Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

La est de România, un dezastru nuclear de care puțini au auzit - IMAGINI DE COȘMAR

Acum mai bine de jumătate de secol, un dezastru nuclear a avut loc în Rusia. Puțini au știut la momentul respectiv, puțini știu și acum. În GALERIA FOTO se pot vedea încă urmările - case abandonate și dărăpănate în satele locuite odinioară de 10.000 de oameni.

La est de România, un dezastru nuclear de care puțini au auzit - IMAGINI DE COȘMAR
Comentează 0

Cel mai mare dezastru nuclear de pe teritoriul Rusiei a avut loc pe 29 septembrie 1957, în apropierea orașului Oziorsk.

Totul a început cu o defecțiune a sistemului de răcire într-un rezervor care conținea lichid radioactiv, la o facilitate care producea plutoniu într-un oraș închis, aflat la 1.800 de kilometri de Moscova.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică consideră că dezastrul de la Kîștîm este al treilea în topul celor mai grave accidente nucleare, după Cernobîl și Fukushima.

Deși nimeni nu a murit în urma exploziei, un nor radioactiv s-a format și a contaminat mii de kilometri în jurul uzinei nucleare.

Cel puțin 22 de sate au fost afectate de explozie, 10.000 de oameni fiind evacuați. Unii au fost evacuați în decurs de o săptămână, dar la general a fost nevoie de aproape 2 ani pentru ca evacuarea să fie finalizată complet.

Din cauza faptului că accidentul a fost păstrat secret, mulți din oamenii din zonele afectate nu au știut nimic. Operațiunile de evacuare au început la 6 octombrie, fără ca populația sa fie informată. Din cauza aceasta mulți au intrat apoi în panică de frica de a contactării unei o “boli” noi, misterioase. Victimelor le cădea pielea de pe față, mâini și alte părți expuse ale corpului. Deși au apărut rapoarte vagi despre accident în presa vestică, abia în 1976 evenimentul a fost făcut public de către disidentul Jores Medvedev, potrivit Wikipedia.

Locuitorii satului Musliumovo au ales să rămână în casele lor. 

Deși guvernul sovietic nu a dat nici o informație despre cele întâmplate, se estimează că peste 200 de persoane au murit imediat după accident. În urma unei cercetări făcute în 1992 s-a aflat ca 8.015 persoane au murit pe parcursul a 32 de ani după accident. Pentru a reduce contaminarea după accident, solul contaminat a fost excavat și depus în așa numite “cimitire de pământ”.

Mai grav, râul Techa, care trece prin regiune a fost folosit pentru deversarea deșeurilor radioactive și înainte și după accident.

Nimeni nu i-a informat pe localnici cu privire la acest lucru, iar mulți s-au îmbolnăvit grav.

Actual nivelul de radiații din Oziorsk este destul de redus pentru oameni, dar zonele din vecinătate sunt încă foarte poluate.

Sursa: realitatea.net

Galerie foto (4)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite