Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Hășmaș - o frumoasă comună sub poale de Codru Moma

Întotdeauna când mă duce gândul la Hășmaș sau Archiș - Groșeni mă gândesc la două comune ca două perle așezate la poale de Codru Moma, pe care le desparte doar un deal. Așa cum am mai spus, Hășmașul este unul dintre cele mai pitorești și cele mai frumoase comune din județul Arad, o  comună nu numai cu oameni buni și primitori, dar și cu frumuseți ale locului care te fac, trecătorule, să te îndrăgostești de aceste meleaguri pentru totdeauna.

 Hășmaș - o frumoasă comună sub poale de Codru Moma
Comentează 0

Nu se poate spune că un sat sau o vale este mai frumoasă ca cealaltă pentru că oriunde veți merge veți fi fascinați de frumos, fiecare sat din comună are farmecul lui, fiecare vale are frumusețile ei naturale care te vor face să revii mereu, fie și numai pentru o zi, poate la un grătar cu familia sau prietenii, în liniște, aer curat și ciripit de păsărele , departe de vacarmul unui oraș, în nemărginita împărăție a codrilor de fag, să vă relaxați ascultând susurul pâraielor cu apă cristalină, curată din inima acestor codrii de aramă și cântecul cucului stingher în codrii nemărginiți.

Cu siguranță veți uita de problemele vieții și veți avea impresia că aici totul este parcă desprins dintr-o altă lume, o lume așa cum a lăsat-o Dumnezeu, unde verdele abundă, dându-vă o stare de liniște interioară binefăcătoare trupului și sufletului totodată.

Nu numai frumusețea acestor locuri deosebite vă face să îndrăgiți aceste locuri, ci și frumusețea satelor așezate pe firul văilor care îmbină armonios tradiția satului românesc de altă dată cu modernul de astăzi, cu lumea civilizată, cu tot confortul care se impune unei vieți decente chiar dacă este departe de municipiul Arad la cca 80 km..

Casele frumos îngrijite, confortul interior (ca la bloc într-un oraș) spun totul despre hărnicia acestor oameni,despre dorința lor de a trăi civilizat ,  de faptul că își doresc un trai decent și confortabil, iar ceea ce ține de primar și aparatul primăriei Hășmaș ca instituție, aceștia   fac tot posibilul ca satele comunei să prospere , prin faptul că an de an se implementează noi proiecte , iar acestea vin și întregesc tabloul frumos al comunei, iar astăzi iată că  sînt drumuri asfaltate în toată comuna un lucru extrem de important într-o comunitate rurală , dar încă se mai lucrează la înfrumusețarea locului, mai sunt multe lucruri frumoase de realizat , însă pe rând,  în funcție de sursele de finanțare.  

În urmă cu câteva zile am fost în comuna Hășmaș și am luat satul la pas împreună cu domnul primar Cornel Popa care mi-a arătat ceea ce s-a realizat numai de anul trecut cînd fusesem la Hășmaș și până acum în comună.

,,S-a finalizat drumul comunal  DC-10 care leagă localitatea Hășmaș și Clit pe o lungime de 2,5 kilometri, drum pe care l-am asfaltat până la ieșirea din satul Clit înspre pădure, practic până la ultima casă din sat. Tot aici am realizat și rețeaua de canalizare pluvială, am asfaltat accesele la proprietăți și am consolidat malurile pârâului Clit cu gabioane și anrocamente, dar și numeroase podețe spre terenurile agricole din extravilan.

La Hășmaș modernizăm zona 1 și 2 prin realizarea trotuarelor asfaltate și a rețelei de canalizare pluvială betonată și acoperită cu rigole betonate și podețe de acces. Ulterior, la această lucrare pe zona 2 incepând de la ieșirea din Hășmaș spre Clit până la ieșirea din sat spre Comănești, s-au amenajat spații verzi prin plantare cu tuia și alți arbuști ornamentali, iarbă de gazon, iar la toamnă se va complecta porțiunea rămasă neplantată cu alți arbuști. Tot la toamnă urmează amenajarea zonei 1, zona Bisericii Ortodoxe prin plantare cu arbuști ornamentali și iarbă de gazon la fel ca în zona 1.

Lucrări pentru anul 2017

Avem modernizarea străzilor secundare în cele cinci sate fără centru de comună: Comănești, Agrișu Mic, Botfei, Urviș și Clit. Proiectul de modernizare este depus la Ministerul Dezvoltării pe programul PNDL 2017 și așteaptă evaluarea.

Al doilea proiect este pentru reabilitare, modernizare, extindere și dotare a Școlii Gimnaziale Hășmaș (și acest proiect a fost depus la Ministerul Dezvoltării).Ne dorim o școală modernă  cu toate dotările , pentru  copiii noștri  , ei sînt viitorul comunei și facem tot posibilul să beneficieze de condiții bune în procesul de învățămînt. 

Al treilea proiect este pentru reabilitarea sistemului de iluminat stradal prin sistem de LED economic în toată comuna, lucrare cu bani de la bugetul local și C.J.A.  Vom începe modernizarea localității Comănești, fiind poarta de intrare în comună dinspre Beliu, prin reabilitarea de trotuare asfaltate, rețea de canalizare pluvială și accese la proprietăți din DJ 793A. Tot la Comănești se va amenaja pe locul fostei școli primare un loc de odihnă pentru oamenii în vârstă și loc de joacă pentru copii.

La Agrișu Mic vor începe lucrările la amenajarea unui parc și teren de sport pe locul fostei primării. Se va realiza o nouă împrejmuire la Căminul Cultural și fosta școală gimnazială precum și reabilitarea Căminului Cultural. Tot la Agrișu-Mic dorim amenajarea fostei locuințe a învățătorului într-o casă muzeu, folosind oportunitatea de finanțare transfrontalieră România- Ungaria.

La Botfei de asemenea se va reabilita Căminul Cultural, modernizarea grădiniței și reabilitarea fostei școli primare și transformarea în viitor într-un muzeu al satului. Este un lucru frumos care ni-l dorim cu toții având în vedere și traseul turistic care trece prin Botfei și ar fi păcat să nu realizăm acest lucru , mai ales că avem adunate o parte din obiectele etnografice locale.

De la toamnă la Botfei va fi deschis noul centru de prevenire a separării copilului de familia sa. Este o construcție nouă, dotată ultramodern, unde 15 copii proveniți din cele mai sărace familii din sat, în special romi, își vor pregăti lecțiile pentru a doua zi sub supraveghere calificată, având și posibilități de recreere.

De curând, mai precis la sfârșitul lunii aprilie, folosindu-ne de muncitorii angajați la Primăria Hășmaș și beneficiarii legii 416, sub coordonarea consilierului Crișan Nicolae, a fost finalizat un pod de lemn nou peste pârâul Botfei cu acces către cartierul de romi, încercând să asigurăm condiții de viață mai bune și acestor oameni. Merită menționat că anul trecut am realizat un foraj de 80 de metri adâncime, care asigură apa curentă acestor familii.

Toate drumurile comunale le avem asfaltate, iar străzile secundare în centrul de comună la fel, avem asfaltată fiecare stradă în Hășmaș. Acum vrem să construim o capelă mortuară în centrul de comună la Hășmaș. Am identificat deja un loc lângă cimitir, mai ales că avem drum asfaltat și apă curentă în zonă. În proiect mai avem și modernizarea Căminului Cultural Hășmaș, iar proiectul va fi depus la C.R.F.I.R. Timișoara.

Ca o nemulțumire, o problemă la care se caută soluții, este lipsa terenurilor proprietate publică sau privată a comunei care să permită edificarea unor construcții de interes public local: grădinițe, capele mortuare, terenuri de sport spectacole, parcuri, etc.

Turism

Anul trecut comuna Hășmaș a încheiat un proiect pe măsura 3.1.3. din cadrul PNDR 2007-2013. Este vorba despre proiectul “Încurajarea activității turistice la poalele Codrului Moma”. Prin acest proiect a fost realizat pe valea Urviș și un refugiu turistic cu șase locuri de cazare, bucătărie, grup sanitar și dușuri, realizându-se și un traseu turistic cu nouă puncte de interes care evidențiază frumusețile naturale și cele ridicate de om.

Aceste trasee sunt foarte bine marcate cu indicatoare de direcție și traseu, ca puncte de vizitare sunt: mori de apă, grotele haiducilor de la Comănești, stupina, păstrăvăria, mormântul haiducului Matei de pe Vârful Bălăteasa, cetățile dacice de la Botfei și Clit, codrii seculari de la Clit, codrii Băceagului și altele.

De asemenea, au fost realizate și foarte multe materiale de promovare turistică: albume fotografice, pliante, broșuri și chiar o hartă a traseului. Încercăm să convingem și cetățenii comunei Hășmaș să-și amenajeze casele lor spațioase pentru primirea turiștilor care sunt tot mai interesați , turiști care vin și din Ungaria.

Avem însă o rugăminte pentru turiștii care vin și ne vizitează: să fie mai atenți vis a vis de aceste investiții legate de turismul local și să păstreze curățenia pe traseul turistic pentru ca astfel toți avem numai de câștigat, dacă avem grijă de aceste frumuseți pe care bunul Dumnezeu ni le-a dăruit.

În încheiere aș dori să asigur cetățenii de tot sprijinul meu ca primar, să asigur cetățenii comunei că vom face tot ce ne stă în putință ca Primărie să facem din comuna Hășmaș o comună modernă și frumoasă”, a încheiat primarul.

M-am despărțit de domnul primar felicitîndu-l pentru  lucrurile frumoase realizate pentru comună , cu bucuria în suflet că încet, dar sigur, comuna Hășmaș, se modernizează de la o zi la alta pentru că încă mai sunt oameni care doresc propășirea satului și acest lucru mie personal, ca unul care am crescut la țară, îmi dă o stare de bucurie.

Cineva mă întreba odată cu ce partid simpatizez și am zâmbit,.. apoi i-am spus că nu fac politică, singura mea țintă sau politică dacă vreți, este mediatizarea și promovarea satului românesc și frumusețile acestor locuri binecuvântate de Dumnezeu.

Am  plecat “luând” drumul peste deal prin Archiș spre Arad, iar urcând peste dealul “Cetriș” mi-a venit în gând acel frumos cântec popular pe care noi feciorii anilor ‘80 îl cântam mereu “Nu mi-aș da eu satu meu.”