Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Dezvăluirea unui crescător de porci, lovit de incompetența guvernului: "Pesta a apărut acum un an"

Nicolae Ciuleac, cel mai afectat crescător de porci din România, patronul firmei Carniprod din judeţul Tulcea, a vorbit, în exclusivitate pentru Realitatea TV, despre problemele pe care le are din cauza pestei porcine, a închiderii fabricii, dar şi despre marea sa problemă: "Cum plătesc salariile a 500 de oameni?".

Dezvăluirea unui crescător de porci, lovit de incompetența guvernului:
Comentează 0

Pesta porcină africană este boala care nu afectează oamenii, dar care omoară fără cruțare porcii. Se transmite prin deplasarea, migrarea și prin hrana animalelor.

În iulie 2017, primul focar de pestă apare în România, în Satu Mare. Apoi urmează unul în județul Tulcea, ținut secret, tot în 2017. În iunie 2018, epidemia se întinde și abia atunci un secretar de stat, povestește Nicolae Ciuleac, e primul reprezentant al vreunei autorități care îl avertizează că „Vine pesta!”.

Într-o intervenţie telefonică în direct la Realitatea TV, Nicolae Ciuleac a explicat că primul focar de pestă porcină a apărut cu un an înainte, în 2017, dar că autorităţile au ţinut secret acest lucru.

"Eu am fost anunţat abia în perioada 15-20 iunie 2018 că a apărut primul focar de pestă. Din acel moment s-au luat probe de la animale, a fost găsit un singur rinichi care a avut suspiciune de pestă şi de acolo a început tot. Înainte, au mai fost asa, vorbe, ca în Deltă s-au găsit focare de pestă porcina, dar veterinarii, care au verificat cu câteva săptămâni înainte de declaşarea epidemiei ferma, au spus ca biosecuritatea la ferma mea este în regulă. Oamenii au echipamente speciale, ei vin, fac baie şi îşi iau alte haine, curate, cu care intră, niciodată cu hainele din exterior", a spus Nicolae Ciuleac.

Citeste mai mult pe realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite