Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Realizări prezente şi proiecte viitoare pentru dezvoltarea comunei Iratoşu, în mandatul primarului Iosif Atila Papp

În comuna Iratoşu realizările se văd la fiecare pas. O comună cochetă, în care eforturile edilului Iosif Atila Papp nu au fost zadarnice. La final de mandat primarul comunei trage linie şi adună tot ceea ce s-a realizat, şi ceea ce, crede dânsul, mai este de făcut.

Realizări prezente şi proiecte viitoare pentru dezvoltarea comunei Iratoşu, în mandatul primarului Iosif Atila Papp
Comentează 11

„La primul mandat şi eu şi viceprimarul am venit în mijlocul crizei, când nu se ştia pe ce bani poţi face investiţii, dar având o colaborare bună cu Consiliul Local şi vicele lucrurile au intrat în normal. Am avut curaj şi am intrat în administraţie. Mulţumim tuturor celor care au fost alături de noi. Astăzi ne putem mândri cu realizări importante în comună. Prin GAL Lunca Mureşului am reuşit să modernizăm centrul civic al comunei, plus lucrări finalizate la troutuarele din comună, iar strada principală am finalizat-o pe bani de la bugetul local. Am avut datoria de a salva câteva clădiri degradate pe care le-am moştenit în patrimoniu.

Am făcut reparaţie capitală la căminul cultural din Iratoşu, lucrări foarte necesare (gard, utilităţi, pavat curtea, izolaţii tavan, instalaţie electrică în exterior, urmând a finaliza bucătăria şi utilităţile). Aşa cum au fost şi cele acoperişul şcolii, la grădiniţă, de asemenea lucrări la dispensarul din Variaşu Mare. De asemenea, pentru a extinde şcoala am achiziţionat un imobil vecin cu aceasta. Ne mândrim cu faptul că avem în comună o bibliotecă şi clubul pensionarilor. La Căminul Cutural din Variaşu Mare am reabilitat scena exterioară, plus am asigurat toate utilităţile. Domnul viceprimar s-a implicat foarte mult în finalizarea capelei ortodoxe din Iratoşu, primăria sprijinind financiar, atât cultul ortodox cât şi catolic.

În Iratoşu am făcut trotuare din beton cu bani de la bugetul local, cu o lungime de 1 km, iar în Variaşu Mic avem finalizaţi 750 de metri de trotuare pe o parte a străzii. În ambele localităţi amintite am făcut şi câte o staţie de autobuz. În Iratoşu am reuşit să facem o lucrare mare la baza sportivă, care curpinde un vestiar, un gard care înconjoară terenul, de asemenea terenul este iluminat, iar vara irigat. Asta pentru că Iratoşul are o tradiţie fotbalistică. Avem un proiect pentru un teren sintetic cu nocturnă, în valoare de 450.000 de lei, dar trebuie să găsim o modalitate de finanţare.

Am contribuit la întreţinerea şcolilor. La şcoală avem atât secţie maghiară cât şi română la fiecare clasă, începând de la grădiniţă şi până la clasa a VIII-a. Bisericile primesc şi ele o sumă anuală. La ni în comună există de altfel 8 biserici. Am sprijinit şi pensionarii atât prin clubul lor, acolo unde anual organizăm Balul Pensionarilor, o dată cu fii satului, în octombrie fiind imp0licată şi Liga Pensionarilor. Avem şi un ansamblu de dansuri, atât cu maghiari cât şi cu români, care se adună şi participă la Zilele satului. Plus un cor de femei, căruia, de asemnenea îi sprijinim activitatea. Anual organizăm Zilele Satului, atât în Iratoşu cât şi în Variaşu Mare, cu bani de la bugetul local. Anul acesta vom avea Zilele Culturii Maghiare, fiind la a 2-a ediţie. Evenimentul are loc în iulie.

De două ori pe an reparăm străzile din comună, dar acum avem o speranţă printr-un proiect de asfaltare a străzilor să reuşim în Iratoşu să asfaltăm o lungime de 10 km, pe PEADR, fiind într-un stadiu bun de eligibilitate. Aşteptăm să semnăm contractul de finanţare, iar până la sfârşitul anului în Iratoşu să fie asfaltate 85% din străzi. Un proiect a cărui valoare este de 1 milion de euro.

Avem încă un proiect semnat, din buget local, cu valoare de 100.000 de euro, care se vor plăti în 5 ani, pentru iluminat public, cu leduri pe fiecare stâlp, lucrările urmând a începe la jumătatea acestei luni. De asemenea vreau să amintesc faptul că am înfiinţat încă o stradă care face legătura între zona de sud a localităţii şi drumul principal.

Urmează să demarăm un proiect foarte mare şi necesar – canalizarea în Iratoşu şi Variaşu Mare şi Variaşu Mic, estimând ca în 2 ani să finalizăm lucrarea. Avem asigurată deja finanţarea. De asemenea la fosta fabrică de cîneptă am pietruit drumul şi am iluminat drumul, urmând a se trage şi apa. Pe viitor dorim să accesăm proiecte şi pentru drumuri agricole, dorind să ridicăm nivelul comunei.

Urmează să facem o parcare în centrul comunei şi trotuare, lucrări care se vor continua în funcţie de buget. Trebuie specificat că din 1963 nu s-a făcut un metru de trotuar, şi nu putem rămâne aşa. Am achiziţionat un tractor cu cupă, tocător cu lamă pentru zăpadă, spălător detaşabil şi o vidanjă. La Gospodărirea Comunală avem utilaje pentru întreţinerea comunei.

Am pus camere de monitorizare în comună pentru a împiedica infracţiunile, cu posibilitate de extindere. Facem intabularea străzilor, patrimoniului, planul parcelelor, pentru a putea moderniza comuna. Sunt foarte multe lucruri de făcut în comună.

Consider că în aceşti 4 ani ne-am făcut datoria pentru ce am fost aleşi, şi sperăm ca pe viitor noi, sau cei ce vor veni după noi să facă mai mult. Realizările se văd, ţinând cont, aşa cum am mai spus, că am venit la Primărie în plină criză. Responsabilitatea noastră este de a lăsa ceva în urma noastră”, spune primarul comunei Iratoşu, Iosif Atila Papp.

Galerie foto (144)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite