Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Covăsînț - Primar nou și noi proiecte pentru modernizarea comunei

Covăsînțul este o localitate așezată în Podgoria Aradului la poalele munților Zărandului, la o distanță de circa 28 de kilometri distanță de Arad, făcând parte din zona viticolă a județului. Localitatea este atestată documentar la anul 1278 însă se pare că este mult mai veche ca așezare, aici fiind descoperit un important tezaur de 300 monede romane, brățări, inele și alte obiecte din bronz, însă sunt și urme ale unei comunități din epoca de piatră cu mult înainte.

Covăsînț - Primar nou și noi proiecte pentru modernizarea comunei
Comentează 0

La 1333 este menționată parohia și biserica ortodoxă veche, iar ruina turnului bisericii se mai păstrează și astăzi, însă din păcate biserica a fost transformată pe vremea turcilor în depozit militar  după cum spune o legendă și se pare că ar fi avut loc o explozie, în care biserica a fost distrusă rămânând doar turnul. Considerându-se un loc pângărit, localnicii construiesc altă biserică pe actualul loc.

Pe la 1439 Covăsînțul aparținea de cetatea Șiria, iar pe la 1466 Covăsînțul era unul dintre cele 10 târguri ce funcționau în Comitatul Zărandului. În anul 1532 la 15 decembrie într-o zi de duminică, voievodul Transilvaniei, Ioan Zapolya vizitează Covăsînțul și înnoptează aici,  după cum relatează cronicarul Gyorgy Szeremi, iar alt document istoric consemnează că la 2 decembrie 1537, regele Ioan Zapoly a participat la slujbă în biserica din localitate cu ocazia unei vizite la Covăsînț, se pare că era  a doua vizită.

De remarcat este faptul că deși zona este cu specific viticol, la Covăsînț este cea mai mare suprafață agricolă cultivată cu căpșuni din județul Arad. De curând la Covăsînț au avut loc schimbări în administrația locală având organizîndu-se noi alegeri pe data de 11 iunie, iar noul primar ales este domnul Oneț Marius  , un om al locului care a obținut un procent de 63,2 % din totalul de voturi exprimate (devansând ceilalți trei concurenți), ceea ce arată că este apreciat de cetățeni , dînsul fiind până la acea dată  viceprimar în Covăsînț fiind în temă cu administrația comunei.

În urmă cu câteva zile, ziarul online www.arq.ro a ajuns la Primăria Covăsînț pentru a cunoaște și a prezenta această frumoasă comună (inclusiv celor care sunt departe de satul natal, dar cu sufletul „acasă” la Covăsînț) ,  ceea ce s-a făcut până acum și proiectele de viitor ale noului primar pentru comună care aduc cu ele investiții și un trai mai bun pentru locuitorii săi.

Am luat la pas comuna împreună cu d-l primar care ne-a prezentat obiective realizate sau care urmează a se finaliza în Covăsînț. Îl cunosc de puțin timp pe tânărul primar, însă ceea ce mi-a atras atenția a fost calmul și bunăvoința dânsului de a sta de vorbă cu fiecare cetățean care dorea să-i vorbească  primarului, fie că dorea omul să își spună păsul, sau doar simplu fapt că voia să salute primarul. De aici mi-am dat seama că este un respect reciproc între primar și cetățeni, un lucru care creează acea armonie între localnici și autoritatea locală, iar atunci când cetățeanul de rând merge la primărie nu se simte stânjenit, ci din contră știe că problema lui se va rezolva.

Dar să-l lăsăm pe noul primar să ne prezinte situația comunei:

,,Avem apoximativ 75-80 % de străzi asfaltate în comună dintr-un total de 15 kilometri, însă avem depuse deja pe P.N.D.L. două proiecte noi pentru asfaltări drumuri (străzi), dar și extindere rețea de apă și canalizare pentru a racorda întreaga localitate la apă și canalizare.

De asemenea vom începe și reabilitarea școlii cu reparații exterioare și la acoperiș, practic vom schimba învelitoarea acoperișului, iar la grădiniță de asemenea vom schimba învelitoarea, dar aceste lucrări le vom realiza cu finanțare de la Consiliul Județean și din bugetul local.

Am început un proiect și pentru construcția unei capele, acum suntem în faza de documentație. De asemenea avem un proiect și pe G.A.L. pentru achiziția de utilaje necesare gospodăriei cumunale, un tractor cu remorcă și o tocătoare hidraulică pentru resturi vegetale. Am început și modernizarea pieței din localitate, cu mese și scaune noi, refacem acoperișul, absolut totul pentru ca cei care doresc să-și vândă produsele să aibă condiții bune.

Am început și decolmatarea văii principale care trece prin sat și se continuă această lucrare și prin curățenie în comună. Continuăm racordarea gospodăriilor la rețeaua de canalizare din buget propriu (având pe măsura 3.2.2. rețea de canalizare și stație de epurare). Am reușit de asemenea să realizăm încălzirea centrală la grădiniță, tot din fonduri de la bugetul local și buget de la C.J. Arad, grădinița fiind ultima instituție care nu avea încălzire centrală.

Am început reabilitarea parcului eroilor din localitate, să-l putem finaliza pe Centenarul Marii Uniri. Suntem în discuții cu C.J.A. pentru reabilitarea turnului de biserică din sec al XIV-lea, fiind  un monument istoric de clasa A, insă noi ca primărie nu putem depune un proiect pentru el, de aceea am apelat la ajutorul CJA pentru a nu se degrada acest monument istoric.

Ne propunem să asfaltăm toate străzile și să extindem canalizarea peste tot în localitate. Mai avem de reabilitat trotuarele din comună însă asta în funcție de bugetul disponibil. Dorim să extindem și supravegherea video din comună, apoi asfaltarea suprafeței rămase (încă neasfaltată) în curtea școlii și amenajarea curții primăriei.

La aftershcool avem 16 copii de clasele I-IV care de la ora 12 până la ora 16 își fac temele aici, fiind supravegheați de o profesoară din cadrul școlii noastre. De asemenea am reușit ca din acest an să promovăm comuna și prin site-ul primăriei, www.primariacovasint.ro.

De curând am amenajat și pietruit un drum care ajunge până în partea de sus a satului denumit Ciocuța, pentru a facilita accesul mai ușor spre  locuințele din partea de sus a satului, drum cu o lungime de sproximativ 900 de metri. Tabăra de la Covăsînț este proprietatea bisericii ortodoxe, este locul unde se desfășoară aproape tote activitățile culturale ale comunei, iar noi ca primărie sprijinim întreținerea și lucrările ce se impun pentru înfrumusețarea acestei tabere.

La noi cultura și religia au o insemnătate aparte și acest lucru se vede prin frumoasa biserică ortodoxă de aici, muzeul bisericii unde printre exponate avem și biblia lui Andrei Șaguna tipărită în anul 1856,  prin tabăra bisericii ortodoxe  care cred că este unică în județul Arad, dar și prin portul popular, obiceiurile și tradițiile pe care le păstrăm cu sfințenie.

Aș vrea să punctez faptul că avem și un ansamblu de dansuri populare "PĂSTRĂTORII TRADIȚIILOR ROMÂNEȘTI" care este tot a parohiei ortodoxe, iar noi ca primărie îl sprijinim pentru că reprezintă comuna la toate manifestațiile culturale la care participă, fiind ca o carte de vizită deschisă pentru comuna Covăsînț.

Sunt multe alte lucruri pe care dorim să le realizăm pentru Covăsînț, însă în funcție de bugetul de care vom dispune, le vom implementa pe rând.

În încheiere doresc să le mulțumec tuturor celor care mi-au acordat încrederea lor începând cu data de 11 iunie și doresc să asigur toți cetățenii comunei că pot conta pe sprijinul meu și a primăriei ca instituție și voi face tot ce îmi stă în putință să dezvoltăm comuna și bunăstarea tuturor cetățenilor”, a încheiat primarul Marius Oneț.

La Covăsînț există și un mic muzeu etnografic, realizat de  profesorul Chiș Alexandru, un tânăr cu suflet mare care își iubește satul natal, datinile și obiceiurile străbune.

“Pot spune că, încă de mic copil, eram atras și fascinat de „poveștile” din trecut despre comunitatea și  familia mea, spuse de  cei mai bătrâni membri ai familiei. Apoi am continuat cu munca de colecționar. Într-o seară mi-a venit ideea de a crea și o pagină de Facebook pe care să o dedic acestei pasiuni. Impactul pozitiv m-a făcut să continui și să îmi doresc să realizez cât mai multe lucruri ce țin de tradiții și de identitatea noastră ca neam. ,,

    Profesor Chiș Alexandru.

 

Galerie foto (189)