Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Comuna Frumușeni cu noi investiții și un parc modern la Aluniș

Comuna Frumușeni este o comună nouă din punct de vedere administrativ, așezată la sud de râul Mureș ce cuprinde localitățile Frumușeni și Aluniș.

Comuna Frumușeni cu noi investiții și un parc modern la Aluniș
Comentează 0

Încă din Evul Mediu pe raza actualei comune, funcționa o Mănăstire cunoscută în documentele istorice sub denumirea de Bistra sau mai ales Bizere (de aici denumirea ansamblurilor de dansuri Bizere) care există din sec. al XI-lea fiind situată la cca 1,5 km nord-est de localitatea Frumușeni, pe malul stâng al râului Mureș pe locul numit „Fântâna Turcului”.

Pe la 1235, Mănăstirea funcționa cu un număr de 23 de călugări având se pare și rolul de a controla transportul de sare pe Mureș. Prima atestare documentară este de la 1183 când au fost menționate navele de pe Mureș și portul mănăstirii.

Situl arheologic „Bizere” este clasat în lista monumentelor istorice sit, grupa valorică A. Comuna Frumușeni deși este o comună nouă, este în primul rând o comună ordonată și curată  fiind în trecut locuită de nemți care au emigrat după 1990, însă se pare că au lăsat acel simț al frumosului și a ordinei aici.

Bineînțeles că aparatul primăriei are un rol decisiv și un simț gospodăresc bine dezvoltat  astfel că în toată comuna domnește curățenia și ordinea, ceea ce dă un aer de eleganță și frumusețe comunei.

În ultimii ani s-a dezvoltat foarte bine, având în prezent toate străzile asfaltate și toate condițiile unui trai decent și confortabil al cetățeanului, însă primarul Reginald Andronic și echipa Primăriei nu s-au oprit și vin an de an cu noi proiecte care îmbunătățesc nivelul de trai al comunei.

Iată că  și acum sunt alte noi proiecte în derulare printre care parcul din localitatea Aluniș care în curând se va finaliza, fiind unul dintre cele mai moderne și elegante din județul Arad, apoi drumul agricol pentru utilaje care leagă cele două localități peste câmp, care se va finaliza în curând și alte lucrări edilitare, apoi sunt proiecte care se vor derula în curând printre care și o grădiniță la Aluniș. Dar să lăsăm edilul să prezinte noile proiecte:

,,De curând am accesat prin PNDL (sub măsura 7.6) un proiect prin programul ,,Modernizarea satelor românești” și am obținut finanțare pentru modernizarea, reabilitarea și dotarea Căminelor Culturale din satele Frumușeni și Aluniș. S-au depus proiectele pe AFIR și este semnat contractul de finanțare din data de 27 septembrie, iar acum suntem în faza de licitație, iar din primăvară vom demara lucrările la ambele Cămine Culturale.

Se dorește modernizarea și dotarea lor cu sală de conferințe, bibliotecă, încălzire termică nouă, climatizare pe timpul verii, instalație electrică nouă, acoperiș nou, instalații audio-video, scenă, cortină, mobilier cu mese și scaune, iar popicăria o vom reface total pentru a putea fi dotată cu tot ce este necesar.

De asemenea, vom achiziționa 27 de costume populare pentru cele două ansambluri de dansuri ale comunei ”Bizere” din Aluniș și Frumușeni, compuse din 27 de costume pentru ansamblul din Frumușeni, (pentru seniori și juniori) și 10 costume pentru ansamblul din Aluniș.

Mobilierul se va înlocui total și vom avea mese rotunde și scaune noi. Se va înlocui și tâmplăria în totalitate, atât la Frumușeni cât și la Aluniș. La Căminul Cultural Aluniș se va construi o terasă în spate pentru ieșirea din bucătărie și holul căminului, iar în față, la ușa principală, se va construi o protecție pentru intemperii. Scenele vor avea cortină nouă, care  va  fi acționată electric închis/deschis.

Căminele vor beneficia de încălzire centrală proprie și de instalație de climatizare pe timp de vară. Această finanțare este pe o durată de trei ani, sperând să se finalizeze până în 2020 sau chiar mai repede.

De anul trecut ne-am apucat de curățarea terenului pentru noul parc care deja prinde contur, finanțat din bani proprii. Era necesar un parc frumos și în localitatea Aluniș, pentru că aici nu aveam parc decât un loc de joacă pentru copii. Noul parc este dotat cu instalație de udare prin aspersie pe zone, comandat de la un panou de comandă digitală, astfel că programatorul iși setează singur timpul de irigat pe zonele parcului, fiind setat și pe un anumit timp de udare, dar asta doar în timpul nopții. Se va face o singură programare manuală pe sezon, astfel că vara când temperaturile sunt ridicate, timpul de udare va fi mai lung.

Ca dotări, parcul dispune de loc de joacă, pergole, bănci, sistem de iluminat, coșuri de gunoi, masă de ping-pong și o zonă de „cununie în aer liber”. Este unul din cele mai moderne parcuri din județ.

Tot în vecinătatea parcului este fosta clădire a școlii, care se va transforma într-o grădiniță modernă. Se va reabilita prin programul de dezvoltare locală finanțat de Ministerul Dezvoltării cu cofinanțare de la noi. Proiectul este înaintat Ministerului Dezvoltării și avem aprobarea pentru finanțare, proiectul tehnic este în verificare la minister, iar de la anul în primăvară, vor începe lucrările de reabilitare (se va da totul jos și se va face o reabilitare totală).

Grădinița va dispune de încălzire centrală, mobilier nou, jucării și toate condițiile pentru desfășurarea activităților preșcolare. Va dispune de două săli de clasă, grup sanitar, cancelarie, cameră depozit pentru programul „cornul și laptele” un hol și o cameră tehnică la subsol.

Curtea grădiniței va fi pavată, iar copiii se vor putea juca în curte fiind în siguranță. Mai mult, grădinița va dispune de un teren pentru „grădinărie”, adică un spațiu unde copilașii vor fi învățați să planteze și să îngrijească plantele, astfel încercând să le formăm deprinderi de a fi gospodari și responsabili de mici.

Grădinița va funcționa cu program normal. Atât parcul, cât și grădinița, vor avea supraveghere video, astfel că în câteva zile instalația de supraveghere se va monta, iar camerele video vor avea raza de vizualitate de pe strada principală până în parc și din parc spre stradă, practic o supraveghere video încrucișată.

Mai avem acum în derulare o modernizare a drumului agricol, tot pe PNDR, cu finanțare europeană pe măsura 1.2.5. în lungime de aproximativ 6 km, legând cele două localități respectiv Aluniș și Frumușeni un drum foarte util pentru a scoate circulația utilajelor agricole de pe drumul județean și localități. Momentan este pietruit și urmează asfaltarea cu lățime de 2,75+75 m acostament și are 16 locuri de refugiu.

Mai avem tot pe PNDL un proiect cu asfaltare cartier nou Frumușeni-Vest, practic vom asfalta toate străzile în noul cartier. Momentan drumurile sunt pietruite cu bani de la bugetul local. Mai sunt câteva locuri de casă disponibile la Aluniș pentru cei interesați.

Ne dorim ca și noile cartiere să prindă contur cât mai repede astfel că facem tot posibilul de a oferi toate condițiile și locuitorilor din aceste cartiere. Punem accent atât pe investiții în infrastructură și dezvoltarea comunei, cât și pe partea culturală care este foarte importantă  pentru locuitori, ținând cont bineînțeles de tineret și copii pentru că ne dorim o comună frumoasă unde tinerii să-și găsească locul întemeindu-și o familie alături de părinți și cei dragi.”

Galerie foto (170)