Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Guvernul PSD codaș la atragerea fondurilor europene!

2017 cel mai slab an al României!

Guvernul PSD codaș la atragerea fondurilor europene!
Comentează 0

În războiul perpetuu dintre PSD și PNL, mai exact Căprar vs Falcă pe tema absorbției fondurilor europene am vrut să vedem dacă este posibil să găsim adevărul...fie el și la mijlocul situației.

Căprar spune că Primăria lui Falcă nu reușește să atragă fonduri europene. Falcă spune că Aradul are numeroase proiecte câștigate pe acest segment și le enumeră.

Haideți să vedem ce spune Ministerul Finanțelor Publice. Dintr-o analiză a cifrelor putem observa faptul că există un trend descendent al capacității României de a atrage fonduri de la UE prin programe operaționale.

În perioada 2011-2017 cel mai activ și productiv an al României în ceea ce privește atragerea fondurilor a fost 2015, când am reușit să absorbim 14.5 miliarde lei. Cel mai slab an din acest punct de vedere, și nu doar, a fost 2017, în care România a reușit să atragă minimum de 0.79 miliarde lei.

România a atras în 2017 cu 60% mai puține fonduri europene față de 2016. 3 mld € pierdute.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor, România a primit în primele trei trimestre din 2017 de la bugetul UE doar 3,05 miliarde euro, din care 3,04 miliarde euro aferente cadrului financiar 2014-2020, celelalte 9,67 milioane euro fiind resturi rămase de plată din cadrul financiar 2007 – 2013.

Banii europeni ar fi putut veni gratis dar pe proiecte clare de dezvoltare, întocmite conform normelor europene şi cofinanţate de la bugetul de stat.

În concluzie guvernul României a fost mult mai interesat de jocurile politice, remanieri și demiteri decât de absorbția fondurilor europene.

Păi nici nu ai cum să faci treabă când ești la al treilea ministru al Fondurilor Europene în 12 luni.

Cu toate acestea, conform datelor oferite de către Primăria Arad, municipiul are în derulare următoarele proiecte pe fonduri nerambursabile:

-         construire pod peste râul Mureș pentru realizarea legăturii dintre Piața UTA și strada Șt.cel Mare, proiect cu o valoare estimativă de 38,79 milioane euro din care 12,98 milioane, nerambursabili.

-         achiziția a 4 tramvaie electrice de capacitate mare cu o valoare de 12 milioane din care 11,76 milioane euro nerambursabili.

-         realizarea zonei de agreement Mărului proiect estimat la 5 milioane euro din care 4,47 fonduri nerambursabile.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite