Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ghioroc - Sărbătoarea Vinului în Podgorie - ediția a IX-a ( sâmbătă - prima zi)

Podgoria Aradului este una dintre cele mai vechi podgorii din țară și se pare că încă de pe vremea dacilor, aici existau multe vii. Tot aici ia ființă prima școală de viticultori (vințeleri) din România, la Miniș.

Ghioroc - Sărbătoarea Vinului în Podgorie - ediția a IX-a     ( sâmbătă - prima zi)
Comentează 0

Ghiorocul avea și în trecut una din cele mai vestite podgorii din țară și tot aici era și nodul de cale ferată ce deservea trenul electric,  fiind prima cale ferată electrificată din Europa de Est și a opta din lume, având rolul nu numai de a transporta călătorii spre piața din Lipova, Pâncota sau Arad, ci mai ales de a transporta produsele viticole (vinul) spre Europa acelor vremuri, pentru că la curtea din Viena a Imperiului Austro-Ungar se consuma vin din Podgoria Aradului.

Tot aici la Ghioroc și Miniș putem spune că este “cota zero” în podgorie deoarece încă din Epoca de Aur aici este înființată o Stațiune de Cercetări Vini-Viticole, iar la Miniș  se păstrează tradiția  școlii cu profil viticol continuare a primei școli de „vințeleri” (viticultori).

„Sărbătoarea Vinului” este o sărbătoare tradițională aici , iar când începe a rugini frunza din vii, începe și culesul strugurilor din întreaga podgorie și atunci se pornește un adevărat ritual la culesul strugurilor. Când se sfârșește culesul viei, iar mustul este în butoaie mari de mii de litri, podgorenii încep  pe rând “Sărbătoarea Vinului” celebrând rodul muncii lor de peste an și rând pe rând comunele podgorene sunt în straie de sărbătoare de la Păuliș la Ghioroc, de la Șiria și Covăsînț până la Pâncota.

Dacă în urmă cu o săptămână podgorenii din Păuliș au sărbătorit, iată că la Ghioroc au fost două zile  și nu oricum, pentru că la Ghioroc când e sărbătoare „cântă și frunza în vie”, aici are loc an de an cea mai frumoasă „Sărbătoare a Vinului” cu un program artistic deosebit și pentru toate gusturile.

Sâmbătă a fost program pentru tineret cu trupe și artiști consacrați, iar duminica este dedicată cântecului și jocului popular. Lumea se adună de pe tot cuprinsul podgoriei, în special tineretul, însă vin oameni și din Lipova , Pîncota  sau Arad.

Standurile cramelor din zonă au prezentat sortimente din vinurile deosebite produse și îmbuteliate aici. De asemenea, pentru cei care doreau must proaspăt, acesta se putea degusta direct de la sursă, pentru că acolo la fața locului strugurii au fost trecuți prin moara de struguri și presați în „șăitău” obținându-se mustul. A fost o frumoasă demonstrație pentru cei care nu au văzut niciodată procedeul de obținere a mustului.

Cei de la AVON au fost prezenți la Ghioroc oferind sexului frumos, produse cosmetice, iar înghețata cremoasă (și foarte bună) nu a lipsit. Desigur Primăria este o gazdă de excepție și în acest an având  invitați speciali sau mai bine zis, prieteni dragi așa cum este domnul Nica Iulian, primarul orașului Panciu (Jud. Vrancea) care și în acest an a fost alături de ghiorocani împreună cu o delegație de patru persoane din orașul Panciu, o zonă cu tradiție viticolă de excepție.

De asemenea oaspeți au fost și de peste hotare, respectiv domnul Schmidt Ferencz, primar al localității Gyod (Ungaria) cu care comuna Ghioroc este înfrățită. Deși vremea a fost instabilă, programul artistic și-a urmat cursul pe stadionul din localitate, debutând sâmbătă la ora 19, când pe scenă a urcat ca de fiecare dată în calitate de prezentator, doamna Nicoleta Pavel alături de colegul dânsei, Cosmin Bahnean  pentru a prezenta frumosul program organizat de Primărie.

Așa cum se obișnuiește, se începe cu tinerele talente din localitate pe care Primăria Ghioroc prin domnul primar Corneliu Popi-Morodan îi promovează la fiecare eveniment al comunei și cu orice alte ocazii. Solomie Maria, o tânără din comună a fost cea care a urcat prima pe scenă, care deși este foarte tânără, este un adevărat talent muzical.

Mădălina Boroneanț nu mai are nevoie de nici o prezentare fiind tot o fiică a Ghiorocului, o voce deja cunoscută, admirată și iubită deopotrivă. Apoi pe scenă au evoluat Melisa Țolea, o altă tânără talantată care este foarte cunoscută, apoi Alessia-Spint Music, Deepcental - FastForward, Vunk și invitată de onoare a fost Corina, mult iubită de adolescenți și tineri.

În jur de două mii de persoane au luat parte la programul de sâmbătă. Seara s-a încheiat cu un superb foc de artificii arucând mii de luminițe pe cerul Ghiorocului. (urmează partea a II-a cu programul folcloric)