Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Detaliul inexplicabil din ultimul tablou al lui Leonardo da Vinci. "Este un cod secret"

Ultimul tablou al lui Leonardo da Vinci, "Salvator Mundi", vândut miercuri la licitație contra sumei record de 450 de milioane de dolari, conține un detaliu șocant, pe care istoricii artei nu și-l pot explica.

Detaliul inexplicabil din ultimul tablou al lui Leonardo da Vinci.
Comentează 0

Ultimul tablou al lui Leonardo da Vinci, "Salvator Mundi", a fost vândut miercuri seară la Christie's, contra sumei record de 450 de milioane de dolari, devenind cea mai scumpă lucrare de artă vândută la licitaţie din toate timpurile.

Un detaliu inexplicabil din capodopera lui Da Vinci i-a intrigat pe toți cei care au studiat cu atenție pictura marelui geniu al Renașterii italiene.

Tabloul îl prezintă pe Iisus într-un gest de binecuvântare cu mâna dreaptă, în timp ce în stânga ține un glob de cristal. Ceea ce este cu totul ciudat este că sfera de sticlă nu reflectă deloc lumina, iar obiectele de dincolo de ea se văd ca și cum nimic nu se interpune.

În mod normal, sfera de cristal trebuia să distorsioneze obiectele care se reflectă în ea, în cazul de față mantia și brațul Mântuitorului. Aparenta "eroare" a lui Da Vinci este cu atât mai stranie cu cât pictorul se afla în plină perioadă de studii asupra opticii și era chiar "obsedat cu privire la modul în care lumina se reflectă în obiecte".

Unul dintre cei mai mari biografi ai lui Leonardo Da Vinci, Walter Isaacson, remarcă bizareria în cea mai recentă carte a sa, potrivit The Guardian: "Întreg tabloul este realizat cu o precizie științifică minunată. Dar Leonardo a ratat distorsiunea normală care apare atunci când privești printr-un glob de sticlă la obiectele de dincolo de el".

Potrivit istoricului artei, putem vorbi de un "cod secret" lăsat intenționat de Leonardo în colțul tabloului, care urmează să fie analizat de specialiști.

"Salvator Mundi" (salvatorul lumii), tablou de o fineţe rară care-l reprezintă pe Hristos în veştminte albastre, a fost considerat multă vreme o copie, înainte ca experţii să-i ateste autenticitatea.

Precedentul record pentru cea mai scumpă lucrare de artă la licitaţie a fost stabilit la Christie's de "Les Femmes d'Alger (Version O), de Picasso, achiziţionat cu 179.364.992 de dolari.

Sursa realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite