Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Războiul văzut și trăit de copilul Nicolae Torțan din Iratoșu

În urmă cu cîteva luni  am participat la un meci de fotbal la Sînpetru German, și atunci am fost surprins de-a dreptul sa văd și  sa cunosc pe marginea terenului un om  în vîrstă care mi-a atras atenţia. M-a mirat faptul ca desi are o vîrstă înaintată participă la meciurile de fotbal uriunde ar fi, împreună cu echipa de la IRATOȘU, dar și mai mult face parte din organizatorii echipei. Curios, am intrat în vorbă cu dînsul și am descifrat nu numai misterul prezenței dînsului la fotbal dar mi-a povestit și o parte din povestea copilăriei, din anii războiului mondial cînd a fost nevoit sa se refugieze, iar tatăl dînsului a fost luat prizonier de armata Hortistă.

Războiul văzut și trăit de copilul Nicolae Torțan din Iratoșu
Comentează 0

La cei 87 de ani Nicolae Torțan are mintea limpede, își aduce aminte  de acele zile de ocupație din anii razboiului de parcă ar fi fost ieri, încă mai poate da numele celor care au participat atunci la lupte și s-au intersectat cu dînsul. M-am uitat atent la dînsul și i-am citit fața, pentru că fața omului este oglinda sufletuluii și mi-am dat seama ca este un om bun, deși la o vîrstă înaintată, Nicolae Torţan are o față care exprimă liniște, bucuria  de a trăi alături de cei dragi și de tinerii din echipa de fotbal pe care îi vede ca pe nepoții lui. L-am îndrăgit pe acest om (mi-a adus aminte de bunicul meu care fusese pe front ajungînd pînă în cotul Donului pe frontul de Răsărit și de acolo a reușit să se reîntoarcă acasă cu bine) și i-am promis că atunci cînd voi ajunge la IRATOȘU îl voi căuta pentru a-mi povesti tot ceea ce s-a întîmplat în sat în acele zile  cît a stat frontul la Iratoșu și de a filma povestea dînsului pentru ca cei ce vin după noi să aibă măcar o frîntură din ceea ce au îndurat bunicii sau străbunicii lor. M-am depărtat de teren însă nu înainte de a mai arunca o privire  înapoi la "Toto  Torțan", așa cum îl alintă domnul primar, și l-am văzut bucuros  alături de nepoții lui de pe terenul de fotbal.

Săptămîna trecută am ajuns la Iratoș și l-am cautat, cu ajutorul d-lui vice-primar și l-am gasit acasă. Și-a adus aminte de întîlnirea noastră din vara pe terenul de fotbal și s-a bucurat că l-am cautat. "Nu credeam că o să te mai văd", mi-a zis, și deşi stătea la gura sobei înainte de a ajunge la dînsul cînd ne-a văzut dintr-o dată a prins puteri și bucurie în suflet. Mi-a povestit totul cu amănunte, cu nume, cu locuri, totul cu o minte extraordinar de lucidă la cei 87 de ani. I-am pus și întrebări tehnice legate de armamentul din cel de-al doilea război mondial și mi-a răspuns fără să clipească, iar la sfîrsit mi-a zis: "Da, știți să puneți întrebări". 

O singură dată dată s-a emoționat, atunci cînd a povestit de faptul că tatăl dînsului a fost luat de armata Hortistă fara a avea măcar o vină și dus prizonier în Ungaria, datorită falsei trădări a doi consăteni, care l-au dat pe mîna Hortiștilor pe tatăl dînsului. "Nu m-am răzbunat niciodată pe ei,erau traficanţi, însă unul a murit împușcat de grăniceri în anii 50 iar celălalt cînd mă vedea nici nu ridica capul din pămînt, însă eu nu m-am răzbunat". Au fost și alţii în sat care informau soldații ruși unde erau fete în sat, cît a stat frontul aici pe loc, însă nu prea le găseau că erau asunse de groaza lor". 

Mi-a povestit multe, cu lux de amănunte și m-a fascinat  memoria acestui om, este lucru mare ca la peste 70 de ani să mai poți da amănunte cu numele celor care au participat la evenimente. D-l Nicolae Torțan a lucrat o viață cantonier la O.G.A. pînă la pensionare, iar acum își doreşte cu ardoare să găsească și să citească  cartea "RĂZBOI PE MUREȘ ȘI PE CRIȘURI", și i-am promis că voi face tot ce pot să o obțină. A vrut chiar să scrie redacţiei unui ziar din Arad să îl ajute să găseasca această carte, dorind neapărat să o citească. Fotbalul este pasiunea dînsului și abia așteaptă să înceapă meciurile de fotbal să mai plece cu echipa în deplasare prin județ. Este de admirat că la 87 de ani să mai ai energie și putere de a te împlica și participa la toate meciurile de fotbal ale echipei din Iratoșu,  iar dacă ar fi un premiu pentru cel mai în vîrstă susținător al fotbalului din România, cred cu tărie că i s-ar cuveni pe drept lui tata Nicolae Torțan din IRATOȘU.
 

 

Galerie foto (5)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite