Vremea Romania, Arad 14°C

Stiri Arad

Descoperire şocantă într-o pictură celebră veche de peste 600 de ani

Descoperire şocantă într-o pictură celebră veche de peste 600 de ani
Comentează 0

Cercetătorii italieni au examinat o pictură veche în care este prezentată prima apariţie a infecţiei cu parazitul drancunculiasis, un vierme de aproape un metru lungime.

Opera de artă este un exemplu rar al unei picturi gotice care îl înfăţişează pe Sf. Roch, un pelerin din Franţa secolului XIV despre care se spune că ar fi vindecat victimele epidemiilor. Pictura din Bari îl prezintă pe sfânt precum un bărbat cu barbă şi păr lung, blond şi creţ. Pictorul anonim l-a realizat pe Sf. Roch cu o umflătură pe coapsa stângă.

În prezent, această boală edemică mai este prezentă în Chad, Etiopia, Mali şi sudul Sudanului, boala se transmite prin intermediul apei infestate cu purici din genul Cyclops care conţin larve din viermele de Guineea (Dracunculus medinensis). După un an de la ingerarea apei contaminate, un vierme de aproximativ un metru iese la suprafaţă dintr-o băşică de pe pielea persoanei. 

Conform unui studiu publicat în Journal of Infection, dracunuliasis a apărut pentru prima dată în secolul XV pe altarul din Pinacoteca di Brera, regiunea Puglia, Italia. 
 

sursa: antena3.ro

Articole asemanatoare

Scrie un comentariu

trimite

Inchide