Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cum trebuie să dormi pentru a nu face Alzheimer?

Dormitul pe o parte, față de dormitul pe spate sau pe burtă, ar putea contribui la scăderea riscului de îmbolnăvire de maladia Alzheimer, dar și de alte afecțiuni neurologice, conform unui nou studiu publicat în Journal of Neuroscience.

Cum trebuie să dormi pentru a nu face Alzheimer?
Comentează 0

Atunci când dormim pe o parte se deschide un pasaj în creier denumit calea glimfatică prin care sunt eliminate substanțele chimice nefolositoare din creier, conform cercetătorilor de la Stony Brook University din SUA.

“Este interesant faptul că poziția de somn pe o parte, în lateral, este cea mai răspândită poziție de somn atât în rândul oamenilor cât și la majoritatea animalelor și se apare că am adoptat această poziție pentru a ne curăța cât mai eficient creierul de produsele reziduale metabolice care se acumulează în timpul stării de veghe”, susține Dr. Maiken Nedergaard, de la universitatea din Rochester.

Acest studiu a început în urmă cu mai mulți ani, când oamenii de știință au apelat la imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) pentru a observa calea glimfatică la rozătoare. Ei au aflat astfel că procesul de curățare a creierului prin “spălarea” sa în fluide cerebrospinale și interstițiale este mai eficient în timpul somnului. Astfel, pe această cale, sunt îndepărtate din creier proteinele amiloid ß și tau care dacă se acumulează în depuneri pe creier provoacă maladii grave.

Dr. Helene Benveniste, coordonatoarea acestui studiu și echipa sa au folosit tehnologia RMN și modelarea cinetică pentru a evalua rata de schimb a fluidelor cerebrospinale și interstițiale la rozătoare care au fost anesteziate pentru a dormi fie pe o parte, fie pe spate sau pe burtă. Cu ajutorul tehnicilor de microscopie fluorescentă ei au observat că eliminarea substanțelor nocive pentru creier se face în mod mai eficient atunci când rozătoarele dorm pe o parte.

De asemenea, Dr. Nedergaard a precizat că rezultatele acestui studiu demonstrează și că somnul are o funcție de curățare a creierului.

“Foarte multe tipuri de demență sunt legate de tulburări ale somnului, inclusiv dificultate de a adormi”, a susținut ea, adăugând că astfel de afecțiuni ar putea fi favorizate de faptul că substanțele nocive din creier nu sunt eliminate corespunzător. “Din ce în ce mai mulți oameni de știință sunt de părere că tulburările de somn pot accelera pierderea memoriei la pacienții care suferă de Alzheimer”, a adăugat ea.

Sursa realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite