Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

GEST IMPRESIONANT! Un pensionar de 86 de ani a donat aparatură de 21.000 de euro Spitalului din Slatina

Ion Mihai Giuran, un pensionar în vârstă de 86 de ani, a donat Secţiei de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina două incubatoare pentru nou-născuţii aduşi pe lume înainte de termen.

GEST IMPRESIONANT! Un pensionar de 86 de ani a donat aparatură de 21.000 de euro Spitalului din Slatina
Comentează 1

Olteanul are o poveste impresionantă de viață, în care se combină cuvinte precum suferinţă, exil şi nobleţe. Mihai Ion Giuran s-a născut la Piatra-Olt în 1930, dar a urmat cursurile Universității din Iași, fiind apoi, la terminarea studiilor, încadrat profesor la Liceul „Radu Greceanu” Slatina, notează Gazeta Nouă. A avut însă o viaţă grea, trecând timp de 14 ani prin puşcăriile comuniste, reușind cu greu, și cu sprijinul prietenilor săi englezi şi americani, să plece la Londra.

„În 1977 eram în pericol să fiu rearestat. Eu am ţinut corespondenţa cu un englez şi cu alţi prieteni americani care m-au ajutat să plec din ţară. Securitatea a aprobat în cele din urmă plecarea mea la Londra, unde am lucrat 18 ani, o perioadă foarte lungă am predat engleza. De aici îmi vine pensia”, spune profesorul de engleză.

Ororile pe care le-a trăit în temnițele comuniste l-au convins că, atunci când va putea, este bine să ajute, mai ales că nu a reușit să își întemeieze o familie și să aibă urmași.

Mihai Giuran a revenit în România la 3 ani după Revoluție, aflând ulterior, studiind arhivele CNSAS, că avea 23 de dosare de câte 500 de pagini din perioada petrecută la Londra.

A donat 350 de volume Bibliotecii Județene

Printre actele sale de caritate se numără ajutorul acordat în 2002 Bibliotecii Judeţeane „Ion Minulescu”, unde a fost înfiinţată o secţie de limbă engleză, prilej cu care a donat peste 350 de volume.

„Am ajutat la crearea unei biblioteci de limba engleză. La început am dat cele mai importante 350 de volume, apoi am cărat de la Londra tot timpul cărţi. Am donat cele mai bune dicţionare, cărţi de literatură universală şi altele”, a spus profesorul de engleză.

Acum, pentru că nu are copii, a vrut să facă un gest de nobleţe față de sute de bebeluşi olteni ce se nasc înainte de termen și astfel aceștia să fie salvaţi şi îngrijiţi corespunzător chiar la Slatina. Olteanul a donat două incubatoare Secţiei de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, valoarea acestora fiind de 21.000 de euro.

„Este minunat să poţi salva copii. Se spune că suntem ţara cu o mare mortalitate în rândul nou-născuţilor. Oamenii cu bani ar trebui ca şi ei să facă astfel de gesturi. Îmi place să fac bine şi am căutat să fac bine. Dacă donezi copiilor, faci un lucru sfânt, nobil”, a spus Mihai Giuran.

donator 2

„Am primit două incubatoare extrem de utile în special pentru prematuri sau pentru nou-născuţii cu probleme. Cele două aparate au costat 21.000 euro, întreaga sumă fiind suportată de domnul profesor. Este un gest de nobleţe şi îi mulţumim”, a spus medicul Lucica Alexe, şeful secţiei destinată bebeluşilor.

Citeste mai mult pe libertatea.ro


Scrie un comentariu

trimite