Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Din Germania în Chisindia cu portul popular în suflet

Se spune că oriunde ai fi nici odată nu poți uita locul natal, ulița copilăriei, iar o parte din copilărie o vei purta mereu în suflet și cu siguranță așa este. Poate omul cutreiera lumea în lung și-n lat dar satul copilăriei nu îl va uita niciodată, este ceva sfînt pentru fiecare dintre noi care am copilărit la sate.

Din Germania în Chisindia  cu portul popular în suflet
Comentează 0

Cu aproximativ trei ani în urmă am cunoscut pe Valea Hurezului la Sărbătoarea Codrenilor de la Chisindia o familie frumoasă, doi oameni deosebiți , care mi-au atras atenția atunci  datorită costumelor populare pe care le purtau și am dorit să-i cunosc . Au venit la sărbătoare îmbrăcați în costume populare foarte frumoase, germane și românești, iar tractorul și remorca cu care au venit erau împodobite cu flori ca la sărbătorile din Germania. Pot spune că este ceva unicat în județul Arad și mă bucur ori de cîte ori revăd acum acești oameni deosebiți, îmi sînt dragi. Și anul acesta la Sărbătoarea Codrenilor au venit la fel , cu tractorul ,,împănat,, iar dînșii în frumoase costume populare, nemțești și românești. Este deosebit de frumos acest lucru și ar fi frumos ca toți ceilalți locuitori din comuna Chisindia, care vin cu tractoare sau căruțe și cai să le împodobească frumos pentru că acest lucru dă o notă de eleganță sărbătorii, în sine.

Poate unii vor spune că este obicei nemțesc și așa este, însă este un lucru frumos, pe care putem să-l preluăm și noi, că manelele, muzica orientală și tot altceva de proastă calitate, care ne-au pervertit muzica noastră românească le-am preluat ușor, muzica comercială din care toți așa zișii cîntăreți fac bani mulți, intoxicîndu-ne cu nimicuri cîntînd aceeași prostie și de opt ori într-o noapte (caz real) ne-au bombardat urechile la maxim, și ne place ca popor , iar acum vedem copii noștrii că dansează după muzica lui Guță , sau fete cîntătoare urcînd arogante pe scenă fandosindu-se dar nu au nimic comun cu muzica, iar tinerii sînt de-a dreptul fascinați de aceste mediocrități muzicale, și ne mirăm că abia se găsesc tineri pentru a forma un ansamblu de dansuri populare într-o comună ! Nu vreau să se creadă că țin parte obiceiurilor nemțești dar chiar avem ce învăța de la acest popor, de la ordine la curățenie, punctualitate și alte lucruri frumoase. Haideți să vedem ce sărbători frumoase au , totul este deosebit , de la costumele lor populare, la caii frumos împodobiți cu hamuri în ținte de aur sau argint, inclusiv vacile lor toamna cînd coboară de la munte din Alpi au coronițe și sînt împănate cu flori. Ce frumos ar fi  anul viitor la Tîrgul Codrenilor să vedem și la noi animale împodobite, tractoare și căruțe cu cai la fel și atunci cu siguranță se va duce vestea peste toată zona Văii Crișului Alb și nu numai, iar Chisindia va fi un punct de atracție pentru vizitatori, așa cum este Bata cu festivalul Vînătorii, deja fiind cunoscută la nivel național.

Chisindia este o comună foarte frumoasă, cu oameni deosebiți, calzi și pot spune că întotdeauna cînd ajung aici mă simt acasă, iubesc aceste locuri frumoase, este una dintre cele mai frumoase comune de pe Valea Crișului Alb și nu întîmplător domnul Adolf Gnad un neamț din Germania spune că aici la Chisindia se simte liber, iubește aceste locuri, i-au plăcut de prima dată și aici vrea să rămînă, deși poartă cu mîndrie costumul popular nemțesc la sărbători, sufletește este alături de Chisindia, și nici nu se gîndește să se mute înapoi în Germania.

Zilele trecute am ajuns la Chisindia la acești oameni minunați, la Domnul Adolf și Doamna Floare , cu dorința de a face cunoscută pasiunea doamnei Floare Gnad pentru frumoasele costume populare Germane dar și cele de Chisindia, pentru că doamna deși a locuit în Germania aproape unsprezece ani, nu a uitat niciodată Chisindia, satul natal, graiul și portul popular ,,Chisindan,, și îmi povestea cu atîta drag că în Germania avea cu dînsa fiecare costum  popular de Chisindia și mergea la biserică îmbrăcată cu aceste costume. Ce ambasador mai bun al portului Chisindan, în inima Germaniei poate fi decît a purta cu mîndrie straiele acestui ținut frumos. Un om pe care nu l-a schimbat străinătatea, nu a uitat Chisindia nici o clipă, a învățat de la nemți lucruri frumoase și le–a adus cu dînsa acasă la Chisindia, și pot să spun că a fost o plăcere să stau cu dînsa și cu domnul Adolf să-mi povestească despre obiceiurile din Germania și despre fiecare costum popular în parte, fiecare cu povestea lui, povestindu-mi cum a reușit performanța de a colecționa opt costume populare numai de Chisindia pentru domnul Adolf și...doisprezece costume populare de Chisindia pentru dînsa, cîteva dintre aceste costume avînd peste o sută de ani vechime și de fiecare costum vorbește cu atîta drag indiferent că este românesc sau nemțesc. Astfel de oameni merită tot respectul semenilor pentru că ei duc mai departe tradiția și cultura satelor Românești fiind cei care lasă generațiilor viitoare, ceea ce bunicii și străbunicii ne-au lăsat nouă. Am întrebat dacă ar dori să participe cu aceste frumoase costume populare la o paradă sau alt eveniment, și doamna mi-a răspuns că are în gînd un astfel de lucru dar cînd va fi, dorește să fie o surpriză frumoasă. O surpriză frumoasă doresc să le fac și eu, dar momentan nu spun mai mult.,,Prietenii știu de ce,,.

Mi-au intrat la suflet acești oameni deosebiți, deschiși care apreciază frumosul însă și modernul deopotrivă, lăsînd Germaia și revenind acasă la Chisindia și spun acasă pentru că și domnul Adolf aici se simte acasă, dînsul fiind cel care a dorit o casă la Chisindia, iubind aceste locuri, și iată că și-au ridicat o casă frumoasă, o gospodărie frumoasă și totul este pus la punct nemțește, cu gust și eleganță, de la casă, curte, grădină și cotețele pentru păsări pentru că iubesc păsările de curte, dînșii avînd inclusiv păsări de curte exotice, găinușe olandeze și chineze, pirchițe și iepuri, iar totul este făcut de mîna lor inclusiv cotețele, merg împreună la pădure după lemne, totul numai împreună , iar casa dînșilor este un colț de rai , unde frumosul este în armonie cu utilul.

Am plecat din Chisindia spre Păiușeni iar pe drum mă gîndeam la acești oameni deosebiți, Flori și Adolf așa cum îi știe lumea, pe care Dumnezeu i-a adus împreună, care se iubesc și trăiesc fericiți aici pe frumoasele plaiuri ,,Chisindane,, unde se simt cu adevărat ,,ACASĂ,,.

 

 

 

 

 

Galerie foto (124)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite