Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ionel Pașca, primarul comunei Chisindia are multe proiecte realizate, aduce acum și apa potabilă prin cădere în Chisindia

Comuna Chisindia este atestată documentar în anul 1349,  iar astăzi este una dintre cele mai pitorești comune din județul Arad.

Ionel Pașca, primarul comunei Chisindia are multe proiecte realizate, aduce acum și apa potabilă prin cădere în Chisindia
Comentează 0

Are în componență satele Păiușeni și Văsoaia ambele atestate documentar la 1574, precum și un mic cătun numit Ciolt, după numele văii pe care este așezat.

Dacă ar fi să privim în urmă cu 20 de ani pentru cei care știu cum era comuna atunci, pot face o comparație între condițiile de viață de atunci, cu drumul spre Păiușeni desfundat, plin de băltoace accentuate de trecerea camioanelor forestiere de mare tonaj parcurgând 10 km într-o oră cu mașina și condițiile de acum cu drumurile toate asfaltate.Cu siguranță copii de atunci care făceau naveta între Păiușeni și Chisindia pe jos, rugându-se să vină vreun camion să-i ia și pe ei mai ales iarna, își aduc aminte de viața grea de atunci. De Văsoaia nici nu putea fi vorba, pentru că se ajungea numai cu tractorul , căruța cu cai sau Jeep-uri, poate doar vara se putea ajunge acolo cu vreo Dacie mai agilă. Nimeni nu mai credea că spre Văsoaia va fi vreodată asfalt…și totuși s-a realizat, iar astăzi șoseaua ne poartă pe culmea dealului oferind trecătorului un splendid peisaj care amintește de viața liniștită de la țară în armonie cu natura din trecut.

Este o realizare mare pentru o comună mică ca și Chisindia. Dar câte alte proiecte nu s-au realizat în comună în ultimii zece ani? Cine ar fi crezut că la Chisindia se va ridica una dintre cele mai moderne grădinițe din județ, sau teren de sport multifuncțional, dispensar uman reabilitat și modernizat total cu ferestre și acoperiș nou, Cămin Cultural reabilitat total și modernizat, iar de curând o sală multifuncțională nouă, ridicată din temelii, astfel că locuitorii comunei nu vor mai fi nevoiți să își țină nunțile sau alte evenimente în altă parte, ci la ei acasă.

Sunt realizările unui primar și a echipei din Primăria Chisindia, sunt nopți nedormite și drumuri la Guvern sau Ministerele din București, la AFIR Timișoara sau în alte părți pentru a obține finanțările acelor proiecte și iată că rezultatele se văd, iar astăzi Chisindia este una dintre comunele frumoase și cu realizări mari.

Un alt proiect care se derulează acum și va aduce beneficii localității Chisindia este introducerea apei potabile adusă de la 7 km depărtare de sat din amonte, tocmai de pe valea Hurezului, apă ce vine prin cădere  și care va ajunge într-o stație de captare și apoi într-o stație de filtrare

“Am reușit pe fonduri de mediu să obținem finanțare pentru aducțiunea de apă potabilă prin cădere la Chisindia. După obținerea finanțării a avut loc licitația, câștigând o firmă din Arad care până la urmă nu a reușit să finalizeze lucrarea pentru că la doar un an de zile a intrat în faliment.

Astfel lucrările s-au întins, iar noi am fost nevoiți să reluăm toată procedura de licitație pentru executarea lucrărilor de la început. Licitația a fost câștigată de o firmă din Sebiș care a început lucru din vara acestui an și care a reușit să recupeeze din lucrare și din timpul alocat acesteia.

Am reușit până în prezent să introducem toată rețeaua de aducțiune, iar acum se lucrează la amenajarea căminelor pe toată rețeaua. S-a realizat integral și extinderea rețelei de apă în localitatea Chisindia, acolo unde nu era încă, astfel că acum avem pe fiecare stradă rețea de apă și urmează ca cei care nu sunt încă racordați, să o facă acum. Sperăm să finalizăm și această lucrare mare la termen, în iunie 2018.

De asemenea urmează să accesăm un nou proiect pentru prelungirea rețelei electrice care va deservi stația de filtrare a apei de pe valea Hurezului. Este un avantaj enorm faptul că apa vine prin cădere spre localitate. Este un proiect destul de mare pe care mi l-am dorit pentru chisindani alături de alte proiecte pe care le-am realizat.            

La Căminul Cultural totul este finalizat, iar la sala multifuncțională mai sunt necesare câteva finisări care după ce vor fi realizate, vom face și inaugurarea. Avem de asemenea și proiecte de viitor, există déjà unul întocmit pentru asfaltarea de străzi în Chisindia și Păiușeni în lungime totală de 10,5 km dintre care 8 km străzi la Chisindia și 2,5 km la Păiușeni, acolo nefiind străzi lungi pentru că satul este așezat pe firul văii. Când se va deschide perioada de depunere a proiectelor în primăvară (2018), îl vom depune ori pe AFIR ori pe PNDL.

Acum lucrăm la un proiect în vederea executării de trotuare în Chisindia, în prima fază vom face trotuare pe o singură parte a  străzii urmând ca în momentul în care vom putea, o să facem trotuare și pe partea opusă a străzii. Tot ca proiect de viitor este și construcția unei capele mortuare la Chisindia pentru că este nevoie și de aceasta și la urma urmei este este și o directivă U.E.

Sunt câteva proiecte pe care le-am realizat în comună din anul 2008 încoace care ne-au plasat printre primele comune din județ la capitolul realizări așa cum au fost: grădinița nouă cu program normal din Chisindia, asfaltarea DC.59 Chisindia – Păiușeni cu lungime de 10 km, asfaltarea drumului DC 60  Chisindia - Văsoaia în lungime de 11 km (proiect de mare anvergură în care nimeni în afară de mine nu mai credea și iată că s-a realizat), teren de sport multifuncțional, Cămin Cultural reabilitat total și o sală nouă multifuncțională, spații verzi cu parc de joacă pentru copii, parcare pavată în fața Primăriei, dispensarul uman care a fost refăcut total inclusiv cu acoperiș și geamuri, asigurarea telefoniei mobile pe toată raza comunei cu amplasarea unei antene pe deal între Chisindia și Păiușeni și alte proiecte mai mici pe care nu le mai enumăr.

O altă realizare a mea și a comunei cu care mă mândresc este ansamblul de dansuri “Pădureanca” și vreau să le mulțumesc părinților și copiilor implicați, pentru faptul că ne reprezintă comuna și tradițiile noastre populare încă din anul 2009 luna iulie, când au luat ființă la inițiativa primarului.

Astăzi avem unul dintre cele mai bune ansambluri de dansuri din județ, iar acești tineri talentați au adus cinste și onoare prin reprezentațiile pe care le-au dat în fața publicului, făcând cunoscută comuna nu numai în țară ci și peste hotare. Mă mândresc cu ei și îi voi sprijini de fiecare dată când au nevoie, fie acasă, fie în deplasările pe care le fac.

De asemenea am sprijinit și vom sprijini și bisericile de pe raza comunei Chisindia indiferent de cult, ortodox, baptist sau penticostal. Am sprijinit cu bani sau materiale toate proiectele acestor lăcașuri de cult, fie că sunt din Chisindia, Păiușeni sau Văsoaia.

Pentru iarnă suntem deja pregătiți, la școli și grădinițe am asigurat lemnele pentru foc, iar pentru drumuri suntem pregătiți în caz de nevoie cu material antiderapant atât în stoc, cât și pe marginea drumurilor, în punctele sensibile (curbe, rampă și pantă), iar utilajele sunt pregătite pentru o eventuală deszăpezire” a încheiat domnul primar, Ionel Pașca.  

Galerie foto (217)