Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Descoperire istorică! Cercetătorii americani au dezăluit prima metodă de terapie pentru vindecarea orbirii

Food and Drug Administration din Satele Unite ale Americii iau în considerare publicarea unui document care poate reprezenta un moment istoric al medicinei. Comitetul susţine că o terapie genetică experimentală pentru o formă rară de orbire moştenită ar putea îmbunătăţi vederea.

Descoperire istorică! Cercetătorii americani au dezăluit prima metodă de terapie pentru vindecarea orbirii
Comentează 0

La nivel global, degenerescenta maculara afecteaza 30 de milioane de oameni. Singurele „medicamente” folosite in prezent, care nu fac insa nimic pentru vederea pacientilor, sunt vitaminele si calmantele, aminteste CNN.

Medicamentul s-a aflat în procesul de testare pentru multă vreme, iar acum oamenii de știință au declarat că tratamentul a ajuns în starea finală și este gata de a fi dat spre comercializare și folosire de către experții din domeniu.

Medicamentul denumit Luxturna, produs de Spark Therapeutics, întruneşte criteriile pentru a fi aprobat de comitet. Conform Gizmodo, în cadrul unui studiu cheie, dintre cei 21 de pacienţi cu orbire ereditară cunoscută cu denumirea de amauroza congenitală Leber -LCA – (boala congenitală declanşată de mutaţia genei RPE65), vederea a 11 pacienţi s-a îmbunătăţit, potrivit descopera.ro.

În plus, 93% dintre participanţi au resimţit cel puţin o mică îmbunătăţire. Rezultatele au fost măsurate prin intermediul abilităţii acestora de a naviga printre obstacole atunci când luminozitatea era scăzută. Terapia funcţionează prin transmiterea unei copii corecte a genei RP65 către celulele retinei, fapt ce restabileşte abilitatea persoanei de producere a enzimei deficitare care provoacă afecţiunea.

Compania nu a prezentat până în acest moment care va fi costul pentru terapie, însă specialiştii sugerează că ar putea ajunge la sute de mii de dolari.

 
Sursa Realitatea.ro, Ziare.com


Scrie un comentariu

trimite