Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cronica ADN literar: ianuarie-februarie 2016

Cronica ADN literar: ianuarie-februarie 2016
Comentează 0

            ADN literar este un cenaclu mai aparte, care împlinește anul acesta 4 ani de existență. De-a lungul a câtorva zeci de întâlniri, au fost prezenți mulți scriitori importanți sau care au devenit importanți prin apariții în reviste literare de top, au câștigat concursuri de creație ori au primit premii literare și critici favorabile. Am avut lansări de carte, am avut întâlniri cenacliere în diverse orașe din vestul țării. Am fost prezenți la tabere de creație și vom mai fi. Ar trebui să-i amintim pe toți, însă ordinul de mărime este prea mare.

            Protagonistele din 2016 au fost trei respectabile doamne cu tomuri la activ: Dani Rockhoff, Domnica Pop și Lia Alb. Întâlnirile au decurs sub formă de interviu, urmat de lecturi și dezbateri pe text. Ideea îi aparține unuia dintre inițiatorii cenaclului, Max Tunia, în dorința de a avea o atmosferă relaxantă, caldă, constructivă, în contra ideii de recital în cenaclu (a se vedea în DEX definiția cenaclului). Întâlnirile s-au desfășurat la Joy's și la KF.

            Dani Rockhof este autoarea volumului de povestiri intitulat "Căpșunarii", apărut în 2013 la Editura Humanitas. Absolventă a Facultății de Filologie a Universității Babeș-Bolyai, secția engleză-română, a emigrat în 1990 în Germania. În 2001 absolvă cursurile de jurnalism la London School of Journalism, fiind acreditată ca reporter și jurnalist profesionist de Uniunea Jurnaliștilor din Marea Britanie și de Imternational Federation of Journalists din Bruxelles. Publică în mai multe reviste din țară, Londra și Germania.

            În 2008 transmite corespondențe de presă din Germania pentru Radio BBC.

            Din 2005 este corespondentă de presă în Germania a ziarului on-line Hotnews.ro, pentru care a scris peste 800 de articole de presă din varii domenii: economico-financiar, polilic, socio-cultural și al vieții în diaspora.

            La cenaclu a citit două povestiri din volumul deja amintit și un fragment dintr-un roman în curs de apariție.

            A fost remarcat stilul jurnalistic, viu și alert al scriiturii sale; personajele creionate în tușe exacte, reprezentând tipologii umane; tematica povestirilor, mai ales din lumea celor plecați "afară" în căutarea mai-binelui.

            După mai bine de 20 de ani, Livia Daniela Rockhoff s-a întors la Arad. Și a devenit o prezență plăcută, cu talentul și farmecul ei, a ADN-ului.

            Domnica Pop a citit pentru prima oară la ADN literar. Max Tunia, cu umor și delicatețe, i-a descoperit "secretele" de la debut până acum, când așteaptă să-i apară încă un volum de versuri. Am  aflat amănunte despre primele creații, relația autoarei cu haiku-ul, obsesiile, temele pe care le abordează.

            S-au remarcat temele "serioase", textele esențializate, predilecția pentru metafore și stilizări de imagini, prospețimea primelor scrieri care n-au fost publicate. Sfaturi colegiale: să îndrăznească mai mult, să se adreseze unor edituri cu vizibilitate pe piața cărții și să nu-i fie teamă de abordarea temelor erotice, nișă tot mai rar utilizată în literatura română.

            Lia Alb, cunoscută publicului arădean, și nu numai, ca prozatoare și autoare de texte dramatice, a citit un fragment din viitorul roman "Pași pierduți".

            S-au remarcat melanjul epic-dramatic; limbajul adecvat al personajelor, tematica din lumea justiției cu "injustițiile" ei inerente. Autoarea a răspuns întrebărilor legate de text, unele chiar din stârnite de curiozitate: cum vor evolua personajele, ce va urma, cum se va rezolva relația dintre bătrânul și tânărul avocat.

            La cele trei ediții au participat și au adresat întrebări, printre alții, profesorul Constantin Dehelean, poetul Ioan Matiuț, scriitorul și profesorul universitar Gheorghe Schwartz, omul de cultură Bujor Buda, inimoasa și talentata actriță Oltea Blaga, prozatorul Victor Aciocîrlănoaei cu soția, prozatoarea Maria Cioaia, prozatorul și istoricul Eugen Pădurean, poetul Ioan Vasile Marcu, poetul Ioan Dehelean și, nu în ultimul rând, poetul Alin Ioan Gabor.

Lucia Cuciureanu                                                                                                foto: Alin Ioan Gabor

Galerie foto (34)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite