Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Klaus Iohannis se adresează Parlamentului: Retragerea OUG şi demiterea unui ministru, prea puţin

Klaus Iohannis se adresează Parlamentului, astăzi, de la ora 12, cu un mesaj legat de modificarea codurilor penale şi de reacţiile generate de aceasta. Tema pe care președintele vrea să o abordeze în fața parlamentarilor se referă la modificările Guvernului aduse legislaţiei penale şi la evenimentele generate de acestea. Premierul Grindeanu nu participă la discursul preşedintelui.  Realitatea.net va reda live-text, cele mai importante declaraţii ale preşedintelui.

Klaus Iohannis se adresează Parlamentului: Retragerea OUG şi demiterea unui ministru, prea puţin
Comentează 0

Redăm declaraţiile preşedintelui:

Mulţumesc domnule preşedinte al Senatului. Doamnelor si domnilor parlamentari,  m-aş fi adresat si Guvernului, dar este ocupat. Dar nu-i bai, la ei am fost deja. Noilor si vechilor parlamenatri va doresc succes si un mandat plin de realizări. Aş fi vrut astăzi sa va vorbesc despre lucruri importante despre Romania. Suntem in plinma criză, sute de mii de omeni protestează in strada. O importanta cercetare sociologica arata ca 80% dintre români cred ca tara mereg intr-o direcţie gresita. Cum s-a ajuns aici, la numai o luna de la alegeri In 11 decembrie, PSD a repurtat o mare victorie, dar dupa aceea, doamnelor si domnilor, a intrat in coliziune frontala cu o parte importanta a societatii romanesti. A promis in primele zile de campanie, ceva, si s-a apucat de altceva. Nu  prosperitatea romanilor a fost prima grija, grija prima a fost sa va ocupati de dosarele penalilor si romanii sunt indignati si revoltati. Asta e situatia. Ce facem dragilor, cum iesim din impas? Retragerea ordonnatei 13 si eventual demiterea chinuită a unui ministru este prea puţin. Alegeri anticipate, insa, sunt alegeri anticipate, dar sun prea mult. Păi cine trebuie sa vină cu soluţia, tot cel care a creat problema: PSD.

 (Parlamentarii PSD au părăsit sala)

Cica as dori răsturnarea Guvernului legitim. Nu! Fals. Ati castigat, acum guvernati şi legiferaţi.  România are nevoie de un Guvern care lucreaza transparent, nu noaptea. Legiferaţi pentru România, nu penttur un grup de politicieni cu probleme. Sunt mari asteptari din parte societăţii: ce ati promis, faceti. Sunt asteptări din partea mediului econmic. Nu va bateti joc. Pastrati trendul  ascendent, păstrati cresterea economică. Lumea are mari asteptari de la noi. Daca PSD, care a creat această criza, nu va rezolva aceasta problemă, voi convoca consultări la Cotroceni, pentru a vedea ce e de facut. Doamnelor si domnilor, ce fel de naţiune vrem să fim? Merita Romania acest sacrificiu pentru caţiva politicieni? Asta este intrebarea: ce fel de natiun vrem sa fim. Iar pentru asta voi convoca acesta referendum. Astept de la Parlament, un raspuns la solicitarea mea. Probabil ati urmărit demonstraţii de la manifestatii: cea mai mare din Piata Victoriei, din alte localităţi. Imaginea aceea splendida cu telefoanele iluminate: iata, cand politicienii au incercat sa duca România pe coridoare intunecate, romanii au readus lumina. Democratia trebuie apărată, inţeleasă, şi este nevoie de multa educatie. Si ii felicit pe părinţii care şi-au dus copiii in Piata Victoriei, pentru o demonstraţie vie. Să păstrăm această ţară vie, şi la propriu, şi la figurat. Vă mulţumesc!

Update 12.00. Preşedintele Klaus Iohannis a intrat în sala de plen. 

UPDATE 11.57 Preşedintele Klaus Ioahnnis a ajuns la Parlament. Acesta a fost întâmpinat de Cătălin Predoiu şi senatprul USR, Mihai Goţiu. În mod normal, preşedintele ar trebui să fie întâmpinat de cel puţin unul dintre preşedinţii Camerelor.

„Doresc să adresez Parlamentului un mesaj referitor la modificările aduse de către Guvern legislaţiei penale, precum şi la evenimentele generate de acestea. Vă propun ca data prezentării mesajului în şedinţa reunită a celor două Camere ale Parlamentului să fie data de 7 februarie 2017, ora 12.00. Vă rog să primiţi asigurarea întregii mele consideraţii”, se arată în scrisoarea trimisă de președinte către conducerea Parlamentului.

Chiar dacă Guvernul a aborgat mult contestata OUG 13/2017, preşedintele va aborda acelaşi subiect pe care l-a anunţat iniţial. ”Mâine, la ora 12:00, mă voi adresa Parlamentului României. Modificările legislaţiei penale iniţiate de Guvern, care au generat o puternică reacţie civică, trebuie aduse în atenţie şi de la tribuna Legislativului. Vă invit să mă urmăriţi!”, a scris preşedintele, luni, pe Facebook.

Liderii coaliţiei guvernamentale i-au cerut ca mesajul să conţină şi un apel la calm, în contextul amplelor proteste în mai multe oraşe ale ţării.

Sursa realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite