Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

ÎPS Timotei l-a pomenit pe marele patriot Vasile Goldiș în satul său natal, la 85 de ani de la trecerea la cele veșnice

În Duminica a 17-a după Rusalii (a Cananeencei), 10 februarie 2019, Chiriarhul arădean a poposit în Parohia Vasile Goldiș din Protopopiatul Ineu, satul natal al marelui patriot Vasile Goldiș, cu prilejul împlinirii a 85 de ani de la trecerea sa la cele veșnice (10 februarie 1934).

ÎPS Timotei l-a pomenit pe marele patriot Vasile Goldiș în satul său natal, la 85 de ani de la trecerea la cele veșnice
Comentează 0

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în biserica parohială cu hramul ,,Înălțarea Domnului”, înconjurat de un sobor de preoți din care au făcut parte: Pr. Adrian Zaha, protopopul Ineului, Pr. paroh Florin Culda și Pr. pensionar Pavel Purice. La sfânta slujbă au participat și domnul Emanuel Horhat, primarul Comunei Beliu, domnul viceprimar Ioan Mihoc, membrii Consiliului parohial, precum și un număr mare de credincioși.

Cuvântul de învățătură rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, în legătură cu Evanghelia și Apostolul zilei (2 Cor 6, Matei 15) și evenimentul comemorării marelui patriot a fost despre „Stăruința în bine” care angajează pe credincios prin ordinea ce o crează după legi și posibilități de îndeplinire în lucrarea ce duce spre desăvârșire, îndepărtează superficialitatea și încurajează hărnicia în scopul realizării a ceea ce este folositor. Exemplul femeii cananeence este concludent ca și sfatul apostolului zilei de a săvârși mereu binele în comuniunea creștină.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a săvârșit o slujbă de pomenire pentru marele patriot Vasile Goldiș, la 85 de ani de la trecerea lui în veșnicie. În cuvântarea Înaltpreasfinției Sale,  Chiriarhul arădean s-a referit la personalitatea lui Vasile Goldiș, corifeu al Marii Uniri de la 1918, numele său fiind dat și parohiei spre urmarea exemplului său de stăruință în strădaniile pentru împlinirea năzuințelor poporului nostru spre unitate și progres. De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a insistat asupra râvnei pe care a arătat-o Bisericii Ortodoxe Române, mai ales că a făcut parte dintr-o familie de clerici, tatăl său fiind preot și unchiul episcop, iar el secretar eparhial. În contextul Anului Omagial al satului românesc, Ierarhul a amintit faptul că Vasile Goldiș, în calitate de președinte al ,,Astrei”, în unul din discursurile sale spunea: „Fac mărturisire de credință, declarând, că socotesc ca principal obiectiv al acestei asociațiuni satul românesc” (Discursuri rostite în preajma Unirii și la Asociațiunea Culturală „Astra”). Totodată, Arhiepiscopul Aradului a apreciat faptul că personalitatea marelui patriot arădean Vasile Goldiș a fost evocată în paginile Ziarului Lumina de Duminică prin studiul intitulat „Un părinte de patrie, un apărător al credinței strămoșești”, apărut tocmai în numărul din ziua de 10 februarie 2019.

Răspunsurile liturgice au fost date de minunatul cor de copii al parohiei, sub atenta îndrumare a doamnei preotese Flavia Anamaria Culda.

La final, Părintele paroh Florin Culda a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei pentru faptul că a poposit în mijlocul credincioșilor din satul Vasile Goldiș tocmai în ziua de comemorarea a marelui patriot român, tuturor preoților, oficialităților și credincioșilor prezenți.

Protos. Iustin Popovici

 

Galerie foto (7)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite