Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cum întreținem anvelopele pentru a ne putea bucura de ele pentru vreme îndelungată?

Autovehiculele reprezinta astazi un mijloc de transport confortabil si a carui eficienta este fara doar si poate de incontestat in conditiile in care totul in jurul nostru se desfasoara cu o rapiditate uluitoare.

Cum întreținem anvelopele pentru a ne putea bucura de ele pentru vreme îndelungată?
Comentează 0

Masinile reprezinta practic un bun indispensabil pentru stilul de viata modern. Intretinerea unui autovehicul este in genere un proces destul de complex, insa este un lucru absolut esential daca vrem sa ne putem bucura de buna functionare a unei masini pentru vreme indelungata.  Anvelopele reprezinta elemente componente deosebit de importante pentru orice autovehicul avand in vedere ca acestea contribuie in mod direct la siguranta rutiera. Mai mult decat atat, acestea reprezinta unica suprafata de contact a masinii cu solul.

Anvelopele se regasesc intr-o varietate de-a dreptul impresionanta daca ne raportam la numarul brand-urilor carre produc astazi astfel de componente. Indiferent ca se vorbeste despre anvelope de iarna sau de vara, cert este faptul ca in ambele situatii acestea necesita o ingrijire mai aparte pentru a ne putea bucura de ele pentru vreme indelungata. Iata asadar cateva lucruri pe care le putem face si care vor duce la prelungirea duratei de viata a anvelopelor.

 

Presiunea din interiorul anvelopelor.

Presiunea din interiorul anvelopelor este un aspect de multe ori neglijat, cu toate ca acest lucru aparent banal are o influenta majora asupra duratei de viata a anvelopelor dar si asupra sigurantei soferilor. Presiunea din interiorul anvelopelor trebuie in mod obligatoriu sa corespunda cu valorile prescrise in cartea tehnica a masinii dar si cu limitele marcate pe anvelope. Presiunea din interiorul anvelopei trebuie verificata periodic si numai cand anvelopele sunt reci avand in vedere ca un pneu cald are o presiune mai mare, deci valoarea indicata in aceste conditii este eronata. O presiune prea mica in anvelope inseamna o uzura prematura a anvelopelor dar si un consum de carburant mai mare.

 

Echilibrarea periodica a rotilor.

Echilibrarea periodica a rotilor este un aspect care poate de asemenea sa prelungeasca durata de viata a anvelopelor, in conditiile in care o roata neechilibrata duce la o uzura neuniforma, deci anvelopa se va uza mult mai rapid in anumite unghiuri. Mai mult decat atat, daca roata nu este echilibrata corespunzator, aceasta va fi supusa in mod automat la solicitari suplimentare care pot evident scurta durata de viata a anvelopelor, indiferent ca este vorba despre anvelope de vara sau de iarna.

 

Rotirea periodica a anvelopelor.

Un lucru destul de comun care poate duce la prelungirea duratei de viata a anvelopelor este aceea de a roti periodic anevelopele intre ele. In cele mai multe cazuri, anvelopele nu se uzeaza uniform, un exemplu clasic in acest sens constituindu-l masinile cu tractiune fata, acolo unde anvelopele montate pe axa din fata sunt supuse unor solicitari mai mari decat cele dispuse pe axa din spate, deci acestea se uzeaza mai repede decat cele din spate in situatia data. Situatia este similara in cazul masinilor cu tractiune spate. Prin rotirea anvelopelor, uzura va fi aproximativ uniforma, astfel ca rezultatul final va fi o durata mult mai mare de viata a anvelopelor. Totusi, atunci cand se observa urme de uzura majora, este mai mult decat indicat sa se opteze pentru un set nou de anvelope.


Scrie un comentariu

trimite