Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Comuna Livada se dezvoltă de la o zi la alta

Localitatea Livada este atestată documentar din anul 1843 când a avut loc colonizarea germanilor.

Comuna Livada se dezvoltă de la o zi la alta
Comentează 0

La început localitatea s-a numit „Fakert”, iar mai târziu se întâlneşte denumirea de Baumgarten. Localitatea Sînleani este atestată documentar încă din epoca bronzului. În locul numit „pe câmp”, în stânga şoselei Arad – Oradea, a fost descoperit fortuit un târnăcop de aramă, cu braţele în cruce, neolitic.

Până la actuala împărţire administrativ-teritorială din 1968 prin care comuna Livada face parte din judeţul Arad, teritoriul administrativ al comunei şi satul component aparţineau regiunii Banatului , atunci România fiind împărțită în regiuni.

În ultima vreme comuna Livada a făcut pași importanți în ceea ce privește modernizarea, deși nu se poate spune că înainte nu se mișcau lucrurile,  însă acum se fac investiții și mai mari, ceea ce nu poate decât să bucure locuitorii pentru că orice investiție la urma urmei este în folosul cetățenilor.

Astăzi găsim comuna Livada la fel de curată ca în vremea șvabilor plecați de mult în Germania, dar mai modernă, cu noi cartiere de case, ceea ce aduce un plus de eleganță comunei. Am stat de vorbă cu noul primar al comunei, domnul Iosif Bimbo care ne-a povestit despre câteva lucruri care sunt pe ordinea investițiilor în comună.

„În urmă cu un an și jumătate am câștigat alegerile, oamenii comunei dându-mi girul și am venit cu dorința de a fi în slujba cetățenilor și pentru a face ceva pentru comună ca primar. Ca orice început de drum nu a fost ușor pentru că te confrunți cu multe lucruri necunoscute, însă printr-un management coerent și cu o echipă bună, apar și rezultate. 

Încă din primele zile mi-am propus ca prioritare 19 obiective de realizat. Primele au fost de „a pune sămânța” și de a atrage fonduri extrabugetare pentru comună, fie ele de la U.E. sau guvernamentale.

Am avut începute mai multe proiecte cu fonduri U.E., guvernamentale și din bugetul local. Din fondurile extrabugetare, cele mai mari proiecte sunt  canalizarea și asfaltarea tuturor drumurilor, respectiv străzilor. Avem accesate proiecte Europene pentru finalizarea noului Cămin Cultural care a trebuit reproiectat după noile norme (după incidentul din „Colectiv”) astfel că în prezent suntem în faza de licitație a lucrării, apoi urmează și reabilitarea celui vechi, fiind întocmit proiectul cu bani din  fonduri UE cu valoarea de patru sute de mii euro și așteptăm să semnăm contractul de finanțare.

La cimitir am început schimbarea gardului, se construiesc alei pavate și iluminate , iar cel din Sînleani avem proiect pe Fonduri Europene și așteptăm să fie implementat anul viitor (proiectul este aprobat). O atenție deosebită am dat utilităților, respectiv canalizării, suma acestui proiect fiind de 4,5 milioane euro. Acesta a fost depus alături de alte două proiecte dintre care cel de-al doilea era pentru asfaltarea a 6,5 km străzi în comună, iar cel de al treilea fiind pentru realizarea unei grădinițe cu program prelungit (pe o suprafață de 600 de metri pătrați).

Aceste două proiecte sunt aprobate deja și au fost depuse pentru finanțare. Canalizarea este cea mai mare dorință a cetățenilor din Livada și este pe agenda Ministerului Dezvoltării cu prioritate datorită faptului că cele 20 de hectare de teren ce aparțin companiei de apă, unde sunt amplasate cele 20 de puțuri de apă potabilă, sunt pe raza comunei Livada, iar de acolo se alimentează Municipiul Arad.

La doar 100 de metri de aceste puțuri este zona intravilană cu pristere, astfel că ar fi fost un real pericol la adresa sănătății publice și tocmai de aceea sunt prioritari. Cu fonduri din bugetul local avem lucrări începute, se lucrează  la aleea cimitirului, dar și la parcul din fața Primăriei. Până în prezent avem deja atrase aproximativ 2,5 milioane de euro, însă problema nu e volumul banilor sau ce taxe și impozite se încasează la buget, ci lucrul cel mai important este administrarea banilor eficient și judicios.

Sigur, prețurile noastre din zona rurală sunt mai mari față de alte comune noi fiind aproape de oraș, dar și pretențiile și serviciile trebuie să fie de nivelul unui oraș datorită faptului că mulți locuitori provin din municipiul Arad. Avem și proiecte de viitor pe care le avem în vedere, bineînțeles cea mai mare atenție fiind orientată spre nevoile cetățenilor, respectiv implementarea proiectului de canalizare.

Ca dezvoltare în viitorul apropiat, avem un teren destinat pentru realizarea unor obiective în domeniul sanitar, ne gîndim eventual o clinică, apoi pentru o instituție de învățământ superiorară celor existente în comună, respectiv un liceu, etc. Mai avem o zonă destinată pentru agrement și aici ne gândim la un miniștrand în comună. Nu în ultimul rând, avem o suprafață de 6000 metri pătrați pe care dorim să realizăm un obiectiv pentru familiile nevoiașe din comună, respectiv locuințe , terenul fiind la intrarea în localitatea Sînleani.

Suntem deschiși pentru un parteneriat public-privat și îi invităm pe cei interesați să ne contacteze. Printre altele și gospodărirea comunei este o prioritate, curățenie, iluminat și alte servicii iar cu ajutorul colegului meu, domnul viceprimar Marius Ștef și echipa coordonată de dânsul, sunt asigurate în permanență.

Noile cartiere de case sunt un lucru extrem de bun în comună astfel tinerii noștrii își fac un rost aici  și nu pleacă în alte părți. Noile cartiere sînt de două categorii, respectiv cele pe terenurile vândute de Primărie, cu PUZ, unde au fost asigurate utilitățile, drum, curent, apă, etc. și cele cu PUZ privat unde nu au fost asigurate utilitățile.

Cel mai tragic este că în aceste zone, canalizarea este cu semnul întrebării. Din cauze legale utilitățile din aceste cartiere private nu pot fi preluate de Primărie pentru că banul public NU poate fi investit într-o formă privată (de aici și multe nemulțumiri din partea locuitorilor acelor zone). Primăria nu mai are terenuri disponibile și nici de vânzare sau prin legea 15 pentru tinerii căsătoriți. Mai există însă locuri de case pe terenurile private pentru cei interesați.

Școala este una dintre prioritățile noastre zilnice, asigurarea condițiilor la clasele școlare pe care le dorim să fie printre cele mai bune din județ. Referitor la sport, aș vrea să spun că avem o echipă de fotbal susținută de Consiliul Local care ne reprezintă comuna. Avem și o formație de pompieri voluntari care de cîteva zile au început distribuirea pliantelor referitoare la exploatarea sobelor și a surselor de căldură pe timp de iarnă pentru a preîntîmpina incendiile. Ca dotare avem o autospecială de stins incendii și o remiză dotată parțial, dar care funcționează, asigurând urgențele.

În vară, formația de pompieri a fost solicitată de pompierii militari să stingă un incendiu în comuna vecină, la Zimand, datorită faptului că pompierii militari erau într-o misiune de stigere a unui foc mult mai mare. De asemenea, pompierii au asigurat și evacuarea apei la inundația din cartierul tinerilor în urmă cu ceva timp. Desigur întâmpinăm și greutăți care nu țin de noi și aici mă refer la serviciile publice, gazul, curentul, apa, dar pe care încercăm să le rezolvăm cât mai repede cu putință.

O altă prioritate a noastră este transparența banului public și astfel noi informăm cetățenii atât prin ziarul local, cât și prin site-ul Primăriei de tot ce se investește în comună. Acordăm o atenție tinerilor, încercând să-i ținem implicați, de exemplu în vară am avut în fiecare seară de sâmbătă de la orele 20 la 24 „Serile Tineretului” cu muzică și dans pe terenul sintetic.

Nici vârstnicii nu au fost uitați, iar de Zilele Comunei am invitat și premiat perechile care au împlinit 50 de ani de căsătorie, oferindu-le și tort ca bonus pentru exemplu pe care îl oferă tinerelor familii. Am avut peste 30 de cupluri, unii dintre ei la data premierii fiind la căpătâiul partenerului de viață în spital sau acasă, fiind un exemplu de maturitate și respect.

Referitor la investitori și locuri de muncă, pot spune că avem pe raza comunei câteva firme, dintre care o firmă germană Amatex care are peste 200 de angajați, majoritatea  fiind din comună, apoi Arflora, Labrador și ateliere de tâmplărie, cred că sunt vreo 5 la număr, unde se produce mobilier divers, iconostate, obiecte de cult, fiind foarte solicitați datorită seriozității de care dau dovadă față de clienți.

Mai avem și două societăți agricole și o reprezentanță a utilajelor agricole Deutz Fahr pe raza comunei. Referitor la transportul în comun, avem o relație bună cu CTP-ul, fiind mulțumiți de serviciile acestei companii care de curând a prelungit traseul autobusului în comună cu 2 km pentru ca toți cetățenii să ajungă în timp util la autobus.

Referitor la parcul din fața Primăriei, plănuim să îl tranformăm într-un parc modern și util, în care vom avea o scenă în aer liber pentru evenimente precum Zilele comunei, amplasată lângă căminul cultural, băncuțe, pergole, două locuri de joacă pentru copii mici și mari, o fântână, zonă de căsătorii în aer liber, iluminat pe timp de noapte și toate utilitățile necesare, inclusiv irigare automată cu programare.

Ne dorim o comună modernă cu toate utilitățile și confortul unui oraș de aceea vreau să asigurăm cetățenii că vom face tot ce ne stă în putere pentru a atrage fonduri și a moderniza comuna”, a declarat primarul Iosif Bimbo.

 

Galerie foto (149)