitatea academică”.

În încheiere autorul a acordat cu generozitate autografe.

Vasile Zărăndan

Galerie foto (44)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite