Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Legătura dintre nicotină și stres. Detaliile pe care nu le știai

Știați că nicotina, unul dintre inamicii publici cei mai agresivi, este o substanță naturală cu ajutorul căreia planta de tutun se protejază împotriva insectelor? Această supratoxină din Nicotina Tabacum reprezintă între 0,6 și 3% din masa uscată de tutun.

Legătura dintre nicotină și stres. Detaliile pe care nu le știai
Comentează 0

În trecut, singura ei întrebuințare a fost aceea de insecticid, ceea ce spune multe despre însușirile nicotinei. O picatură de nicotină pură este mai letală decât stricnina sau veninul de șarpe și de trei ori mai mortală decât arsenicul.

Odată patrunsă în creier, nicotina dă naștere unor reacții chimice care permit un control direct și indirect asupra fluxului a peste două sute de neurochimicale. Din momentul inhalării fumului de țigară, fluxul sancvin arterial transportă nicotina în creier în aproximativ zece secunde.

Aproape instantaneu se declanșază tusea, senzația de amețeală și o iluzie optica formată din șase nuanțe de verde. Odata ajunsă în creier, această substanță stimulează producerea dopaminei, hormonul plăcerii. N-ar fi nicio problemă, numai că în același timp este inhibată o enzimă responsabilă cu protejarea sistemului simpatic și a unor celule cu rol fundamental în răspunsul organismului la stres.

Mai simplu spus, organismul pierde din această capacitate, dar nu conștientizează asta, pentru că efectul dopaminei este similar celei produs de cocaină și heroină. În ceea ce privește fumatul, ceea ce dă dependență este tocmai nicotina. Dependența fizică se instalează numai după câțiva ani și nu este sistemică pentru toți fumătorii.

Citeste mai mult pe realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite