Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

E OFICIAL! De la 1 ianuarie va fi reintrodusă ARMATA pentru tineri, cu durata de trei luni

Armata va fi reintrodusă pentru tinerii de peste 18 ani, având o durată de trei luni, iar legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2017.

E OFICIAL! De la 1 ianuarie va fi reintrodusă ARMATA pentru tineri, cu durata de trei luni
Comentează 0

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a declarat, recent, că în acest moment Armata Română numără aproximativ 80.000 de efective, iar peste 50.000 de militari au experiență teatrelor de operații.

Potrivit lui Motoc, legea rezervistilor voluntari, care intră în vigoare peste mai puțin de trei săptămâni, concepe "un sistem foarte judicios de antrenare atat a celor care au avut la un moment dat in cariera lor o formatie militara, cat si a celor care nu au niciun fel de pregatire militara".

"Serviciul militar obligatoriu a fost introdus in anumite conditii in Lituania, vorbim de tarile aliate, in Romania a fost suspendat pe timp de pace in 2007, era firesc sa fie asa in conditiile in care mergeam spre constituirea unei armate profesioniste, exclusiv profesioniste, de atunci a trecut ceva timp si este evident ca s-a resimtit de ceva timp, cu ani in urma, un gol, o nevoie de a completa resursele pe care le putem mobiliza, pe care ne putem baza la un moment dat. In final s-a gasit o formula legislativa buna, avem adoptata legea rezervistului militar, lege care concepe un sistem foarte judicios de antrenare atat a celor care au avut la un moment dat in cariera lor o formatie militara, cat si a celor care nu au niciun fel de pregatire militara. In esenta este vorba de antrenarea acestora intr-o perioada de formare initiala, probabil 3 - 4 luni in care acumuleaza cunostintele de baza, dupa care, anual, se face o convocare de instructie, de doua saptamani, 15 zile, de actualizare a pregatirii, timp in care exista o relatie contractuala cu acesti rezervisti militari si un anumit stimulent financiar, un procent din salariul pe care il au in civilie", a precizat ministrul.

Mihnea Motoc a mai afirmat ca se are deja in vedere o prioritate in sensul ca se va merge pe alegerea celor care nu au un background militar, dar detin cunostintele necesare pentru a se familiariza mai usor cu tehnologia moderna cu care operam la ora actuala in armata.

Acesta a mai mentionat ca pentru anul viitor este estimat un numar de 2.700 de rezervisti voluntari care sa fie inclusi in respectivul program de formare militara.

"Reactia pozitiva pe care am inregistrat-o pana acum din partea opiniei publice, e clar ca se constientizeaza nevoia de a avea o rezerva disponibila, bine pregatita, de a intari capacitatea noastra de aparare mai ales in vremurile pe care le traim, dar cred ca este si un fenomen de ordin social in sensul ca se resimte in formarea tinerilor, lipsa unei verigi pe care cred ca o vom complini prin acest program suplu", a mai spus Mihnea Motoc.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite