Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Comuna Tauț - investiții și revigorarea turismului

Tauțul pentru mine este un loc cu multe amintiri din copilărie, pentru că atunci cînd s-a construit barajul în anii 70 aveam cîțiva anișori , dar eram cu tatăl meu aproape zilnic la Tauț, el find șofer la I.R.T.A., a lucrat cu autobasculanta la construcția barajului de la Tauț.

Comuna  Tauț - investiții și revigorarea turismului
Comentează 5

Încă mai am în minte imagini din acei ani (chiar dacă au trecut 43 de ani), parcă văd și acum excavatoarele, basculantele, și alte utilaje lucrînd la construcția barajului, pentru că din anii copilăriei avem cele mai multe amintiri , iar atunci cînd trec pe baraj întotdeauna îmi aduc aminte de tatăl meu cum mă purta cu el cu mașina , fiind micuț îmi punea un scăunel pe perna camionului să pot vedea peste bord. Amintiri frumoase care nu le poți uita NICIODATĂ, de aceea Tauțul pentru mine este un loc foarte drag , iar atunci cînd ajung din nou la Tauț mă bucur ca un copil. Am căutat mult imagini, poze cu anii construcției barajului însă din păcate nu am găsit, încercînd și la Apele Romane, însă din păcate nu am găsit nimic. Sper ca într-o zi să găsesc , și atunci voi scrie despre acei ani și despre oamenii care au scris prin munca lor la baraj o filă din istoria comunei Tauț. De asemenea am căutat imagini despre cariera de la Minișul de Sus - Cariera de DIATOMIT , pentru că în anii comunismului la Minișu de Sus a existat una dintre cele mai mari cariere de Diatomită din țară, acel pămînt galben pe care Romania îl exporta, pînă în Israel fiind folosit în industria chimică iar astăzi se așează uitarea, și cresc bălării peste cariera, care a dat de lucru oamenilor din toată zona , rămînînd doar amintirea și nostalgia acelor care au lucrat acolo și care au adus pîinea pe masă familiei. Astăzi mai sînt cîteva clădiri părăsite, nu mai există vagoneții împinși de muncitori și nici linia , nu mai este decît amintirea, și poate speranța că într-o zi, această comună va fi din nou un loc de unde oamenii din zonă să aducă din nou pe masă pîinea familiei, să nu mai fie nevoiți să străbată, mări și țări pentru, a realiza ceva în viață, și poate pentru a pune ceva bani deoparte pentru a-și ridica o casă la Tauț sau la Nadăș, deoarece oamenii de aici sînt legați sufletește de satul copilăriei . Pentru mine d-l primar este omul care știe ce a fost Tauțul în anii 65-90 , este omul care se luptă, pentru a face din comuna Tauț din nou un loc înfloritor, poate este ,,Ultimul Mohican" care se zbate pentru comuna Tauț să reînvie, să aibă oamenii condiții de trai mai bune, și iată că reușește de la an la an să ridice comuna prin investiții, invățămînt și cultură. Nu este omul care să stea toată ziua pe un scaun în birou, este un om energic care mereu face ceva, acum e în Tauț ca peste o oră să îl găsim în Nadăș sau Minișel, sau poate la București pentru un nou proiect sau investiție, pentru comună, și pot afirma cu modestie că Tauțul are o imagine nouă în ultimii ani.

….............................................................................................

Iar realizările din Tauţ se văd la fiecare pas. Primarul Gheorghe Pleş şi echipa sa au reuşit să îmbunătăţească imaginea comunei, având cu ce se lăuda la final de an 2015, dar şi cu proiecte dintre cele mai necesare pentru perioada ce urmează.

“Pentru anul care s-a încheiat în urmă cu 3 luni avem cu ce ne mândri. Am făcut Piaţa Agroalimentară cu fonduri de la bugetul local şi Consiliul Judeţean iar astăzi cetățenii au unde să-și vîndă produsele. Prin fonduri europene am realizat Centrul de Informare Turistică Tauţ , astfel am ceeat și două locuri de muncă. Am reabilitat Şcoala Generală din Tauţ cu clasele I-VIII, plus am realizat reparaţii la Şcoala Generală din Nadăş.

Cel mai mare obiectiv din 2015 a fost podul de la Nadăş, cu o lungime de 27 de metri, prin GAL-Lider Şiria acest obiectiv fiind realizat cu fonduri europene. Am reuşit reabilitarea drumurile comunale , pentru că era un lucru foarte necesar. Suntem în ADI deşeuri şi ADI apă-canalizare, prin compania de apă Arad. Tot anul trecut am reabilitat şi modernizat Căminul Cultural din Tauţ, interior, exterior, acoperiş, bucătărie şi o terasă în spate.Centrul de informare turistică l-am realizat pe fonduri europene, comuna având potenţial turistic bun şi datorită barajului iar pe viitor vom avea , mai multe locuri pentru case de vacanță. Am reparat Primăria pe exterior, plus am modernizat iluminatul public”, spune primarul Gheorghe Pleş.

Pentru 2016 primarul comunei Tauţ propune alte câteva obiective extrem de necesare.

“Ne dorim schimbarea centralei termice şi modernizarea încălzirii la Şcoala Generală din Tauţ pentru a avea copii condiții mai bune la școală , dar și un teren sintetic cu nocturnă la Şcoala Generală din Tauţ. Asfaltarea a două străzi din Tauţ, pentru care s-au alocat bani de la bugetul CJA respectiv bugetul local. Construirea unui părculeţ între căminul cultural şi dispensar la Nadăș pentru a ceea un loc de agrement și joacă copiilor dar și pentru a proteja caminul cultural care era stropit de mașinile în trecere deoarece era foarte aproape de drum. Nu în ultimul rând implementarea proiectului pentru un drum agricol cu o lungime de 5 km care va lega drumul judeţean 708 de plantaţia de pomi fructiferi, sperând că prin acest lucru se vor face reconversii și replantări de pomi fructiferi mai multe , deoarece aici au existat în trecut mari ferme pomicole, zona pretîndu-se extraordinar de bine pomiculturii, iar în prezent deja sînt cîteva societăţi cu profil agricol în zona respectivă, dar mai sînt terenuri în zonă care au ramans libere și se poate face reconversie. ,,Cei care sînt interesați de a investi ne pot contacta pentru informații”, spune Gheorghe Pleş.
 

“Sunt foarte satisfăcut de obiectivul pe care îl implementam acum prin introducerea la Minişul de Sus şi Nadăș a doi piloni cu antenă, montându-se două antene pentru mobil, 98% din lucrare va fi realizată în aceste zile urmând doar introducerea curentului şi montarea pilonilor.

O mare bucurie pentru Tauţ este ordinul PNDL, sperând sa fie realizabil, respectiv asfaltarea drumurilor comunale Minişel şi Minişul de Sus, inclusiv acea suprafaţă (de la km. 420 la 5000) de la terminarea asfaltului actual până la marginea satului Nadăş (9,9 miliarde lei de la MDRPP). Sperăm că în vară vom reabilita termic şi clădirea poştei din Tauț, unde este biblioteca comunală, cabinetul stomatolog și vestiarul echipei de fotbal și încă un spaţiu liber pentru care avem cereri pentru un magazine de carmangerie”, a mai spus primarul comunei Tauţ.

“Când am preluat primăria nu era nimic, nici nu puteam spera că vom avea şi farmacie, deoarece inclusiv căminele culturale erau într-o stare deplorabilă. Ca obiective culturale sperăm ca şi în acest an să avem unul dintre cele mai reuşite spectacole din judeţ, odată în an merită cetăţenii să aibă cel mai frumos spectacol din tot  judetul. (Și aici aș vrea sa punctez că într-adevar la Tauț sînt cele mai frumoase spectacole cîmpeneşti din Județ n.r.)

Legat de turismul din comună, vreau să fac din Tauț un centru turistic, neavând terenuri foarte bune pentru agricultură, însă pomicultura este foarte propice, aici având asociaţii agro-pomicole. Vreau ca Tauţul să devină numărul 1 ca reper turistic din judeţul Arad,  dorind să atragem turişti din toate judeţele limitrofe,  Bihor, Alba, Hunedoara şi Timiş. Înainte aveam foarte mulţi turişti din Timiş care veneau foarte des la Tauț.

La Taut mai avem un investitor străin, un italian care a plantat aproximativ 3 ha de viţa-de-vie, via pretânduse solului de la noi, și intentionează să mărescă suprafața viticolă și să facă un brand al vinului alb din Tauţ. ,,Vreau să fac din Tauţ un brand al vinului alb în regiune, zona fiind foarte propice vinului alb, conform probelor de sol. Plantată de 2 ani de zile, via  , s-a constatat că merge foarte bine,pentru că de fapt clima şi solul se aseamană bine cu regiunea viticola din Padova, Italia.”

În acest an, 2016-2017 fiind un împătimit al sportului, doresc să reînvii sportul la nivelul comunei, fotbalul fiind în liga 4, dorim să încurajăm echipa de fotbal pentru sezonul viitor ca Tauțul să redevină un simbol al fotbalului Arădean.

Nu în ultimul rând, am o amărăciune în suflet pentru ansamblul Cununa Nadăşului, care nu funcţionează momentan, dar promit că în momentul în care voi găsi un instructor şi pe cineva care să se ocupe de aceşti copii voi reînvia tradiția și folclorul comunei noastre. Înainte aveam un instructor şi coregraf, pe domnul Roman Dubeştean, plecat din Minişul de Sus la Şimand, rămânând fără sufletul acestui frumos ansamblu care ne-a reprezentat la nvel naţional, fiind o mândrie pentru noi ca şi comună, atât prin dansuri cât ş prin portul autentic cu vechime de peste 100 de ani. Speram că în cel mai scurt timp să revigorăm acest ansamblu împreună cu nişte copii şi un responsabil care să pună suflet în acest ansamblu, făcând din comuna Tauţ un reper folcloric în judeţul Arad şi la nivel naţional așa cum a fost”, spune Gheorghe Pleş.

“Doresc să asigur cetăţenii că voi face tot ce ține de mine ca primar și de angajații primăriei, că ne vom da toată silinţa ca noi toți locuitorii comunei să avem un trai mai ușor, mai decent, și vă asigur că vom face totul ca Tauțul ca şi comună să prospere de la an la an prin infrastructură, investiții care să ne uşureze viaţa tuturor, iar copii noştri să nu mai fie nevoiţi să plece spre alte zări străine de satul unde s-au născut și sînt sigur că de acolo de unde sînt nu și-au uitat satul copilăriei, iar nepotii noștri să beneficieze de ceea ce noi facem astăzi, cu multă trudă și greutăti, însă în urma noastră va ramînea ceea ce am făcut”, a încheiat primarul comunei Tauţ, Gheorghe Pleş.

Galerie foto (99)

Articole asemanatoare