Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Legea pentru Protecţia Copilului din România, similară cu cea din Norvegia: Pedepsele fizice, INTERZISE

Cazul familiei de români stabiliţi în Norvegia, care a rămas fără cei cinci copii după ce autorităţile au decis că părinţii sunt vinovaţi pentru că le-ar fi aplicat pedepse fizice acestora, a făcut înconjurul lumii în ultimele săptămâni. Deşi legea din Norvegia în ceea ce priveşte protecţia copiilor este considerată aspră şi a stârnit multe controverse, România a adoptat o lege similară încă din 2004. 

Legea pentru Protecţia Copilului din România, similară cu cea din Norvegia: Pedepsele fizice, INTERZISE
Comentează 0

În momentul de faţă, 48 de ţări din întreaga lume au legi prin care orice formă de violenţă asupra copilului este interzisă şi poate fi pedepsită cu închisoarea. 

Ce spune legea în România

În Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată 2014, în Capitolul II, Secţiunea 1 - Drepturi si libertati civile (art. 33), este menţionat că micuţii au "dreptul la respectarea personalităţii şi individualităţii" lor şi nu poate fi supuşi "pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare ori degradante".

"Măsurile de disciplinare a copilului nu pot fi stabilite decât în acord cu demnitatea copilului, nefiind permise sub niciun motiv pedepsele fizice ori acelea care se află în legătură cu dezvoltarea fizică, psihică sau care afectează starea emoţională a copilului", se arată în lege.

Totodată, în art. 34 se precizează că micuţii au dreptul să depună singuri plângere în ceea ce priveşte drepturile lor fundamentale.

"Copilul are dreptul să depună singur plângeri referitoare la încălcarea drepturilor sale fundamentale. Copilul este informat de către părinte/reprezentant legal asupra drepturilor şi îndatoririlor ce îi revin, precum şi asupra modalităţilor de exercitare şi îndeplinire a acestora. Îndatoririle copilului se stabilesc în funcţie de vârsta şi gradul de maturitate, fără ca acestea să conducă la încălcări ale drepturilor sale", este menţionat în Legea pentru Protecţia Copilului.

Copilul are dreptul să fie crescut în condiţii care să permită dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală şi socială. În acest scop părinţii sunt obligaţi:

a) sa supravegheze copilul;
b) sa coopereze cu copilul si sa ii respecte viata intima, privata si demnitatea;
c) sa informeze copilul despre toate actele si faptele care l-ar putea afecta si sa ia in considerare opinia acestuia;
d) sa intreprinda toate masurile necesare pentru realizarea drepturilor copilului lor;
e) sa coopereze cu persoanele fizice si persoanele juridice care exercita atributii in domeniul ingrijirii, educarii si formarii profesionale a copilului, este menţionat în Secţiunea 2 - Mediul familial şi îngrijirea alternativă, art. 37.

De asemenea, copilul nu poate fi separat de părinţii săi sau de unul dintre ei, împotriva voinţei acestora, cu excepţia cazurilor expres şi limitativ prevăzute de lege, sub rezerva revizuirii judiciare şi numai dacă acest lucru este impus de interesul superior al copilului.

Citește mai mult pe romaniatv.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite