Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Întâlnirea Codrenilor de la Groșeni la a V-a ediție - Sat de vacanță Groșeni

Duminică 9 iulie 2017 la Groșeni a avut loc cea de a V - a ediție a festivalului „Întâlnirea Codrenilor”, eveniment ce s-a desfășurat la poale de Codru-Moma, în satul de vacanță - Groșeni. În urmă cu cinci ani, primarul comunei Archiș, domnul Nicolae Valea a decis împreună cu Consiliul Local ca această sărbătoare să aibă loc în natură, la poalele Codrului, aproape de Vârful Pleșu.

Întâlnirea Codrenilor de la Groșeni la a V-a ediție - Sat de vacanță Groșeni
Comentează 0

S-a ales această locație datorită cadrul natural deosebit care dă un farmec aparte acestei frumoase sărbători și au avut dreptate, pentru că „Întâlnirea Codrenilor” de la Groșeni este una dintre cele mai frumoase și apreciate sărbători câmpenești din județul Arad.

Zona comunei Archiș, dar în special a Groșeniului este deosebit de frumoasă, iar pentru mine acest loc este cel mai frumos și drag sufletului , pentru că oameni primitori și sufletiști ca la Groșeni, nu veți întâlni niciunde în județul Arad. Este locul unde mi-ar fi drag să locuiesc. Peste tot am prieteni în Județul Arad, dar niciunde atât de mulți ca la Groșeni.

Sărbătoarea a debutat în centrul satului după obiceiul locului, în fața Căminului Cultural ca tot „natul” și cei care nu pot merge sus în satul de vacanță, să vadă jucând frumoasele groșenițe și feciorii în straie populare purtate în urmă cu o sută de ani, acompaniați de „ștabul” din Dieci.

După câteva jocuri în fața Căminului Cultural, alaiul se deplasează sus în satul de vacanță, unde se începe cu un „Tedeum” rostit de preoții din Archiș și Groșeni și o scurtă cuvântare de „bun venit”, rostită de domnul primar Nicolae Valea,

Programul artistic a debutat cu prezentarea portului popular codrenesc de Aurel-Laurențiu și Andrada, membrii în ansamblul de dansuri din Groșeni, apoi primii dansatori pe scenă au fost formația de dansuri ai juniorilor din Groșeni, conduși de directorul Căminului Cultural, instructorul Aurel Rezban, un om care trăiește prin dans și muzică populară.

Iată că la numai cinci ani de când Aureluț, cum îi spunem noi prietenii, a închegat primul ansamblu de dansuri pentru a putea urca pe scenă la prima ediție a Întâlnirii Codrenilor,  acum juniorii urcă pe scenă și treptat vor duce tradiția cântecului și jocului codrenesc mai departe.

Vanina Rus, o tânără interpretă a cântecului popular de pe Valea Crișului Alb, a încântat publicul cu frumose piese culese din zona Cărandului, apoi Cristian Valea (primul nepot al domnului primar) la clarinet în primă audiție.

Ansamblul „Spicul grâului din Beliu” coordonați de instructor Teodor Sebeșan au încântat publicul cu dansuri din zona Beliului, apoi pe scenă au urcat „Stelele Bihorului” care au prezentat un colaj de cântece frumoase din zona Bihorului, un ansamblu ce a luat ființă în anul 2014 la inițiativa unui mare iubitor de folclor bihorean, domnul Călin Bacrău, de altfel ansamblul este tot mai cunoscut de publicul arădean, iar Călin este un om deosebit care împreună cu soția dânsului, doamna Adriana Bacrău, au închegat deja și ansamblul de juniori „Steluțele Bihorului” care vor fi prezenți pe 22 iulie și la Ineu.

Junii Crișului din Dieci, un ansamblu foarte cunoscut atât în țară, cât și peste hotare, au prezentat o suită de jocuri populare specifice Văii Crișului Alb. Monica Blaga din Bihor a fost pentru a doua oară pe scenă la acest festival de la Groșeni.

Invitați de onoare ai domnului primar Nicolae Valea,  au fost ansamblul de dansuri „Doina Mureșului” din Arad, coordonați de domnul Viorel Nistor, omul căruia îi putem spune fără a exagera „regele" dansului popular din zona Aradului.

Un grup de tineri talentați au încîntat auditoriul , printre care un fiu al satului Groșeni, Rezban Aurel - Laurențiu la saxafon , Alexandra Tîrb la clape , Radu Tîrb – vioară cu goarnă Roxana Berinde și Andrei Dem, voce.

Junii Șimăndani au prezentat câteva jocuri populare din zona de pustă a Șimandului, apoi pe scenă au urcat feciorii și frumoasele fete de la ansamblul de dansuri „Druscelile” din Bîrsa, coordonați de neobositul instructor Ioan Todica, un ansamblu care duce în toată țara faima jocului popular de pe Valea Crișului Alb și nu exagerez spunând că acești tineri sunt cu adevărat „Ambasadorii Cântecului și Jocului popular de pe frumoasa Vale a Crișului Alb” care au prezentat publicului o suită de dansuri frumoase din zonă.

Un alt ansamblu care a urcat pe scenă a fost „Aldeșteana” din Aldești și „Țarinuța din Bocsig”. Tot un ansamblu de mare valoare artistică este ansamblul de dansuri populare „Doina Crișului” din Ineu,  câștigătoarea multor concursuri și trofee din țară, acest ansamblu ajungând până în județul Constanța, ducând cu ei portul, cântecul și jocul din zona Ineului. 

Iată că la Groșeni, acolo la Poale de Codru-Moma și-au dat mâna Aradul și Bihorul, s-au întâlnit ansambluri și soliști care duc mai departe frumoasa tradiție populară a zonei văii Crișului cât și tradițiile codrenești.  

Programul artistic s-a derulat până spre seară, iar cântecul și jocul popular a răsunat peste pădurile Codrului-Moma ca un ecou peste timp, aducându-ne aminte că frumosul și tradiția sunt din moși strămoși prezente în sufletele și inimile acestor minunați oameni din Groșeni și de fapt de pe toată Valea Crișului Alb.

Primarul comunei Archiș, domnul Nicolae Valea, viceprimarul Pantea Nicolae și Consiliul Local Archiș aduc mulțumiri Consiliului Județean Arad și Centrului Cultural Județean Arad pentru sprijinul acordat în realizarea acestui frumos eveniment, doamnei prefect Florentina Horgea și domnului Sergiu Bîlcea, vicepreședintele C.J. Arad, tuturor colaboratorilor și celor prezenți la festival, iar la anul viitor întâlnirea Codrenilor va fi tot în satul de vacanță de la Groșeni, acolo sub poale de Codru-Moma.

Galerie foto (535)